RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6655|回復: 36
打印 上一主題 下一主題
收起左側

1比18(4WD)電變.馬達

EX超龍 發表於 2008-2-11 17:46:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
=.="我岩岩壞左這2樣野.大家有咩好介紹俾我~THX
kkchung 發表於 2008-2-11 20:44:57 | 只看該作者
如果是玩X-Ray M18PRO而玩開高速可選MAMBA MAX 1/18 BRUSHLESS X Pak . System 馬達連無碳刷電變套裝。

如果只是平價玩樂可選百多二百元的TOPRACING ESC或貴一點的Futaba MC330,再加上Graupner Speed 300馬達便也不錯。
SpidermanRC 發表於 2008-2-12 01:05:44 | 只看該作者
原帖由 kkchung 於 2008-2-11 20:44 發表
如果是玩X-Ray M18PRO而玩開高速可選MAMBA MAX 1/18 BRUSHLESS X Pak . System 馬達連無碳刷電變套裝。

如果只是平價玩樂可選百多二百元的TOPRACING ESC或貴一點的Futaba MC330,再加上Graupner Speed 300馬達便也 ...

Sorry! Which shop in kws have the esc & motor and about how much?
Many thanks
kkchung 發表於 2008-2-13 00:56:35 | 只看該作者
原帖由 SpidermanRC 於 2008-2-12 01:05 發表

Sorry! Which shop in kws have the esc & motor and about how much?
Many thanks

今天去了 kws Graupner Speed 300約80元,令外在車中樂看到有USA Reak Racing motor約百元尾。還有在偉高看到18仔用臺灣無碳刷套裝賣525元
SpidermanRC 發表於 2008-2-13 01:00:21 | 只看該作者
Thx a lot!!
You're really professional
khho01 發表於 2008-2-13 09:08:31 | 只看該作者
問? (臺灣無碳刷套裝賣525元) can use in mini inferno ? .. 要換 motor 座嗎 ?
thx....
 樓主| EX超龍 發表於 2008-2-13 13:06:48 | 只看該作者
我聽fd講官塘有間雙星店.有冇1:18野賣?
khho01 發表於 2008-2-13 17:34:13 | 只看該作者
one more question ?
偉高18仔用臺灣無碳刷套裝motor幾多 KV ?
kkchung 發表於 2008-2-13 23:51:33 | 只看該作者
原帖由 khho01 於 2008-2-13 09:08 發表
問? (臺灣無碳刷套裝賣525元) can use in mini inferno ? .. 要換 motor 座嗎 ?
thx....

對不起 不太清楚。只聽說好像是孔位和Speed 300馬達差不多。
kkchung 發表於 2008-2-14 00:05:36 | 只看該作者
原帖由 khho01 於 2008-2-13 17:34 發表
one more question ?
偉高18仔用臺灣無碳刷套裝motor幾多 KV ?

詳細資料弟也不清楚,好像是這型號。
http://www.andersonmodel.com/pro ... ;pid=1589&cid=6
cowboy 發表於 2008-2-15 16:55:02 | 只看該作者
偉X好似只有3300kv賣,而且請留意它的軸芯為2.3mm。另外,偉X有一隻SPEED,型號為 INRM-X20C嘅無刷都唔錯,有5000kv,屬高轉型,賣$205。此外,極X有2隻無刷,一隻軸芯2.0mm,一隻2.3mm,每款有幾個轉速,最高8000kv,賣$220。不過末用過,唔知好唔好。
khho01 發表於 2008-2-16 11:08:51 | 只看該作者
想問吓3300kv = 幾多 TURN (有刷) ?
25A = ? A (有刷)
THX
deadmatch 發表於 2008-2-16 23:39:52 | 只看該作者
有冇得只買無刷電變?
kkchung 發表於 2008-2-17 00:22:29 | 只看該作者
原帖由 deadmatch 於 2008-2-16 23:39 發表
有冇得只買無刷電變?

問了偉高Speed車用無刷電變有獨立出售,不知有沒有朋友用過呢?
Triton 發表於 2008-2-17 13:48:36 | 只看該作者
我都有見到呀,仲好平喎! 25A.....都唔屎$2佰蚊,不過好唔好用就真係唔知啦........哈哈哈!
deadmatch 發表於 2008-2-17 17:54:55 | 只看該作者
真的嗎,那太好了,我手上正在欠缺一隻無刷電變。
kkchung 發表於 2008-2-18 01:17:35 | 只看該作者
原帖由 Triton 於 2008-2-17 13:48 發表
我都有見到呀,仲好平喎! 25A.....都唔屎$2佰蚊,不過好唔好用就真係唔知啦........哈哈哈!

這型號?
cowboy 發表於 2008-2-18 12:27:58 | 只看該作者
這個電變有以下功能:
-25A
-Nicd(5-10 cells)或Lipo (2 or 3 cells)
-Brake setting: proportional or ABS
-淨前或前後波
-Size:38*25*15mm

-聽beep聲set電變(唔係好方便)
-性能和可靠度OK
-價錢OK(偉X賣$273)
-但線性唔夠(咁嘅價錢,算啦)
rk2 發表於 2008-2-18 12:38:25 | 只看該作者
will 30A available ?
cowboy 發表於 2008-2-18 12:46:23 | 只看該作者
There are 30A or more for SPEED.  But they are for heli.  For car, as far as I know, only 25A.  Actually 25A is enough for most 1/18 brushless motors.  Pls correct me if I am wrong.