RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ckuen2004
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DJI NAZA-M V2 突然失控 , 請各高人指点 指点

樓主| ckuen2004 發表於 2014-9-24 08:49:36 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-9-24 04:10
仲有PH , KH , TDS 呀.......

C HING  原來吾單止直升機掂 , 原來4軸都係高手 !
raytang 發表於 2014-9-24 09:47:45 | 只看該作者
水野太知 發表於 2014-9-24 08:00
其實小弟好想了解,拜神呢個動作要幾耐做一次或咩情況下就要做呢?thx

拜四角 呢樣野 係搬新地方先至做即係新場地就拜拜佢啦

littlestep 發表於 2014-9-24 17:25:04 | 只看該作者
ckuen2004 發表於 2014-9-24 08:49
C HING  原來吾單止直升機掂 , 原來4軸都係高手 !

4軸我唔係...
其實TOTAL玩左幾個月O者
已經比某些人串話我扮哂野...

sps_rt 發表於 2014-9-24 18:13:11 來自手機 | 只看該作者
師兄睇黎我講少左我點炒 首先閃完綠燈 (無數幾多下)總之有兩次  再睇個mon 收到7粒起飛  起飛好平穩  飛到200m 高  400m 遠 控收唔到 比尾 前後都無反應  cup 左一下 試下用go home 睇下得唔得 完全無反應   再用手動 可控前 咁我只好對頭反黎  去到150 m 部機不停係咁cup 起碼cup 左10下 之後咪落地  
sps_rt 發表於 2014-9-24 18:13:09 來自手機 | 只看該作者

del del 用電話send 左兩次
foxHK 發表於 2014-9-25 09:18:12 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-9-23 21:24
永遠冇人講要等10下暴閃等NAZA  HOME SAVE .
都未HOME SAVE 就飛,  你去玩RTL , 想唔死都難
IMU 發傻你GPS  ...

小步兄果然學貫中西(電直,四軸).  大疆野我唔識, 但華科爾講明拜完神要先斷電再插電才可(大疆好似唔洗),但係睇youtube 大把師兄拜完四角就飛只有小數記得先斷電再飛.
結果走左佬.. 就話有問題. 實情係manual 都無去睇清(包括我). 本人最初買部QR X350飛,次次飛都覺得好怪, 不停拜完四角都係咁, 也試過同老友係某球場飛,一起飛就反肚.
幸好本人習慣手動飛行,又飛慣電直,都能平安回來(靠電直技術保救).....
升左二三次級都無改善. 最後睇華科爾的教學短片才留意到,拜完神要先斷電再接. 跟足指示做,發覺部機即時正常返曬. 哈哈真白痴

byuen 發表於 2014-9-25 09:44:29 | 只看該作者
水野太知 發表於 2014-9-24 08:00
其實小弟好想了解,拜神呢個動作要幾耐做一次或咩情況下就要做呢?thx

得閒睇多啲 dji wiki, 保正有益荷包身心

登錄/註冊後可看大圖

http://wiki.dji.com/cn/index.php ... 8%E6%A0%A1%E5%87%86
•        (1)指南針資料異常,LED 飛行指示燈紅燈黃燈交替閃爍。
•        (2)飛行場地與上一次指南針校準的場地相距較遠。
•        (3)飛行器機械結構有變化。
•        (4)飛行時漂移比較嚴重,或者不能直線飛行。

第二點, 香港咁細地方, 背景地磁冇咩大分別, 響沙頭角 cal, 同響赤鱲角 cal 基本上一樣; 即係響沙頭角 cal 咗, 去到赤鱲角都唔洗再 cal.
第三點, 呢點非常重要! 緊記! 緊記!
littlestep 發表於 2014-9-25 10:30:04 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-9-25 09:18
小步兄果然學貫中西(電直,四軸).  大疆野我唔識, 但華科爾講明拜完神要先斷電再插電才可(大疆好似唔洗), ...

呢個好似係APM 問題,  要斷電先SAVE 數據記憶中做完AUTOTUNE 同SAVETRIM 都要斷電SAVE.
ANYWAY 說明書都咁寫就跟下佢冇壞O既..

byuen 發表於 2014-9-25 10:34:46 | 只看該作者
sps_rt 發表於 2014-9-24 18:13
師兄睇黎我講少左我點炒 首先閃完綠燈 (無數幾多下)總之有兩次  再睇個mon 收到7粒起飛  起飛好平穩  飛 ...

飛到 200m 高 400m 遠搖控失聯, 飛機己進入 failsafe mode, 如果 ching 個遙控 failsafe 又設定錯嘢, e.g. 預設咗失控油門推到最低位, 部機咪收油急降兼反肚...  
littlestep 發表於 2014-9-25 10:44:59 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-9-25 09:44
得閒睇多啲 dji wiki, 保正有益荷包身心
http://wiki.dji.com/cn/index.php ... 8%E6%A0%A1%E5%87%86
•  ...

地磁係冇乜變化...
不過周圍電磁波變化就很大.
有時呢到CAL左同第二,到CAL 數據有出入.
有師兄講過, 連方在地上收星都收唔到, 走過兩呎又收到, 地下電纜都影響到.

