RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 小羽__
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買叉機

樓主| 小羽__ 發表於 2008-10-28 22:00:46 | 只看該作者
係咪要叉到咁上下就自己cut左佢
simontam 發表於 2008-10-28 22:08:31 | 只看該作者
我有orion4200,通常set max 10%,4.2a充,到數值會auto-cut,如果你部機吾識cut,自己手動cut,吾好過10%電池會長命d。
中價機,Nicd & Nimh用 ICE(或check point版) is the best,
中價機,Li-po & Li-Fe 用 Megapower 860,有內置牛&平行充,最多人用。
什麼A牌T牌如果比多3-4佰都話吾值,完全一樣的話,甘就祝君好運啦!
antisony2003 發表於 2008-10-28 23:16:42 | 只看該作者
我又用人頭擔保....大陸叉機信唔過的...
都係Simon兄識野...
Mega Power 真係唔錯...有買貴, 冇買錯...
Marco明 發表於 2008-10-29 00:49:54 | 只看該作者

咁用埋mega power差nimh會唔會差d???
馮馮ymc 發表於 2008-10-29 01:15:34 | 只看該作者
原帖由 antisony2003 於 2008-10-28 09:08 發表

哈..係呀...made in China 又平又正...最好搵你買添...
不過我諗你多多頭都唔夠擔保

我冇差機賣架!!!只不過用我二十多年玩電車經驗,分享吓慳錢心得,人地要平嘢,你地介绍貴嘢,司馬昭之心路人皆見,
行內好多人都知,大部份貴價差機都係大陸做,只係你地玩家唔知,你有錢可以買張made in 外國貼紙,我冇錢只要充機好用!!!
antisony2003 發表於 2008-10-29 10:16:18 | 只看該作者
"司馬昭之心路人皆見"
你又講得0岩喎...你估你有冇賣差機人地唔知咩...
 樓主| 小羽__ 發表於 2008-10-29 22:15:11 | 只看該作者
x16有冇得放電
如果有既話點放嫁
AMAT 發表於 2008-10-29 22:17:46 | 只看該作者
原帖由 小羽__ 於 2008-10-28 19:46 發表
岩岩買左x16..我排電係minh.4600..家下叉到5千幾都仲未停=.=排電好熱..咁姐係點

五千幾先?同埋你排電新定舊?你用幾多A差?
AMAT 發表於 2008-10-29 22:20:46 | 只看該作者
原帖由 小羽__ 於 2008-10-29 22:15 發表
x16有冇得放電
如果有既話點放嫁

揀DISCHARGE嗎~

你果個充到咁滿O既問題,好大O既原因係O的電有問題就會咁.......

同埋不單止要睇佢果個MAH數,仲要睇V數......V數正常差就9.XX咁上下......

如果差到爆晒,V數仲係好低......咁就通常排電都有問題.
V數太高,去到10.XX咁上下都係有問題.
 樓主| 小羽__ 發表於 2008-10-29 22:21:08 | 只看該作者
新的..我買個時個老細同我講話用5a叉.所以我叉個時冇改到.就咁叉
叉到大約5千3.我驚會有事.就cut左
li5115 發表於 2008-10-29 22:54:12 | 只看該作者
原帖由 Marco明 於 2008-10-28 12:09 發表

咁x16可以幾多a放電???
x17同x16外表上又無乜分別......但係點解官網又無x16既???

好似叫 B16 不是 X16,分別是 B16 沒有 Discharge。
銘銘 發表於 2008-10-30 19:18:14 | 只看該作者
買個TLP X16啦
 樓主| 小羽__ 發表於 2008-11-1 17:59:17 | 只看該作者
咁既話係咪正常?但係都要自己cut