RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cs1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

LIPO 真真正正可平衡充電機入門選購推介

樓主| cs1 發表於 2015-7-1 01:03:19 | 只看該作者
hcfken 發表於 2015-6-30 22:55
Ching , 請問呢部充電機可以嗎?我想買來充Lipo 11.1V  3S 5200 mah 電,請比D意見,Thx ...

充電顯示 3S   A  4.19V-4.20V  B  4.20V.   C  4.20V.

BB CALL 及  UNI-T 測量是  >>>  A  4.14-4.15    B  4.16-4.17   C 4.16-4.19.  12.5V  而且數值上下跳動不平衝 , 未能充至平行飽滿 , 新舊LIPO

都不達到平衡 .

如果完全相信  B6AC 籃色版面  LED 所顯示之原美非真實充電 , 長久使用 , 對電池 LIPO 有否久耐用性及可使用原有充電量打上折扣 , 小弟不清楚,

因差值大 .
littlestep 發表於 2015-7-1 07:35:02 | 只看該作者

b6 由頭到尾都係坏垃圾, 不因唔再講,講極班人都係唔聽. 見佢有個display 以為好鬼pro ...
至於什麼真正平衡充...又係半桶水玩搞笑,用平行線分壓充只係小學雞玩意.
你條分壓線 比盡你awg26好未..?  最盡也不過2~3a 電流, 既有線阻, 功率也不高...點人買bc168 個類古代科技真係搵笨,幾舊水加隻件上下6.7舊,大大件阻住個地球轉.
今年都就快2016 年, 充幾排2200 3s 要幾個鐘真係屎都滾.

有銀當然pl8, 308或406duo 一步到位. 貴係有價值的, 唔好講充電從此不再折騰變享受, 最起碼, 而家個個手上都咁多大電池, 6s 5000 或10000 , 自己都n多 6s 同4s 大電池,
野野比個cheap 9 差機充死 ,真係乜都返哂黎, 平日忙碌, 興起即出  差6排6s 3500 + 3排4s 5000 + 4排3s2200  都係一小時左右完成.  ( 6s 5000 x4 都係28分鐘)
飛唔哂 返到屋企一個storage mode 15分鐘同我balance 哂o的電, 仲可以 回流差, 對用充電包的人更為方便.

用習慣1a balance 後你會對個o的350ma  balance 由心恥笑, 做乜 9 充粒電巴幾個鐘都巴唔掂,由其係用雞電...
買少幾舊,平玩雞電 , 快速現場來回充係現今潮流, 電多難保養, 死得又快,但差機貴唔會死,  5c ~8c 充電而家好方便, 姦死幾舊再買新電仲化算.

銀彈不足可以考慮 cp6a v2 或cp8 之類, 起碼有300w 以上,   價錢比起bc168 個類bbq 笨 seven 差唔幾.
再上就已經係306b , 但計埋牛都過千, 又不如 pl8 .....

至於上一代hyperion 720duo , 有二手幾舊水可以考慮....不過又係350ma 巴 能 屎......
天啊....時間就是金錢...

當然每次出門前半少時 先差電,刷個牙洗個面 就充好哂出得門..
返到屋企不用30分鐘已經所有不同電池巴返哂去3.85v 跟住懶理...
各位觀眾何必仲要辛苦自己....

http://item.taobao.com/item.htm? ... ;abbucket=18#detail
http://item.taobao.com/item.htm? ... a-97cb-53865a755be8
http://item.taobao.com/item.htm? ... 9-9d2e-5d53dc8d2231

講明呢隻野我冇份的,更加唔識間廠,唔好屈我賣廣告呀...
至於品質性能.個人認為只可以講cheap cheap 地叫用得下, finishing 嘛嘛, 老點左幾位朋友用落都叫冇投訴咁.

hcfken 發表於 2015-7-1 10:29:39 來自手機 | 只看該作者
Ching , 即係我想買的思科達 X100 唔掂啦.好彩仲未買.咁有冇堅靚的差機推介呀,吾使我地D新手左試右試最後得個吉,Thx
solaris8x86 發表於 2015-7-1 10:58:03 | 只看該作者
littlestep 發表於 2015-7-1 07:35
b6 由頭到尾都係坏垃圾, 不因唔再講,講極班人都係唔聽. 見佢有個display 以為好鬼pro ...
至於什麼真正平衡 ...

