RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cs1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

LIPO 真真正正可平衡充電機入門選購推介

ghostkcleung 發表於 2015-7-8 01:12:07 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2015-7-7 06:42
呢個 video 可以解釋,平價 charge 機既分別。

我未睇前係唔知道平 charge 機,好似 B6 ,係靠谷其中一 ...

佢呢招好正喎!再加埋呢招,仲正 !
https://www.youtube.com/watch?v=TQbQXpJTio0

有時唔係買勁野買貴野就好玩,
用平嘅價錢,做到好嘅較能都係一種滿足感
法師傅 發表於 2015-7-8 10:29:02 | 只看該作者
ghostkcleung 發表於 2015-7-7 18:35
呢套野睇落試試井井,唔係逃保貨喎,叫咩名堂 ?
係咪就係之前嘅前輩所提到嘅新算法 ?
http://www.teamorio ...

牌子就係 TEAM ORION ,咩料我就唔清楚 , 我無咩研究 ,
部機係老友比我的 , 佢話係6-7年前買 , 玩左幾年換新機就比左我用到家陣 ,
咩新算法舊算法我唔識了 , 淨係知佢充電幾準 , 充到4.18-4.2 無難度 , 介面比B6簡單易用 !
但平衡好慢 , 3S 1500 到最尾 +/- 0.01V 可以攪20分鐘 , 有時都唔鬼理佢見佢 4.18-4.19左右就停左佢算數 !!!

TAOBAO都有得賣 , 不過家陣只有新版內置牛雙輸出 , 果部幾靚仔 , 不過唔知咩料 ...
TEAM ORION Advantage Touch Duo彩色触摸屏双路10A充电器包邮
rickysuper 發表於 2015-7-10 01:48:33 | 只看該作者
B6有得cal.的,佢個default setting係讀voltage比正常高些,所以充唔滿。可能驚充死電掛。Cal完充減返讀數就會充飽返。但會唔會谷死電就唔知喇。
我用開B6但無cal. 唔夠電就買多粒,死電就買過排。三舊水唔會念住買過真平衡差機的。
炎冬 發表於 2015-7-18 12:25:23 | 只看該作者
我都是剛玩小四軸, 都是買左個B6 mini用, so far可以接受, 因為我是用1C-2C差2S電, 只是充得比較慢, 不過爬完文, 如果想upgrade, $500左右既在香港買到的充機又有乜選擇?
Firebird_hk 發表於 2015-7-18 23:56:58 來自手機 | 只看該作者
Accucel6
Firebird_hk 發表於 2015-7-18 23:57:24 來自手機 | 只看該作者
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__64345__Turnigy_Accucel_6_80W_10A_Balancer_Charger_LiHV_Capable.html
ghostkcleung 發表於 2015-7-19 15:51:20 來自手機 | 只看該作者

最近試過,如果想快,用串聯叉電,唔插平衡線,當佢 NiMH 嚟叉仲快,不過要看住佢嚟叉,大約 7.2V 就要停,抖 5 分鐘,之後每 cell 獨立用細 A 數叉飽佢(4.21V),求其搵對 cat5 線,一邊夾鱷魚鉗,另一邊篤落個平衡插(cell A [1, 2] / cell B [2, 3])。功夫係做多咗,但起碼叫做到要嘅嘢。
 樓主| cs1 發表於 2015-7-19 23:46:11 | 只看該作者

近曰在找尋 BC-168 及 UN-6A , 未有店舖有售賣 , PL6 / PL8 超過二千元以上與

HYPERION EOS 720 net 3ad /  同樣另購分壓牛才可使用 .

最終只能買入 EOS 0606i AC/DC . ( 不必另配火牛 ) 但6A 充電在AC情況只有3-4A 真正供電 .

結果用格氐 2200MAH 11.1V 25C 3S , 在11.6V 3.86V 用  31分中完成 . 2.2A充 LIPO.

12.59V  A  4.17V  B  4.17V  C  4.19-4.20V  充入 : 1061 MAH .
 樓主| cs1 發表於 2015-7-20 00:06:02 | 只看該作者

至現時我是否要告一段落 , 不應該再花費時間精神原則 , 要求 A  4.18-4.19V  B  4.19-4.20  C  4.19-4.20V.

充飽 LIPO 3S 之基本要求 .

再不是就每次放四軸由 3.8V 調低至使用 3.5V , 即曰充回 3.85V . 令可飛行時間曽加作補救 .
ghostkcleung 發表於 2015-7-20 01:14:13 | 只看該作者
我諗就算你買到 PL6,都未必會覺得抵。

至於足唔足數,用 "人手" 去餵飽佢,
全部 4.21 都得。

但其實電係一種唔穩定嘅野,
呢 1 秒鐘話俾你聽 4.19,
下一分鐘可以係 4.185 或者 4.205,
例如你放入冰格雪一雪已經唔同,
而且你亦無辦法 Prove 到你量電嗰件野係咪肯定準確。

所以我亦覺得,心理大於一切。
mimi2611 發表於 2015-7-22 10:16:43 | 只看該作者
各位Ching,但係如果要買hobbyking D 义機,係咪只可以網上買,有冇邊D鋪頭買,教下小弟,因為小弟由零開始,初次接觸四軸模型
Firebird_hk 發表於 2015-7-26 11:46:44 | 只看該作者
Yes, must buy online
Firebird_hk 發表於 2015-7-26 11:47:59 | 只看該作者
ghostkcleung 發表於 2015-8-22 12:51:36 | 只看該作者

終於忍唔住買咗隻 300W un-a9 plus,
用 180 人仔粒買咗返嚟完全無用過嘅電去試,
格仕 6S 1400mAH (佢自己話 45C),
我 set 1C 充電,由 3.8 開始去到尾,
用咗 40 分鐘完成,頭 30 分鐘泵足 1.4A 落去,
之後 10分鐘開始降落。
每 Cell 輸出總容量大約 700-750mAH

標榜自己準確性高,真正獨立平衡充電,
但出嚟嘅效果完全唔係預期中理想:
4.167 / 4.172 / 4.153 / 4.164 / 4.136 / 4.175

淘寶賣 378 人仔,
另外第度配隻 360W 牛 55 人仔。
solaris8x86 發表於 2015-8-22 16:44:16 | 只看該作者
ghostkcleung 發表於 2015-8-22 12:51
終於忍唔住買咗隻 300W un-a9 plus,
用 180 人仔粒買咗返嚟完全無用過嘅電去試,
格仕 6S 1400mAH (佢自己 ...

是否又買錯咗老翻.....

ghostkcleung 發表於 2015-8-22 18:05:33 | 只看該作者
老正,老翻點分?呢度買,今日收貨。http://m.intl.taobao.com/detail/detail.html?id=15166882895
solaris8x86 發表於 2015-8-22 19:21:13 | 只看該作者

我想問點解咁神奇嘅? 全部4.16, 4.17...停低,點解唔叉到4.2v?
ghostkcleung 發表於 2015-8-22 21:56:50 來自手機 | 只看該作者

唔係我唔叉到 4.2,係部機唔肯叉到 4.2。佢顯示係全部 4.2,我用電顯睇就係上面呢個數。可能係質量問題,send 咗條訊息要求賣家換貨。

hotakming 發表於 2015-8-23 00:40:38 | 只看該作者
是不是這種電顯,這種電顯質量很差,個個檢測出來D數值好大出入。
ghostkcleung 發表於 2015-8-23 01:17:05 | 只看該作者
hotakming 發表於 2015-8-23 00:40
是不是這種電顯,這種電顯質量很差,個個檢測出來D數值好大出入。

呢隻

登錄/註冊後可看大圖