RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 龍崗小吳
打印 上一主題 下一主題
收起左側

再來一台DB-01

樓主| 龍崗小吳 發表於 2008-1-7 17:22:53 | 只看該作者
真的直接買501X的回來用!
不過想說原本的齒比對5.5R來說似乎太暴力,試試看改用501X的96T(原本為91T)大齒盤回來試試看!
smallfaifai 發表於 2008-1-7 22:45:51 | 只看該作者
龍崗小吳兄,

我的DB01(還有ftbingobingo的)遇上碰撞後沒有了part A2的問題……
請問你用鋁的球頭是來自甚麼車的?有沒有完成品看看?

先謝!
simontam 發表於 2008-1-8 00:47:24 | 只看該作者

回復 62# 的帖子

metal的球頭雙星有出options,catshop$39
 樓主| 龍崗小吳 發表於 2008-1-8 01:08:32 | 只看該作者
原帖由 smallfaifai 於 2008-1-7 22:45 發表
龍崗小吳兄,

我的DB01(還有ftbingobingo的)遇上碰撞後沒有了part A2的問題……
請問你用鋁的球頭是來自甚麼車的?有沒有完成品看看?

先謝!

你可以依simontam師兄的建議看看!
我是用一般避震器用的球頭,不過會大了一些,得用工具把原本固定A2的孔擴大一些!
minimini 發表於 2008-1-8 01:49:48 | 只看該作者
this is a quite comprehensive review on DB01........

http://www.oople.com/rc/photos/reviewtamiyadurga/
 樓主| 龍崗小吳 發表於 2008-1-8 22:07:05 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-1-8 01:49 發表
this is a quite comprehensive review on DB01........

http://www.oople.com/rc/photos/reviewtamiyadurga/

那位老外介紹得非常詳細!
他老哥很厲害,還搞了一台B4給他老婆玩!
smallfaifai 發表於 2008-1-13 00:33:24 | 只看該作者
原帖由 龍崗小吳 於 2008-1-8 01:08 發表

你可以依simontam師兄的建議看看!
我是用一般避震器用的球頭,不過會大了一些,得用工具把原本固定A2的孔擴大一些!

我買了!用時同時改換金屬 spacer,也不用擴大固定A2的孔啊!而且也可減少虛位!
黎小雞 發表於 2008-1-13 00:57:35 | 只看該作者
原帖由 龍崗小吳 於 2007-12-6 23:29 發表
DB-01新的改裝品:扭力限制器、前單向!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

扭力限制器有咩用呢?跟原裝有咩分別?thx!
smallfaifai 發表於 2008-1-13 01:18:58 | 只看該作者
扭力限制器香港一般叫限滑,可以減少飛jump落地時掃齒o既機會。

圖中有兩大片金屬同兩片墊片,用o黎夾住個大減齒……不同於原裝就咁硬夾。
黎小雞 發表於 2008-1-13 02:12:06 | 只看該作者
原帖由 smallfaifai 於 2008-1-13 01:18 發表
扭力限制器香港一般叫限滑,可以減少飛jump落地時掃齒o既機會。

圖中有兩大片金屬同兩片墊片,用o黎夾住個大減齒……不同於原裝就咁硬夾。

師兄那請問那個彈弓係咪用黎調鬆緊,如是的話又有咩用?thx!
 樓主| 龍崗小吳 發表於 2008-1-13 10:16:16 | 只看該作者
原帖由 黎小雞 於 2008-1-13 02:12 發表

師兄那請問那個彈弓係咪用黎調鬆緊,如是的話又有咩用?thx!

扭力限制器不只是如此,在你急加速起步時,可以減少車輪的打滑,可以避免過大的動力直接輸出損壞傳動系統!
那個彈弓(彈簧)是調整扭力限制器的鬆緊,太鬆則動力流失,太緊容易起步打滑!
smallfaifai 發表於 2008-1-28 21:57:55 | 只看該作者
等到頸都長埋,終於出齊前後萬向節啦!

今日趁冇咁病,出去偉x買埋……(定係買parts能醫百病?! )

架車已經差唔多full option……

唯一係臂碼未見有亦唔覺話會出……希望正廠or 3-racing快快出啦。

minimini 發表於 2008-1-28 22:03:36 | 只看該作者
smallfaifai 發表於 2008-1-28 22:20:12 | 只看該作者
唔止呀,仲有3-racing油壓同埋3-racing金屬轉向全份……

http://search.ebay.com/DB01_W0QQ ... ?_trksid=p1638.m124
simontam 發表於 2008-1-28 22:39:56 | 只看該作者

回復 61# 的帖子

龍兄,96T是放不落的,會磨邊,別試!
minimini 發表於 2008-1-28 22:43:48 | 只看該作者
原帖由 smallfaifai 於 2008-1-28 22:20 發表
唔止呀,仲有3-racing油壓同埋3-racing金屬轉向全份……

http://search.ebay.com/DB01_W0QQ ... sPageNameZWD4S?_trk ...

but not available in hk yet.......
smallfaifai 發表於 2008-1-28 22:49:59 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-1-28 22:43 發表

but not available in hk yet.......

呢個先係悲劇……

唔通3-racing都種族岐視?
minimini 發表於 2008-1-28 22:51:57 | 只看該作者
原帖由 smallfaifai 於 2008-1-28 22:49 發表

呢個先係悲劇……

唔通3-racing都種族岐視?

I think for 3-racing & GPM........their target customers are not hk guys.........they ship overseas ma.....
smallfaifai 發表於 2008-1-28 22:55:03 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-1-28 22:51 發表

I think for 3-racing & GPM........their target customers are not hk guys.........they ship overseas ma.....

咁又係,香港班車友有要求嘛……
不過出少少益下自己人係咪比較好呢?
minimini 發表於 2008-1-28 23:01:57 | 只看該作者
原帖由 smallfaifai 於 2008-1-28 22:55 發表

咁又係,香港班車友有要求嘛……
不過出少少益下自己人係咪比較好呢?

to the level of doing a business like 3-racing & GPM.......I don't think they will care about what hk guys' opinion lu........they just think of...........overseas' big market & $$ ...........