RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cs1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

LIPO 真真正正可平衡充電機入門選購推介

ghostkcleung 發表於 2015-7-7 05:41:49 來自手機 | 只看該作者

我屋企嘅電,全部都唔超過 50 蚊人仔,
就算 B6 叉得死晒一堆電我都唔係太在乎。
我反而覺得,對住啲死與未死得晒之間嘅電,
係最難頂,用又唔係掉又唔係。
而且我覺得,因為叉死電,
而為地球製造一堆化學廢物,都係有啲唔舒服。
所以我又覺得 “新算法” 呢個 term 係幾有意思,
至於差幾快幾慢,對我嚟講唔係重要考慮。

首先好多謝你嘅回覆,有好多嘢可能你未講之前,
都有好多人唔知,起碼我都因而對叉機識多咗些少,
但我亦想好老實咁講,撩交鬧真係一件好乞人憎嘅事,
呢度大家唔識大家,亦無必要咁做,
而且拉低咗個討論質素。

喺呢個 post 嚟講,我淨係想睇關於叉電機嘅嘢,
其實邊個有料啲邊個無料啲,我無乜興趣…
可能大家都係對事,講嘢肉緊咗啦。

爬文好辛苦架,希望真係唔好夾雜埋啲唔關事嘅嘢,
唔該晒。
cocoaninja 發表於 2015-7-7 06:42:30 | 只看該作者

呢個 video 可以解釋,平價 charge 機既分別。

我未睇前係唔知道平 charge 機,好似 B6 ,係靠谷其中一個 cell 去 4.21, 跟住 close 咗個 MOSFET bridge 去 charge 其它 cell 的
solaris8x86 發表於 2015-7-7 08:31:36 | 只看該作者

>>>至於差幾快幾慢,對我嚟講唔係重要考慮。
>>>但我亦想好老實咁講,撩交鬧真係一件好乞人憎嘅事,
>>>希望真係唔好夾雜埋啲唔關事嘅嘢...

睇到呢個回覆真係笑能死我,人咃little將N年前自己食過夜弼啲無關痛養嘅鎖碎事都攞囇出嚟將自己正義化,你幾句就將人哋幾十個reply全部變成垃圾...又話人乞人憎唔buy人...haha....不過我都告誡過佢起馬要對人客氣啲,即使老坑嘅說話亦會有人聽。
solaris8x86 發表於 2015-7-7 08:46:31 | 只看該作者
littlestep 發表於 2015-7-7 04:19
串O的講,你估飛科達同思科達你熟O的定我熟O的...哈!
由當年飛科四個老細我都識佢.

>>>>喂, 唔係想多事, 只係唔想害新仔O者..

喂咩嘢啫丶喂,人哋新仔已講明唔buy你仲好乞人憎...haha...。
solaris8x86 發表於 2015-7-7 09:07:07 | 只看該作者

>>>>而家一部308DUO 加一部PL8 真係很少煩惱...

我話比你知點解人哋唔buy你啦,人哋新仔係問"LIPO 真真正正可平衡充電機入門選瞞推介",你9-up N個惦都係想凸出自己以前點點點意圖枱高自己背份同只推介308Duo一類高級$$$叉機,跟本同個惦個subject"入門叉機"無關,人咃唔係問"最好叉機",而係"入門叉機",好彩真係只係RC-EVO , 如果在其他FORUM 9-up一論唔到題,咁就真係笑甩人個口喇。

ghostkcleung 發表於 2015-7-7 10:36:31 來自手機 | 只看該作者
太陽兄,其實唔好話 buy 唔 buy 邊個,你都無謂再講啦,你再答一句,佢又繼續,最後都係無乜意思架啫。放吓機,遇到問題或者有啲得意嘢,上嚟傾吓咪幾好囉
kelvinayhh 發表於 2015-7-7 11:24:21 | 只看該作者
Calm down
暫時我覺得Hyperion真係差d電出黎好好 , 好平衡
solaris8x86 發表於 2015-7-7 11:29:44 | 只看該作者

Hyperion EOS 0606i 都算係入門叉機嚟嘅,都仲算對到個題目。
solaris8x86 發表於 2015-7-7 11:38:11 | 只看該作者

唔關人事,係你自己覺得佢乞人憎,一時真情流露否決咗佢個為人之嘛,我只係更正咗佢啲戊論唔到題。
kelvinayhh 發表於 2015-7-7 12:28:20 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-7-7 11:29
Hyperion EOS 0606i 都算係入門叉機嚟嘅,都仲算對到個題目。
...