依,阿little屍兄生活有壓力喎,四Q維辣火頭....一定生活有不滿喇

嗱,一般平衡充電缐呢,就唔係比盡只有26AWG (3A),而係22AWG (8.5A),除非舊電真係好cheap啦,26AWG一般只會在UBEC或LEDs上。由於每間電廠必須保證"Max charge at 5A"可行,所以用26AWG線出廠係無乜可能嘅,不然終有一日有可能會著火。你亦無謂一知半解時向4方8面同一時間開火喇。啲確,BC-168/UNA6/UNA9都係舊嘢,但係正因為係舊嘢,反而有口碑,新仔唔駛估佢"平衡充電"嗰嘢得唔得,你最後介紹果隻的確係較新嘅,不過"累計平論"及"成功記彔"都係"零",即跟本無大衆認同"平衡充電"依個subject係可靠喎,人哋新仔買咗後發覺唔得,反嚟揾你算悵呀? 定叫人去將軍奧溶能咗你部黑羊呀?

littlestep 發表於 2015-7-2 16:18:37 | 只看該作者

呀太陽兄,  如果你認為你對電池廠比我熟的話, 我冇野遇講了, 咁多年基本上大陸搵得深圳班友測試o既產品我都會係成員之一, 至於點火頭,我早就懶得理, 只係見成版都b6或b6底 唔想新淫dom 春only...
再者, tko 我基本不去.....o的人好激動....
awg22 又好, 26又好..... 你用4~5a  點都唔多掂多過掂.
una6 同bc168 一類bbq 多不勝數. 再者5a~8a 充...唔係古代科技係乜..?
正正因為錢真係錢,最好一蚊都唔好浪費, 數百元買隻煩野做乜..?
0.8mm 線過5a ....你得閑實戰下睇下滾唔滾羅., 我玩左20幾年都係電子白痴
其實我同你真係無乜仇怨,更唔會玩針對, 我懶得睇哂o的post 如果咁q 有某些地方使你唔膠興我say 聲sorry 先.

但差機唔一步到位, 辛苦o既只係自己.

我所謂介紹個隻, 未出廠就已經大把人在用, 我有份比report....唔係隋便老點.
當然, rp 值o既野 唔好搵我問點解...
雖然大步份廠家我都有NETWORK , 但呢隻野我既冇得份做更冇得送.
最後, 我真係冇鬼用, 咁多年從未聽過見過有樣野叫保證MAX CHARGE 5A, 我真係要返去小下班忍樣咁騙9 我先....
仲話乜兄弟喎.........多謝太陽吧指教啦真係...
solaris8x86 發表於 2015-7-2 16:30:15 | 只看該作者
littlestep 發表於 2015-7-2 16:18
呀太陽兄,  如果你認為你對電池廠比我熟的話, 我冇野遇講了, 咁多年基本上大陸搵得深圳班友測試o既產品我 ...

是很旦你喇,你都唔係笫一日係喥亂甘咁叫,26AWG oh-9咗嘅事,我當無睇過。
littlestep 發表於 2015-7-2 16:36:51 | 只看該作者
hcfken 發表於 2015-7-1 10:29
Ching , 即係我想買的思科達 X100 唔掂啦.好彩仲未買.咁有冇堅靚的差機推介呀,吾使我地D新手左試右試最後 ...

唔怕死可以一試我推介的. 至今回報率都係正面的
當然, 幾百蚊野, 只可以說可用, 但不能跟上千的比較.
但對比點都好過B6 底再開發個O的搵笨差機.(我唔想講乜某某牌子, 講熟由第一代陳總同李總係海濱個時已經係常客)
點樣由E-STATION BC-5 演化出來我都一清二楚.
ANYWAY 思乜乜, 飛乜乜就算吧啦.

基本上玩直升機的老鳥都試過哂中伏, 最後得出O既答案係咁上下.

littlestep 發表於 2015-7-2 16:45:19 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-7-2 16:30
是很旦你喇,你都唔係笫一日係喥亂甘咁叫,26AWG oh-9咗嘅事,我當無睇過。
...

串充方案+放電平衡之所以成為現今主流, 必有原因.(EXCEPT B6或等等借屍還魂系列)
咁你堅持用平衡插差電係正路, 呾當我地所有用貴機O既人  都有問題吧....

同埋喂.....太陽兄, 其實我93年已經幫親AUTOMATE 架啦......

solaris8x86 發表於 2015-7-2 17:10:24 | 只看該作者
littlestep 發表於 2015-7-2 16:45
串充方案+放電平衡之所以成為現今主流, 必有原因.(EXCEPT B6或等等借屍還魂系列)
咁你堅持用平衡插差電係 ...

