RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cs1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

LIPO 真真正正可平衡充電機入門選購推介

chung212 發表於 2015-7-5 22:34:30 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-7-5 22:18
嘩 , 6000mah用2A , 咁即係 1C 都無 ?
我就用開2-3C叉 , 2A 只夠我叉 3S 1000
差DD唔鬼等佢巴能屎 ,  ...

咪係,而加D電粒粒都寫5C充架啦!
仲邊有人用個幾鐘黎充粒電架
1500電我開4A差,都唔夠3C
因為我帶差機現場即差即用
用3粒電基本上可以不停飛
D電已經飛左四五十轉都冇退化
solaris8x86 發表於 2015-7-5 23:01:02 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-7-5 22:18
嘩 , 6000mah用2A , 咁即係 1C 都無 ?
我就用開2-3C叉 , 2A 只夠我叉 3S 1000
差DD唔鬼等佢巴能屎 ,  ...

正常標準充電叉速 1C (一般廠個spec,而且一般認知慢叉會叉得較足電,電池亦會較長命)
急叉一般 5C (多為窮人無$$$買電丶或電池需即場急用才會折墮地使用5C。)

B6"唔識cut"係指電池充滿後叉機唔識"必必響"通知你充完,B6其實亦唔會繼續feed電入 (B6 LED上有得睇mA是否有繼續入電), 除非電池自身有毛病或有接觸不良,否則不會輕易著火。

solaris8x86 發表於 2015-7-5 23:46:16 | 只看該作者

大把識"養電"嘅人都唔會用5C充,由於4軸對電池嘅質量使用需求比電直更高 (因為飛行系統更複雜),電壓不穩已可直接使飛控於空中reboot而cup機,所以學玩4軸入門首先其實唔係要學切機,而係先要學"養電"。
solaris8x86 發表於 2015-7-5 23:47:42 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-7-5 23:53:04 | 只看該作者
500EVO 發表於 2015-7-3 20:30
用UN-A6,簡單易用,平衝充準,一次可充3塊 2S電,若加用保姆更加勁,大約400元.

都ok,UNA6都出名好用可靠,但好似有老番再老番,買前要問清楚是否正品,UNA9就好似嘛嘛喇。
ghostkcleung 發表於 2015-7-6 00:01:05 | 只看該作者

咁係咪即係 1C 已經穩陣 ?

我用 B6 就算俾越大電流去叉電嗰陣,
( 照觀察 1A 以上對佢嚟講已經係大 )
佢顯示個電壓好快就會去到 4.2V,
佢計嗰個位,根本唔係電池本身,
可能粒電當時只有 4.0V 甚至以下,
但當佢測量到 4.2V,就會減電流,
所以快極 90min 走唔甩。

我啱啱買咗粒 3s 2200mah 遙控電,
開盒嗰陣用電顯試一試有 3.75V,
用 1A 充電,轉頭一陣就開始跌 V,
最後就係用咗 100 分鐘叉咗 900mah。

另外,我覺得一粒電寫住幾多 mah 都無意思,
我覺得 ( 我話我覺得 ) 由 4.2 - 3.8 之間嘅 mah 先至係真正會用到,3.7V 以下隻機都已經無力。

而我呢粒值 35 蚊人仔嘅電,
呢段電壓範圍內就係有 900mah。

最後個效果係大約 4.15,
攤一陣之後,用手搖一搖,又有些少變化。
solaris8x86 發表於 2015-7-6 00:01:26 | 只看該作者
littlestep 發表於 2015-7-5 13:09
如果連 單CELL 滿4.2都唔識CUT 的話, 呢個唔係差機, 係炸彈.
當然, 由第一代BC-5 至今, 除左死電, 差到爆 ...