睇樓主budget係1k , 我建議佢買720net3 ad
ghostkcleung 發表於 2015-7-7 14:05:44 來自手機 | 只看該作者

5 舊水以下買隻叉電機,我仲能夠接受。1000 加啲錢買多隻機架喇。

不過講到尾,要視乎自己玩緊啲乜囉,
玩到幾舊水一粒電嗰,又唔同玩法架啦,
一隻 futaba 都萬九,無得好講,
鹹魚青菜各有捧場客。
法師傅 發表於 2015-7-7 15:01:30 | 只看該作者
ghostkcleung 發表於 2015-7-7 14:05
5 舊水以下買隻叉電機,我仲能夠接受。1000 加啲錢買多隻機架喇。

不過講到尾,要視乎自己玩緊啲乜囉,

價值觀0既野 , 見仁見智啦 ~如科技角度睇 ,
好快又新飛控新GPS新技術唔知幾多軸仲變型仲潛水鑽地 , 要買多隻機都係玩得一年半載又身痕 !
反而一隻好叉機 , 電池格式無咩大變化0既話 , 分分鐘用十年八年 !!!

好似呢部咁 , 玩左起碼6-7年 , 仲好地地平衡準 !!!
ghostkcleung 發表於 2015-7-7 18:35:11 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-7-7 15:01
價值觀0既野 , 見仁見智啦 ~如科技角度睇 ,
好快又新飛控新GPS新技術唔知幾多軸仲變型仲潛水鑽地 , 要買 ...

呢套野睇落試試井井,唔係逃保貨喎,叫咩名堂 ?
係咪就係之前嘅前輩所提到嘅新算法 ?
http://www.teamorion.com/FlashPaper/2011_TeamOrion_CN/page25.html#/24
hotakming 發表於 2015-7-7 21:56:00 來自手機 | 只看該作者
好似幾星期前,在5imx看過有關多個品牌平衡充電器的評測報告,有B3、B6、BC168、UNA、CB86、i Charger、仲有唔記得SE咩咩,想重溫這篇評測文章,但現在不懂找回重溫,記得好似 i Charger差電較快,但每cell平衡準確度就連幾十元人仔的B3都不如,每cell平衡準確度最高的有UNA及BC168  
 樓主| cs1 發表於 2015-7-7 23:31:15 | 只看該作者

今曰出MK四處找 LIPO 平衡充電機 , 去咗5-6間 , 結果係要 三至四千元連火牛 , 問我用開咩义機

我話 B6AC V2 , 新買有問題所以要買過部貴小小 , 千元左右 , 幾間店都叫我新買冇耐就掉返比佢嗎

行貨喎 , 點會有問題又唔換比你又冇保養跟架 , 去消委會告佢都得架 , 我話走過去幾次 , 唔想受氣,

破財當消x
 樓主| cs1 發表於 2015-7-7 23:48:31 | 只看該作者

我去換機二次 , 全套原封齊全原好 , 幾個眉來眼去 , 連總經消聯絡電話都唔願比我一個 , 我話原裝行貨

買咗二曰 , 連保用都冇咩 , 就叫我留低電話等總經消 , 之後石沉大海 .
hotakming 發表於 2015-7-8 00:17:56 來自手機 | 只看該作者
咁!所謂鋪頭,咩咩!實店經營,又有何保障,會唔會部差機本身係壞係有問題,見5imx的評測報告B6平衡精度都無咁大出入,只不過充電時間較慢,有時間的話去消委會投訴交大佢,再加籲論壓力,睇下有無得換。
hotakming 發表於 2015-7-8 00:37:45 來自手機 | 只看該作者
在這討論都有籲論壓力,有人會話番比廣華街郭富城聽。
 樓主| cs1 發表於 2015-7-8 00:48:33 | 只看該作者
hotakming 發表於 2015-7-8 00:17
咁!所謂鋪頭,咩咩!實店經營,又有何保障,會唔會部差機本身係壞係有問題,見5imx的評測報告B6平衡精度都 ...

另外師兄所提果間實店經營 , 反而間中有品質上有問題 , 真係會換反全新比我 , 唔會比麻煩我 , 原合整齊原好 .

我經常玩電子產品 , 亦明白電子產品真係要撞手神 , 由其國產 , 所以買行貨 .

有時一批電玩可能真係有 QC 不良存在 , 當曰我見店內二個哥哥仔店員 , 眉來眼去 , 要換又停又...  ... ,

結果自己聽取這裡有師兄提及用電子錶測試 , 水落石出了 , 店方緊持不換只說要求過高 ,

幾百元貨式就是這様的 , 幾千元級都未必有 4.19V 4.20V .
ghostkcleung 發表於 2015-7-8 00:51:52 | 只看該作者
CS1 兄,部野無穿無爛,而又叉到電,
即係件貨 Work,除非佢係老細話得事,
人哋係好難有理由換件貨俾你,
至於叉電質素如何,真係口同鼻坳。

如果已經一早打算放棄呢隻差機,
而且你又夠疆嘅話,索性搵條 220V 線,
駁落個差機口度,Short 佢幾秒鐘,
成部野無表面傷痕拎返去,話用用吓唔知點解著火,
仲要話佢賣俾你部野,差啲燒咗你間屋。

( 不過咁做嘅話,你自己要冒啲風險。)