RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
收起左側

工房PROJECT X車架開發!VER 2.0發動!

樓主| AMAT 發表於 2007-11-9 18:13:14 | 顯示全部樓層
仲爭小小.......尾油壓架......
 樓主| AMAT 發表於 2007-11-9 21:15:12 | 顯示全部樓層
NEXT STEP........
馮馮ymc 發表於 2007-11-9 21:25:38 | 顯示全部樓層
用得Xpress前頂V型推桿.......................咁
 樓主| AMAT 發表於 2007-11-9 21:32:36 | 顯示全部樓層
馮馮ymc 發表於 2007-11-9 21:34:09 | 顯示全部樓層
原帖由 AMAT 於 2007-11-9 21:32 發表

用得,亦都代表......唔用都得......問題係......之後會係點呢!?

之後....................... 出唔到
 樓主| AMAT 發表於 2007-11-9 21:36:35 | 顯示全部樓層
原帖由 馮馮ymc 於 2007-11-9 21:34 發表

之後....................... 出唔到

咁就要睇下喇~!哈!

又或者.....自己改!?哈!
 樓主| AMAT 發表於 2007-11-10 00:05:09 | 顯示全部樓層
作出第一稿最後修正........
 樓主| AMAT 發表於 2007-11-10 00:17:36 | 顯示全部樓層
PROJECT X VER 1.0完成

跟據住本身O既PROTOTYPE作出改良點......

1.重心完全降低,底板至二樓架距24MM,重夠放STICKPACK或LIPO之餘又保持低重心.
2.臂碼位收窄1mm,令前臂原裝設定為TOE OUT,尾為TOE IN,收窄之餘加直線性及轉向靈活度.
3.車架收窄,由13.4MM收窄至11.6MM,成功瘦身.
4.電池擺位及摩打擺位中心化.
5.SERVO改為側放,令重心唔會再側埋一邊,亦唔會太高重心.
6.低重心式轉向,只連接底板,唔連接二樓架,一則保持低重心,二則可以減少二樓板扭動時對轉向有影響.
7.前上臂V推桿改變安裝方法,最明顯為V後臂唔係連接係二樓架到,令到二樓板有扭曲時唔會影V後臂,做成CASTER數值改變.
8.二樓板設計中心化,左右螺絲點位相同,不接觸摩打座,令左右扭曲度相同.

重有好多其他改良點不詳述喇......

暫時係咁多....REVIEW後再決定會否有VER 1.1或VER 2.0.......

哈!
 樓主| AMAT 發表於 2007-11-10 00:23:25 | 顯示全部樓層
相信如果實行性高......

完全可拆式波箱,皮帶TENSION,臂碼SYSTEM等等.....將會係VER 2.0內出現......

至於全新O既臂......可能會係VER 3.0先會出現......哈.....

但宜家O既設計....基本上換一套415 REVERSE臂上去已經唔係一個問題....嘿嘿!
sammy 發表於 2007-11-10 14:38:12 | 顯示全部樓層
直接用雙星A臂,減輕生產成本,好似top p4 用HPI臂一樣.
ice1234 發表於 2007-11-10 15:03:30 | 顯示全部樓層

天照 發表於 2007-11-11 02:35:21 | 顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2007-11-10 14:38 發表
直接用雙星A臂,減輕生產成本,好似top p4 用HPI臂一樣.

係一個好諗法.......
 樓主| AMAT 發表於 2007-11-13 17:27:26 | 顯示全部樓層
聽聞VER1.0.......已經開始進入PROTOTYPE階段呢......嘿!

唔知趕唔趕得切12月YMC第一次試車呢!?希望可以~!嘿嘿!
 樓主| AMAT 發表於 2007-11-13 17:54:09 | 顯示全部樓層
係CAD入面......要改做臂碼SYSTEM其實一O的都唔難......哈!

下一步......可拆式波箱!?哈!

VER 2.0開動~
 樓主| AMAT 發表於 2007-11-13 18:24:04 | 顯示全部樓層
今個星期VERSION 2.0 CONCEPT應該會搞掂~!嘿!
馮馮ymc 發表於 2007-11-13 21:37:20 | 顯示全部樓層
原帖由 AMAT 於 2007-11-13 17:27 發表
聽聞VER1.0.......已經開始進入PROTOTYPE階段呢......嘿!

唔知趕唔趕得切12月YMC第一次試車呢!?希望可以~!嘿嘿!

ymc唔俾用PROTOTYPE鬥喎.........要用市販車喎
 樓主| AMAT 發表於 2007-11-13 21:38:11 | 顯示全部樓層
原帖由 馮馮ymc 於 2007-11-13 21:37 發表

ymc唔俾用PROTOTYPE鬥喎.........要用市販車喎

呢條例你幾時加O既先!?哈!

我咪唔鬥,試圈囉~!哈哈!
 樓主| AMAT 發表於 2007-11-13 22:54:25 | 顯示全部樓層
可拆式前後波箱.......
可調皮帶TENSION式設計........

NEXT STEP IS.......?哈!
 樓主| AMAT 發表於 2007-11-14 02:44:30 | 顯示全部樓層
下一個STEP.....應該係轉向果到....宜家係冇BEARING的....哈!
要加返BEARING~!嘿!
 樓主| AMAT 發表於 2007-11-14 03:36:18 | 顯示全部樓層
瞓唔著.....搞返O岩份轉向橋.....哈!

基本上VERSION 2.0個CORE完成.....至於頭尾臂碼SYSTEM有部份零件要返香港攞件先再度到....哈!