對新人最好要客氣,人哋至會認真聽你嘅意見。咁當然,吹水都要有科學證據支持先至有人聽嘅。

solaris8x86 發表於 2015-7-6 00:11:40 | 只看該作者

>>>我啱啱買咗粒 3s 2200mah 遙控電,
>>>開盒嗰陣用電顯試一試有 3.75V,
>>>用 1A 充電,轉頭一陣就開始跌 V,
>>>>最後就係用咗 100 分鐘叉咗 900mah。

我幾年前有兩部B6Quad,其中一部都有同樣問題,最後証實其實係部叉機壞,而唔咪啲電池有事,有保養最好反去換過部。或買過其他牌子,B6丶或SkyRC所生產嘅叉機,火牛等等,係歷吏上,生產質量真係嘛嘛吔。

kevin-ysl 發表於 2015-7-6 02:15:45 | 只看該作者
B6 LIKE嘅叉機的確已經成為歷史!!
幾年前冇一間低楷生產商夠胆令粒電充到4.2V足!!!
係因為技術未夠班~~~其實就算充唔夠4.2V
實際上一般都已經充到95%咁上下!!
所有飛行玩意都絕對夠招呼!!
平衡充電我個人認為好重要~~~
一為安全!!你幾唔認識鋰電都好~~~只要起工房爬過文~~
都知道每CELL電絕不能充多過4.2V...而每CELL放電係唔可以放到少於3V~~~
唔用平衡充係會有機會令其中一CELL過充!!!輕則變肥仔...重則燒左你間屋!!
二為放電時減少內阻~~~
電與電之間串聯工作...電壓一有差距....就一定有電阻~~~
電阻一定會發熱同浪費電量~~~

舊一代叉機用放電平衡每CELL電~~
每次充電就會令電池生命周期減少!!
新一代用計算內阻電壓去決定充電量!!令到電池減少不必要傷害!!
因為新一代嘅運算會好精準計算充電量...所以可以好大電流充電而唔傷害電池~~~
選擇充電機!!絕對唔會選幾年前產物~~多數充唔飽!!
充電時間更加冇得玩~~~
新一代充電機...充電時間比用垃圾B6 LIKE機~~~會慳到30一40%時間!!
ghostkcleung 發表於 2015-7-6 02:40:56 來自手機 | 只看該作者
點分新一代 / 舊一代?
法師傅 發表於 2015-7-6 10:06:26 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-7-5 23:01
正常標準充電叉速 1C (一般廠個spec,而且一般認知慢叉會叉得較足電,電池亦會較長命)
急叉一般 5C (多為 ...

THX !
係啦 , 我就係用開呢隻牌子電 ,
藍色果隻寫住5C 快叉 ,
咁技術上係可以頂倒 5C 唔傷身 ?

定係頂倒5C 但用少D會身體好D ?
而無寫幾多C即係最好1C內叉 ?

solaris8x86 發表於 2015-7-6 10:58:22 | 只看該作者

唔需要找,Lithium Polymer電池依樣嘢,全世界標準叉速,隻隻都差唔多都係1C,快叉都係5C,但當然,放電C數隻隻唔一樣,近年有好多廠上面只寫住5C,係指最大叉速支援到5C,一般新人丶或物理課半桶水嘅人,因為無寫住標準叉速而會誤以為"5C"係指標準叉速,其實係指最大叉速 (快叉上限)。其他較嚴格嘅廠會兩項都有寫,如Flytown或一啲跟機電池。

solaris8x86 發表於 2015-7-6 11:14:33 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2015-7-6 02:15
係因為技術未夠班~~~其 ...

係哎係哎,我玩AR Drone 1.0時已用B6架喇,當時佢成日充滿電後唔識必必響。我仲記得成日要check住個LED是否到4.2v同mA feed電值是否已停咗,真係好Q煩。
littlestep 發表於 2015-7-6 12:36:22 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-7-5 22:19
你意思 B6 系列 好多個案試過 4.2 都唔識CUT 電而差到爆炸燒埋間屋等 ? 咁真係好危險播 ...  ...