小,我唔拿知咁多,總知我就係知道我有對應咗題目" 真真正正可平衡充電機入門" = BC-168 = 就係真真正正可平衡充電機入門一件咁多,同對應咗你條偉論 = 平衡充電線肯定唔係26AWG啫,其他乜七超級叉機或93年乜乜七七歷史,反正唔對題我就當睇唔到,係咁多。
kevin-ysl 發表於 2015-7-2 18:52:55 | 只看該作者
浪費時間!!!
一台PL6或PL8算啦~~~~(POWER LAB)
littlestep 發表於 2015-7-2 20:12:08 | 只看該作者
超...咁咪係老點人幾舊水買架bc168  唔上唔下, 浪費銀兩羅...大帝!

留哂位比你係唔肯落台..

出去問下人bc168 等平衡充有幾{banned}啦..

仲同我講tko , tko 班直機佬個個都icharger 或powerlab 啦, 仲同你5a bc168 呀

8A 等bbq 啦

仲要講真真正正入門.... 機連牛過6舊
solaris8x86 發表於 2015-7-2 20:22:08 | 只看該作者
littlestep 發表於 2015-7-2 20:12
超...咁咪係老點人幾舊水買架bc168  唔上唔下, 浪費銀兩羅...大帝!

留哂位比你係唔肯落台..

oh-9, 人地要部平衡叉機嚟玩4軸,你同直升機佬啲叉機有能用。
hotakming 發表於 2015-7-2 22:26:53 來自手機 | 只看該作者
和和氣氣,討論下、分享下,大家開開心心,免傷和氣。
法師傅 發表於 2015-7-3 14:47:47 | 只看該作者
hotakming 發表於 2015-7-2 22:26
和和氣氣,討論下、分享下,大家開開心心,免傷和氣。

上堂食花生有野學都幾過癮

入番題 , B6AC+我都有部 , BAR得唔靚係正常 ,
其實粒電平衡OK 的話 , 直充好過 , 有圖有真相 , 粒粒4.2 , 衰極都有 4.18 4.19 交貨 !
最正就係時間慳好多 , 事關用最多時間就係最尾果 0.0幾V 上上落落係度浪費青春 ~~~

樓主| cs1 發表於 2015-7-3 16:17:11 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-7-3 14:47
上堂食花生有野學都幾過癮

直充係淨插平衡插 , 定係只插紅黑正負粗缐  ??

用半個C 定一個 C ???  嘩嘩嘩 可以充足 4.20 V <<<
法師傅 發表於 2015-7-3 16:54:12 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-7-3 16:17
直充係淨插平衡插 , 定係只插紅黑正負粗缐  ??

用半個C 定一個 C ???  嘩嘩嘩 可以充足 4.20 V  ...

我對差機無咩研究 , 有咩問題請以上2位大大指導下唔好打得咁大力 XDD

我無理2組線都插曬 , 只係叉機 "把撚叉" 之外 , 仲有個普通叉 & 快叉 ,
我就用普通叉而已 !!! 但粒電本身平衡要好 , 相差0.02 內照叉
比較衰用左成年少少脹果D都充倒 4.18-4.2 ,
點都好過  "把撚叉" !

講C , 呢隻B6入門野多數用2-3個C , 6A真係唔夠用
充1800以上唯有慢慢玩 好彩呢部唔係主力

樓主| cs1 發表於 2015-7-3 17:12:45 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-7-3 16:54
我對差機無咩研究 , 有咩問題請以上2位大大指導下唔好打得咁大力 XDD

我無理2組線都插曬 , 只係叉機 "把 ...

即係正負同平衡插照正常插好 , 選擇普通充電而非平衡充便可 ?? 對嗎 ?

因為我之前的 B 3, COPTER X , 淨係插一排平衡線就可以 , 不用理會 LIPO 正負插 , 就可以充滿 .
法師傅 發表於 2015-7-3 17:15:49 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-7-3 17:12
即係正負同平衡插照正常插好 , 選擇普通充電而非平衡充便可 ?? 對嗎 ?

因為我之前的 B 3, COPTER X ,  ...

對了 !!!
mic少 發表於 2015-7-3 17:32:31 | 只看該作者
小步師兄都係唔想新手浪費金錢同時間姐
一部擺到明唔多掂既差機,
仲叫新手去買,好似唔係咁好喎
 樓主| cs1 發表於 2015-7-3 19:29:29 | 只看該作者

B6AC V2 用非平衡充 格氏 2200MAH 3S 25C 11.7V ,用1.2A 44分中充完 , 830MAH 充量 ,

3S  A 4.14V   B  4.16V  C  4.17V  = 12.59V  嘔血  !!!!!!!