RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1836|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請各位指教用新燈

rcbryan 發表於 2008-10-13 16:36:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新雞試行,用新燈,有以下問題:
1)喇叭控制跟說明書相反,向下是長聲,推上短聲
2)要將喇叭控制轉去電腳後,才可於搖控選死火燈或轉向燈,但怎樣都不可於搖控選大燈/項燈/霧燈/關燈.
3)不能於搖控關車

另外,電是第一次充,充了約2個多小時(慢充),玩了約20分鐘,開始死火,然後自動開番。之後都不時死火,自動開番,而且密左,是否就黎無電呢?
我摸過晒d 電子零件,又吾係熱woo........我想應不是過熱,同埋我並未裝屋仔

請各位指教呀。。。。。
szekeung 發表於 2008-10-13 16:40:15 | 只看該作者
你可再一次set過,看看會否都是同樣的問題,你的電係咩電來的?無電或受到干擾都會死火的,但無電的機會比較大
Q-pet 發表於 2008-10-13 17:08:18 | 只看該作者
我忘記左新燈點樣SET個..應該等一陣會有人答到你
而電問題...想問你用幾多容量既電
正常一般4600計唔用櫃..聲音用一半起碼玩成個鐘以上,,我個時仲外接電變..馬鞍遊我返屋企先換第二排電..用外接電變好處當無電..佢仲會有電比電變係度比架車行但新燈會有重開架車既聲音..我上次就係咁一路開車熄車聲一路慢慢咁去到食糖水先換電--..用新燈架車一無電佢就會成停車再開車又停...
有勇冇謀 發表於 2008-10-13 17:47:55 | 只看該作者
原帖由 rcbryan 於 2008-10-13 16:36 發表
新雞試行,用新燈,有以下問題:
1)喇叭控制跟說明書相反,向下是長聲,推上短聲
2)要將喇叭控制轉去電腳後,才可於搖控選死火燈或轉向燈,但怎樣都不可於搖 ...

肯定係冇電, 新燈先會又死火,又撻車.
另外...師兄係用咩控??
 樓主| rcbryan 發表於 2008-10-14 14:27:08 | 只看該作者
多謝各師兄回覆

我的電是﹣GP 4100
充左2.5 個鐘,電池都沒有熱,係未充吾夠呢?
我set 2.0A 去充,係未吾夠電流呢?

搖控﹣我用FUTABA 4ch 的 T4YF (FM)

咁d燈可以點攪呀?
有勇冇謀 發表於 2008-10-14 14:45:17 | 只看該作者
原帖由 rcbryan 於 2008-10-14 14:27 發表
多謝各師兄回覆

我的電是﹣GP 4100
充左2.5 個鐘,電池都沒有熱,係未充吾夠呢?
我set 2.0A 去充,係未吾夠電流呢?

搖控﹣我用FUTABA 4ch 的 T4YF (FM)

咁d燈可以點攪呀?

電:好大機會未充滿
新燈:跟足說明書咁 set 1次,應該ok啦...(注意d微調要set返中位....)

szekeung 發表於 2008-10-14 14:49:09 | 只看該作者
充電機,佢充滿會叫你的喎,你係咪在佢充滿時先?
Q-pet 發表於 2008-10-14 14:49:21 | 只看該作者
你用4100..用4a叉會快d...我個時d電4600...都係4.6A叉
 樓主| rcbryan 發表於 2008-10-14 19:13:50 | 只看該作者
重新set 過後,開關燈已無問題啦,
再充過電,都無再死火。可能玩耐0的就再有

但有另一個問題,已開過另一題目,請各位幫手

thanks