RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cs1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

LIPO 真真正正可平衡充電機入門選購推介

法師傅 發表於 2015-6-29 15:36:32 | 顯示全部樓層

B6真真假假都係咁 , 想充到每S都4.2 , 機會率幾十部可能半部都無 ,
B6好安全 , 唔會同你充到4.2 , 老PATPAT話齋 , 對自己無信心0既叉機先會咁做 XDDD
第2D機充倒4.2 , 佢多數 4.17-4.18就交貨
想接近少少4.20 , 可SET 上限 4.21 , 就有機會 4.19-4.20交貨

法師傅 發表於 2015-6-29 21:46:25 | 顯示全部樓層
B6差機根本就係咁0既質素 , 幾大隻雷射貼都係咁
法師傅 發表於 2015-6-30 16:15:27 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2015-6-30 11:48
Taobao...我兩年前係依間買咗兩部,用到而家都仲未壞,但最好問問佢"是否正品?,不要高傲"....。

http:/ ...

佢要真正平衡充 , 唔係話易唔易壞播 XDDD
法師傅 發表於 2015-7-3 14:47:47 | 顯示全部樓層
hotakming 發表於 2015-7-2 22:26
和和氣氣,討論下、分享下,大家開開心心,免傷和氣。

上堂食花生有野學都幾過癮

入番題 , B6AC+我都有部 , BAR得唔靚係正常 ,
其實粒電平衡OK 的話 , 直充好過 , 有圖有真相 , 粒粒4.2 , 衰極都有 4.18 4.19 交貨 !
最正就係時間慳好多 , 事關用最多時間就係最尾果 0.0幾V 上上落落係度浪費青春 ~~~

法師傅 發表於 2015-7-3 16:54:12 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2015-7-3 16:17
直充係淨插平衡插 , 定係只插紅黑正負粗缐  ??

用半個C 定一個 C ???  嘩嘩嘩 可以充足 4.20 V  ...

我對差機無咩研究 , 有咩問題請以上2位大大指導下唔好打得咁大力 XDD

我無理2組線都插曬 , 只係叉機 "把撚叉" 之外 , 仲有個普通叉 & 快叉 ,
我就用普通叉而已 !!! 但粒電本身平衡要好 , 相差0.02 內照叉
比較衰用左成年少少脹果D都充倒 4.18-4.2 ,
點都好過  "把撚叉" !

講C , 呢隻B6入門野多數用2-3個C , 6A真係唔夠用
充1800以上唯有慢慢玩 好彩呢部唔係主力

法師傅 發表於 2015-7-3 17:15:49 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2015-7-3 17:12
即係正負同平衡插照正常插好 , 選擇普通充電而非平衡充便可 ?? 對嗎 ?

因為我之前的 B 3, COPTER X ,  ...

對了 !!!
法師傅 發表於 2015-7-5 12:01:02 | 顯示全部樓層
mic少 發表於 2015-7-3 19:42
直衝真係要好小心
差緊電既時候,最好睇住

直充唔怕呱 , 佢都有上限4.2就停 , 最多係粒電差0既話 , 可能叉到 3S 4.2 1.15 4.1 就收皮 , 到時再出貼插B6 係垃圾乜乜乜 XDDDD
法師傅 發表於 2015-7-5 22:18:08 | 顯示全部樓層
firesun 發表於 2015-7-5 21:04
你用3A黎充咩電?
我用2A最多2.5A充6000mah 2S,只需個幾鐘頭即可從3.85V 至 4.2V。根本無需要用到咁大電 ...

嘩 , 6000mah用2A , 咁即係 1C 都無 ?
我就用開2-3C叉 , 2A 只夠我叉 3S 1000
差DD唔鬼等佢巴能屎 , 個幾鐘頭夠我叉4粒4S 3300 ,
無計 , 玩四軸 , 1-2粒電無咩野玩 , 充電要快 ....

法師傅 發表於 2015-7-5 22:19:57 | 顯示全部樓層
littlestep 發表於 2015-7-5 13:09
如果連 單CELL 滿4.2都唔識CUT 的話, 呢個唔係差機, 係炸彈.
當然, 由第一代BC-5 至今, 除左死電, 差到爆 ...

你意思 B6 系列 好多個案試過 4.2 都唔識CUT 電而差到爆炸燒埋間屋等 ? 咁真係好危險播 ...
法師傅 發表於 2015-7-6 10:06:26 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2015-7-5 23:01
正常標準充電叉速 1C (一般廠個spec,而且一般認知慢叉會叉得較足電,電池亦會較長命)
急叉一般 5C (多為 ...

THX !
係啦 , 我就係用開呢隻牌子電 ,
藍色果隻寫住5C 快叉 ,
咁技術上係可以頂倒 5C 唔傷身 ?

定係頂倒5C 但用少D會身體好D ?
而無寫幾多C即係最好1C內叉 ?

法師傅 發表於 2015-7-7 15:01:30 | 顯示全部樓層
ghostkcleung 發表於 2015-7-7 14:05
5 舊水以下買隻叉電機,我仲能夠接受。1000 加啲錢買多隻機架喇。

不過講到尾,要視乎自己玩緊啲乜囉,

價值觀0既野 , 見仁見智啦 ~如科技角度睇 ,
好快又新飛控新GPS新技術唔知幾多軸仲變型仲潛水鑽地 , 要買多隻機都係玩得一年半載又身痕 !
反而一隻好叉機 , 電池格式無咩大變化0既話 , 分分鐘用十年八年 !!!

好似呢部咁 , 玩左起碼6-7年 , 仲好地地平衡準 !!!
法師傅 發表於 2015-7-8 10:29:02 | 顯示全部樓層
ghostkcleung 發表於 2015-7-7 18:35
呢套野睇落試試井井,唔係逃保貨喎,叫咩名堂 ?
係咪就係之前嘅前輩所提到嘅新算法 ?
http://www.teamorio ...

牌子就係 TEAM ORION ,咩料我就唔清楚 , 我無咩研究 ,
部機係老友比我的 , 佢話係6-7年前買 , 玩左幾年換新機就比左我用到家陣 ,
咩新算法舊算法我唔識了 , 淨係知佢充電幾準 , 充到4.18-4.2 無難度 , 介面比B6簡單易用 !
但平衡好慢 , 3S 1500 到最尾 +/- 0.01V 可以攪20分鐘 , 有時都唔鬼理佢見佢 4.18-4.19左右就停左佢算數 !!!

TAOBAO都有得賣 , 不過家陣只有新版內置牛雙輸出 , 果部幾靚仔 , 不過唔知咩料 ...
TEAM ORION Advantage Touch Duo彩色触摸屏双路10A充电器包邮