RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7319|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DJI NAZA-M V2 突然失控 , 請各高人指点 指点

ckuen2004 發表於 2014-9-22 10:13:58 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
DJI NAZA-M  V2  突然失控 , 請各高人指点 指点   
小弟近日整左隻550級 , 裝置如下

4 軸 550級机架
DJI NAZA-M  V2  連 IOSD
恆力MOTOR   4822 390KV  X 4  巳做動平行  ( 佢話 )
HOBBYWING  Platinum-30A-Pro  ESC  X 4
APC 12*38 正反槳
老番無刷GOPRO云台
200W 圖傳
22.2V  5500MAH  30C LIPO BATTERY
11.1v  1500mah  20c  lipo  比圖傳/云台/導航燈
起飛重量約 2.65kgs .

1/2 throttle 起飛 , 非常好力 & 穩定 , GPS 和 恣態 模式下飛行亦感覺非常穩定 ,  輕推 轉左/右 上下 完全無問題 , 感覺非常正 !  

但慾測試 "自動返航"  就出事 , 當時高度大約20呎左右 ,  打制到"自動返航"   , 等左约3秒左右 隻機向上升約10呎8呎左右
機頭改變方向的同時突竺然失控成隻跌落地 .
好彩無勿事 , 檢查一輪再試 , 今次大約離地10呎左右,上下左右 GPS 和 恣態 模式下飛行無問題 , 但一打"自動返航" 制又出現同一情況失控成隻跌落地

請問一下各位C兄咁嘅情況係勿野問題 , 是否 SETTING 或其他 ?  

非常感激 X 1000000000000000000

sps_rt 發表於 2014-9-22 19:48:45 來自手機 | 只看該作者
師兄係邊個場飛?
sps_rt 發表於 2014-9-22 19:50:19 來自手機 | 只看該作者
http://youtu.be/RfUvq1IpUIo
powis 發表於 2014-9-22 20:10:23 | 只看該作者
sps_rt 發表於 2014-9-22 19:50
http://youtu.be/RfUvq1IpUIo

oh!! without the last 10-20 seconds of crash...
simson99w 發表於 2014-9-22 21:08:50 | 只看該作者
用咩 接收器 和 遙控  ?
raytang 發表於 2014-9-22 21:51:32 | 只看該作者
一睇你條片聽倒d聲就有問題
你隻機震到爆
IMU 一定會傻
sps_rt 發表於 2014-9-22 22:48:35 來自手機 | 只看該作者
raytang 發表於 2014-9-22 21:51
一睇你條片聽倒d聲就有問題
你隻機震到爆
IMU 一定會傻

之前飛開
sps_rt 發表於 2014-9-22 22:49:19 來自手機 | 只看該作者
simson99w 發表於 2014-9-22 21:08
用咩 接收器 和 遙控  ?

xg8  
831b
byuen 發表於 2014-9-22 23:13:49 | 只看該作者
遙控 failsafe 設定錯嘢  
raytang 發表於 2014-9-22 23:15:07 | 只看該作者
咁就有得佢震啦...!
你有冇之前飛開無事既片呢?
之前飛開唔代表一世無事
sps_rt 發表於 2014-9-23 09:11:09 來自手機 | 只看該作者
raytang 發表於 2014-9-22 23:15
咁就有得佢震啦...!
你有冇之前飛開無事既片呢?
之前飛開唔代表一世無事

師兄請問有邊隻摩打介紹 係960用

樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-23 11:03:24 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-9-22 23:13
遙控 failsafe 設定錯嘢

請問 c 兄指嘅係 搖控器上software "failsafe"  設定錯誤   定係DJI software 上的 failsafe 設定錯誤 ?  
搖控器上software failsafe 我並無任何設定 , dji software 上需用一个3段开关制 作設定 以下
上= GPS
中= 恣熊
下= 失控保護

請問 C兄是那方面出錯 ?

非常感激
raytang 發表於 2014-9-23 13:11:07 | 只看該作者
sps_rt 發表於 2014-9-23 09:11
師兄請問有邊隻摩打介紹 係960用

唔係一震就要換野裝組都係一個重點
如果槳是上兩口鏍絲的就要慢慢上(我六槳機裝一槳要5至10分鐘)
一口鏍絲的槳就要自己平衡

點解有咁多人炸機就話飛控有問題,其實主要原因係震                                                      點解養魚d蝦咁易死,我已經用35˚水溫養佢啦(蝦最好係22-24˚水溫)

電機出廠多數好好
你可以先諗諗係唔係槳既問題

點解有d槳 $80蚊有六隻
點解有d槳 $240蚊一對不過重點都係裝組

你可以試好多牌子槳,就會感到分別

以下係我之前發報的
給你參考
http://rc-evo.com/xbbs/thread-318004-1-1.html

byuen 發表於 2014-9-23 14:25:01 | 只看該作者
ckuen2004 發表於 2014-9-23 11:03
請問 c 兄指嘅係 搖控器上software  "failsafe"  設定錯誤   定係DJI software 上的 failsafe 設定錯誤 ? ...

搖控都要 set 好 failsafe, 而點 set 就隻隻搖控唔同, 所以樓上 simon ching 都問用咩搖控.   
如果  ckuen ching 用苦它爸 14SG, 咁就睇下面鬼佬 website 嚟 set 啦.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1973186

littlestep 發表於 2014-9-23 21:24:11 | 只看該作者

永遠冇人講要等10下暴閃等NAZA  HOME SAVE .
都未HOME SAVE 就飛,  你去玩RTL , 想唔死都難
IMU 發傻你GPS MODE 已經死得啦....使乜等RTL

當然我唔知你裝機裝成點,我玩NAZA 都係呢2~3個月O既事, 不過去DJI 問過O的工程司同一問題
第一句就比人串到我冇聲出. 拜神, IMU 教準, HOME SAVE 係基本..你唔去做 走雞自己羅黎.

最後係FAIL SAFE, 但明明人手打RTL FAIL 乜鬼SAFE , 除非係關遙控O者.
但在未完全保證SETTING COMPLETED 就玩關控, 又係自己搵自己笨.

solaris8x86 發表於 2014-9-23 21:44:00 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-9-23 21:24
永遠冇人講要等10下暴閃等NAZA  HOME SAVE .
都未HOME SAVE 就飛,  你去玩RTL , 想唔死都難
IMU 發傻你GPS  ...

Good... Goood.... Goooood.....
siuwai999999 發表於 2014-9-24 01:14:58 來自手機 | 只看該作者
ching why 會用恒力架!恒力+hw 白金30a 系堵轉的组合,只要突然間自轉好容易堵轉停電變,所以恒力大陸好出名10大必炸的摩打,要改善有二個方法!1:換hw 樂天,2:刷電變!做左以上方法!机的震盪就減少好多及油門更有線性!imu 就冇甘易震壞……
littlestep 發表於 2014-9-24 04:10:14 | 只看該作者
raytang 發表於 2014-9-23 13:11
唔係一震就要換野裝組都係一個重點
如果槳是上兩口鏍絲的就要慢慢上(我六槳機裝一槳要5至10分鐘)
一口鏍絲 ...

仲有PH , KH , TDS 呀.......

水野太知 發表於 2014-9-24 08:00:31 來自手機 | 只看該作者
其實小弟好想了解,拜神呢個動作要幾耐做一次或咩情況下就要做呢?thx
 樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-24 08:48:00 | 只看該作者
非常感謝咁多位 C HING 寶貴意見 ,  睇左咁多位 C HING 嘅資料都係吾多明係勿
睇黎又要放棄多一隻  DJI  !!