RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ckuen2004
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DJI NAZA-M V2 突然失控 , 請各高人指点 指点

foxHK 發表於 2014-9-25 09:18:12 | 顯示全部樓層
littlestep 發表於 2014-9-23 21:24
永遠冇人講要等10下暴閃等NAZA  HOME SAVE .
都未HOME SAVE 就飛,  你去玩RTL , 想唔死都難
IMU 發傻你GPS  ...

小步兄果然學貫中西(電直,四軸).  大疆野我唔識, 但華科爾講明拜完神要先斷電再插電才可(大疆好似唔洗),但係睇youtube 大把師兄拜完四角就飛只有小數記得先斷電再飛.
結果走左佬.. 就話有問題. 實情係manual 都無去睇清(包括我). 本人最初買部QR X350飛,次次飛都覺得好怪, 不停拜完四角都係咁, 也試過同老友係某球場飛,一起飛就反肚.
幸好本人習慣手動飛行,又飛慣電直,都能平安回來(靠電直技術保救).....
升左二三次級都無改善. 最後睇華科爾的教學短片才留意到,拜完神要先斷電再接. 跟足指示做,發覺部機即時正常返曬. 哈哈真白痴

foxHK 發表於 2014-9-26 23:43:10 | 顯示全部樓層

等一下,有的亂,
好像問題係分別2位唔同師兄,

一位是樓主ckuen2004,
今次大約離地10呎左右,上下左右 GPS 和 恣態 模式下飛行無問題 , 但一打"自動返航" 制又出現同一情況失控成隻跌落地

另一位是sps_rt
http://youtu.be/RfUvq1IpUIo
飛到200m 高  400m 遠 控收唔到 比尾 前後都無反應  cup 左一下 試下用go home 睇下得唔得 完全無反應   再用手動 可控前 咁我只好對頭反黎  去到150 m 部機不停係咁cup 起碼cup 左10下 之後咪落地

2位是同一人還是不同人, 同一個案還是二個不同個案呢???
foxHK 發表於 2014-9-27 10:22:04 | 顯示全部樓層

在下覺得打筋斗未必同重心有關。 因為我部垃圾QR X350俾的改到前重尾輕都未反過肚,
https://www.youtube.com/watch?v=S2QTmTj8Vc8

落得太快(收油太大失動力)而反肚係所有fit pitch機既問題,呢個可能性好大。但唔知當時sps 師兄當時下降得有多快?
foxHK 發表於 2014-9-27 14:03:24 | 顯示全部樓層

仲係好亂,條片係年多前, 樓主問係五日前,夠竟大家答緊邊嗰問題架?
條片係寫住飛越t960架,樓主係4 軸 550級机架 。 一頭霧水?! 我都係收聲啦。
foxHK 發表於 2014-9-27 15:08:53 來自手機 | 顯示全部樓層
陳真 發表於 2014-9-27 11:54
唔通你覺得NAZA好穏陣?

只有陳真大師級才夠份量講,如果係在下講早就俾一眾大疆之友插死。