嗯嗯..5IMX 及RCGROUP 都唔少....
小心小心...

solaris8x86 發表於 2015-7-6 13:01:22 | 只看該作者
RCGroup上其實無case係因為B6唔識cut而真係著火。RCGroup我睇過只有兩個個案同火真係有關:

Case 1. 買錯咗B6老番 (跟本唔係真正B6),怕買錯可於此處驗證: http://www.skyrc.com/antifake/indexen.php
Case 2. 底板上有粒chip燒咗,因為已用了3年太舊 http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2298591

littlestep 發表於 2015-7-7 04:01:56 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-7-5 22:34
咪係,而加D電粒粒都寫5C充架啦!
仲邊有人用個幾鐘黎充粒電架
1500電我開4A差,都唔夠3C

的確有些人還停留在古代科技
當全世界都用大功率充電, 而又有一至穩定性時...
什麼1C 充電真係想死

就算細C 數電池也3C 充電, 還好身邊一班人都用5C 充電個個一百幾十個輝都狀態良好
傷電你倒不如說因為差得慢所以要花長時間格夜仲傷電, 或因為BALACNCE STORAGE 太慢而難於保養打理.
而家一部308DUO 加一部PL8 真係很少煩惱...
出外面帶個8S 30AH LI-FE充電包,   6排5000 6S +3排2200 3S   充好出門口, 一個輝大機一個輝細機, 呢頭飛完個頭已經差完...   
TOTAL 係 6個輝大機+6個輝細機....如果飛少一個輝大機基本上細機係無限復活,足夠爽一整天.

littlestep 發表於 2015-7-7 04:05:28 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-7-5 23:46
大把識"養電"嘅人都唔會用5C充,由於4軸對電池嘅質量使用需求比電直更高 (因為飛行系統更複雜),電壓不穩 ...

你買CHEAP 雞到爛O既電食唔係5C 就會...
唔好死頂啦....

又唔出去睇下O的人點玩....,一味閉門造車

我飛4軸已經用CHEAP 電一百幾十個輝都不知幾青春
直機電一舊6-7舊水唔得出面會咁多人一齊ON 9 ?

好在係RC-EVO , 如果在其他FORUM 笑甩人個口.

littlestep 發表於 2015-7-7 04:12:02 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2015-7-6 02:15
係因為技術未夠班~~~其 ...

哂氣...佢未接觸過就係到9 UP仲盤埋O的過時理論出黎哂...

個O的估代科技, 無論算法同精確度都冇得同而家O的TOP GRADE 差機比
我已經係最堅持唔買貴差機很久個個....眼見個個快狠準又唔傷電..自己就用個O的乜乜UN乜乜B乜.....死電死到想退模.
直至狠下心腸買隻PL8 先知完來一直都咁ON 9 .....而家不再為電池擔心.

就算HYPERION 得350MAH 巴能屎都仲有人用, 只因算法還是精準,速度快
其他過氣產品,搵自己荷包笨實.

littlestep 發表於 2015-7-7 04:19:32 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-7-6 13:01
RCGroup上其實無case係因為B6唔識cut而真係著火。RCGroup我睇過只有兩個個案同火真係有關:

Case 1. 買錯咗 ...

串O的講,你估飛科達同思科達你熟O的定我熟O的...哈!
由當年飛科四個老細我都識佢.

搞清楚B6 的由來, 乜係E-STATION BC-5 先啦.....朋友!
你連點解B6 會出事O既死証都未知,個PROGRAM 點黎, 點HACK , 點由BC5 夾硬改成B6,
仲講正版?? 由第一台B5 至今個FIRMWARE 都係ESTATION HACK 出黎, 仲要斷左SOURCE CODE 冇人跟
想問你點樣視為正版..?
喂, 唔係想多事, 只係唔想害新仔O者..

littlestep 發表於 2015-7-7 04:25:44 | 只看該作者
ghostkcleung 發表於 2015-7-5 21:23
想問,6000mah 1C 充電,意思唔係用 6A 充 1 粒鐘咩 ?
我見有啲電寫住 5C 充電,係咪即係用 30A 充 12 分 ...

其實花最長時間係BALANCE , 當然YSL都講得好白, 新算法係可以大大提高速電時間同時唔傷電池。
但面對體質差O既電大A數BALANCE就突顯佢O既重要性, 一般350MA 平衡係好難係體質差大電池做最後平衡。所以會很慢。
如果一般你有做STORAGE 保養,充電時間會快很多。。

剛剛差2排6600 4S 都係用左18分鐘