RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 28195|回復: 171
收起左側

LIPO 真真正正可平衡充電機入門選購推介

cs1 發表於 2015-6-27 11:30:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

一千元內想揾準確性較合理充電機 , 要求 4S LIPO A 4.19v-4.20v  B 4.19v-4.20v  C 4.19v-4.20v

B6AC V2 , 實在令小弟失望 !!  主機顯示屏與事實不一 , 店舖或代理所為正品 (  原裝行貨  ) 沒有保障可言 !!

唔想再花時間另願買過一部算吧 !!  我亦不會店方所話不滿意有問題咪放在上二手市場囉 ??
 樓主| cs1 發表於 2015-6-27 11:48:00 | 顯示全部樓層

該店在工房有前科比網友批評 , 唔好問買完最好走人 , 或趕客 .

曰後都唔會有交易 , 甚麼幾千元級充電機都冇可能有平衡充電之言 .

為咗測試 B6AC V2 , 我已買咗成千元新 LIPO 測試完成  !!!

所有全新電 LIPO 是證明平衡情況下充電也充不滿 , 甚至得 4.14v-4.15v , 品質不良 !!
sean2013 發表於 2015-6-27 12:25:10 | 顯示全部樓層
http://item.taobao.com/item.htm? ... p;abbucket=4#detail

输入电压: 11~18V
充电功率: 60W   放电功率: 5W
充电电流范围: 0.1~6.0A
放电电流范围: 0.1~2.0A
可充镍氢/镍镉电池节数: 1~15S
可充锂电池节数: 1~6S
铅酸电池电压: 2~20V
重量: 233G
外形尺寸:102×84×29mm
ghostkcleung 發表於 2015-6-27 12:35:39 來自手機 | 顯示全部樓層
呢隻夠唔夠準?
http://m.intl.taobao.com/detail/detail.html?id=10554441074
 樓主| cs1 發表於 2015-6-27 12:40:56 | 顯示全部樓層

登錄/註冊後可看大圖

新款B6AC多功能充电器,超越IMAXB6,无需配备适配电源!可直接使用。

小弟正正是買了這品牌而失望.
sean2013 發表於 2015-6-27 15:03:08 | 顯示全部樓層
why失望?
RAMBO 發表於 2015-6-27 15:11:39 | 顯示全部樓層
SE 690 TOUCH 啦,好用又易用。
http://www.speedenergy.hk/charger1.html
cad 發表於 2015-6-27 16:03:00 | 顯示全部樓層
點解唔買獨立平衡充,好多人都唔鍾意用,但我覺得幾好用,一插即充又快又準
tkw67 發表於 2015-6-27 17:24:10 | 顯示全部樓層
 樓主| cs1 發表於 2015-6-27 19:47:05 | 顯示全部樓層

這品牌就是我所用的 , 原本用 B3 平價充 , 時間多三倍比較熱 , 但每S 4.18v-4.20v 是充到 , 中段熱量較高 , 為安全及時間快些充滿 .

才買入 B6AC V2 , 就是解決 B3 中段熱量高及充電太耐而買的 . 不但享受不到 B6AC V2 之好處 ,  充不滿 LIPO  基本平衡更加没能力做到 .

還要用電子測量錶找到最終是精確度有問題 !!

店方不退換更不維俢有問題產品 , 總代理也找不到電話可聯系得上 !

幾百元貨品不是貴 !!!!  而是店方說荒推開責任 , 引至用家多付更大金額費用才找到真正原因 !!!

三百多元 B6AC 準確性比不上 十八元一隻  BB CALL .
solaris8x86 發表於 2015-6-27 19:59:33 | 顯示全部樓層
BC-168,我用咗2年,好正,真正平行叉電,之後真接張IMax B6掉入拉圾站。
 樓主| cs1 發表於 2015-6-27 23:09:33 | 顯示全部樓層

感謝各位師兄指引 , 我可能會盡快買多一部 LIPO 真真正正可平衡充飽 LIPO 電池 , 希望大家推介下 , 買到

品質功能良好充電機 .

多謝各位
kelvinayhh 發表於 2015-6-27 23:49:48 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2015-6-27 23:09
感謝各位師兄指引 , 我可能會盡快買多一部 LIPO 真真正正可平衡充飽 LIPO 電池 , 希望大家推介下 , 買到

...

https://www.facebook.com/mrcrcmo ... ?type=3&theater
kentang 發表於 2015-6-28 01:02:18 | 顯示全部樓層
Hyperion
http://media.hyperion.hk/dn/eos/
我使用都有幾年,不過價錢比較貴,

ghostkcleung 發表於 2015-6-28 02:43:53 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2015-6-27 19:59
BC-168,我用咗2年,好正,真正平行叉電,之後真接張IMax B6掉入拉圾站。 ...

下次有咩想掉落垃圾筒請單聲。
啊甘 發表於 2015-6-28 09:02:50 來自手機 | 顯示全部樓層
這個好用  用左幾年  好、準     
warehouse 發表於 2015-6-28 09:14:29 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2015-6-27 12:40
新款B6AC多功能充电器,超越IMAXB6,无需配备适配电源!可直接使用。

[/backc ...

樓主ching,聽講白盒是香港代理行貨,而黑盒是仿製品,你圖是正品喎。
warehouse 發表於 2015-6-28 09:29:14 | 顯示全部樓層
tkw67 發表於 2015-6-27 17:24
http://www.rcfans.com/article-11192-1.html

义機資料很詳細,500元可否買部1次充3排2s電,thx!
warehouse 發表於 2015-6-28 09:52:37 | 顯示全部樓層
啊甘 發表於 2015-6-28 09:02

ching,請問充電紅黑線串聯,另要不要插平衡線。
asaq-wong 發表於 2015-6-28 10:39:52 | 顯示全部樓層
啊甘 發表於 2015-6-28 09:02

唔用平衡線咁博?