我試過有O的位明明好空廣,但飛起上黎好邪牌.
GPS MODE 會走雞,但轉個場就冇哂事.或收唔到GPS

IMU 基本較準同高級較準,又係師兄教的.
溫度, 當前高度都有影響..
大家九成都係住高樓大廈,  心照.

littlestep 發表於 2014-9-25 10:59:19 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-9-25 10:34
飛到 200m 高 400m 遠搖控失聯, 飛機己進入 failsafe mode, 如果 ching 個遙控 failsafe 又設定錯嘢, e.g ...

佢好似話推頭返黎...再自由落體咁上下..
估計係...冇SET FAILSAFE  MODE CHANGE 去RTL
咁接收機STAT LAST 在最後ACTION , NAZA 好似唔知幾多秒後會判別為接收機失控而RTL
不過麻煩在  收到與收唔到之間會發傻
我發現最多出問題就係觸發RTL時接收情況很不穩定, 收到收唔到之間.
名名係FS GO HOME , 要打2次MODE CHANGE 先羅返控制權但我試過幾次打上去GPS MODE 就羅返...
SO ... 我一般係遙控設FAILSAFE 一定係其他回中, 油門中間, MODE RTL .. 以接收機的FS 為準, 由接收機觸發RTL 會安全一點.
同時遙控都會打去RTL MODE 直至我想羅返控制權.

byuen 發表於 2014-9-25 11:33:03 | 只看該作者
littlestep 發表於 2014-9-25 10:44
地磁係冇乜變化...
不過周圍電磁波變化就很大.
有時呢到CAL左同第二,到CAL 數據有出入.

周圍電磁波變化很大... 除非 ching 響中電港憕 d 變壓站隔離飛啦...
而且就算 compass 差幾度係咁撥, 都跟本對無頭 mode 同回航冇咩大影響嘅.

cal compass 呢 d 動作, 絕對係多做無益嘅, e.g. 萬一 ching 唔覺意響部車, 或者地下電纜呢 d 干擾源隔離 cal 完, 隻機又飛離開咗嗰度, ching 都估到有咩事會發生了.

sps_rt 發表於 2014-9-26 13:22:28 來自手機 | 只看該作者
我係tko 個邊飛 上面有個好似叫國x青年xxx中心 聽人講上面個寫字樓安裝左一樣干x器 唔知真定假
raytang 發表於 2014-9-26 21:50:14 | 只看該作者
sps_rt 發表於 2014-9-26 13:22
我係tko 個邊飛 上面有個好似叫國x青年xxx中心 聽人講上面個寫字樓安裝左一樣干x器 唔知真定假 ...

無咁無聊做呢d小人既野!

陳真 發表於 2014-9-26 22:46:13 | 只看該作者
睇條片最大可能係震動導致,呢D炒機我唔明點解有d人會話個控未set好,有d人又話地磁問題,有d又話未set回家位
基本上隻機會"打關斗"就同果d遙控,地磁,回家位一d關係都無啦
solaris8x86 發表於 2014-9-26 23:12:46 | 只看該作者
陳真 發表於 2014-9-26 22:46
睇條片最大可能係震動導致,呢D炒機我唔明點解有d人會話個控未set好,有d人又話地磁問題,有d又話未set回家位: ...

Haha.....成個惦已經係講到 can be anything.... haha....
foxHK 發表於 2014-9-26 23:43:10 | 只看該作者

等一下,有的亂,
好像問題係分別2位唔同師兄,

一位是樓主ckuen2004,
今次大約離地10呎左右,上下左右 GPS 和 恣態 模式下飛行無問題 , 但一打"自動返航" 制又出現同一情況失控成隻跌落地

另一位是sps_rt
http://youtu.be/RfUvq1IpUIo
飛到200m 高  400m 遠 控收唔到 比尾 前後都無反應  cup 左一下 試下用go home 睇下得唔得 完全無反應   再用手動 可控前 咁我只好對頭反黎  去到150 m 部機不停係咁cup 起碼cup 左10下 之後咪落地

2位是同一人還是不同人, 同一個案還是二個不同個案呢???
littlestep 發表於 2014-9-27 01:49:40 | 只看該作者
睇條片最大可能係震動導致,呢D炒機我唔明點解有d人會話個控未set好,有d人又話地磁問題,有d又話未set回家位: ...

APM 就震到RESET , NAZA 都會..??

byuen 發表於 2014-9-27 07:01:46 | 只看該作者

小弟估隻機 "打關斗" 係因為重心問題, 同埋垂直跌得太快所至, 同遙控, 地磁, 回家位當然無直接關係.  
foxHK 發表於 2014-9-27 10:22:04 | 只看該作者

在下覺得打筋斗未必同重心有關。 因為我部垃圾QR X350俾的改到前重尾輕都未反過肚,
https://www.youtube.com/watch?v=S2QTmTj8Vc8

落得太快(收油太大失動力)而反肚係所有fit pitch機既問題,呢個可能性好大。但唔知當時sps 師兄當時下降得有多快?