RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cs1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

LIPO 真真正正可平衡充電機入門選購推介

hotakming 發表於 2015-8-23 03:11:51 來自手機 | 只看該作者
其實可試試玩完嘅電,插入叉機檢測一下每cell的電壓,之後再用電顯檢測,看看差距,再比對之前叉滿電時的差距。
hotakming 發表於 2015-8-23 03:15:35 來自手機 | 只看該作者
這就分辨到電顯不可靠,或電顯是壞的。
ghostkcleung 發表於 2015-8-23 03:33:35 來自手機 | 只看該作者

係喎,唔怪得永遠 s3 同 s5 都特別低,“他錶” 度唔度到?會唔會準啲?
hotakming 發表於 2015-8-23 16:47:35 來自手機 | 只看該作者
他錶度到,價錢貴D會準D
hotakming 發表於 2015-8-23 17:12:45 | 只看該作者
現在的電顯好多都唔準確,通常係電顯作怪,你的A9叉機平衡是OK
ghostkcleung 發表於 2015-8-23 18:08:34 | 只看該作者

又要課金買他錶
即係隻 B6 未必真想像中咁差。

不過算啦,隻 B6 唔要喇,
睇吓邊個有興趣入天水圍搵我,俾埋佢。
(任何人可以 PM 我,先到先得)
hotakming 發表於 2015-8-23 18:54:31 來自手機 | 只看該作者
如果A9同B6相比,一定A9好好多,其實唔洗買他錶,用番A9做檢測就可以。
 樓主| cs1 發表於 2015-8-23 19:51:09 | 只看該作者

充 LIPO 要平衡係冇商店  ( 夠膽保証 ) 可真真正正平衡 , 只可用到外置大A數牛牛 , 先至有機會

充得滿一點 .

要保證充電機有真平衡 , 冇一間代理店夠膽保証一定得 .
ghostkcleung 發表於 2015-8-23 22:16:55 來自手機 | 只看該作者

手上未有他錶之前,唔敢對呢隻嘢評價住。但無論如何,呢隻叉機算係快,
我現時手上嘅電 40 火已經夠做。
hotakming 發表於 2015-8-23 22:34:04 來自手機 | 只看該作者
A9配40A牛已足夠用,300w再用大A數牛都冇咩幫助
ghostkcleung 發表於 2015-8-24 00:45:30 | 只看該作者
hotakming 發表於 2015-8-23 22:34
A9配40A牛已足夠用,300w再用大A數牛都冇咩幫助

咁直昇機嘅野,個個都越玩越大架嘛,
唔好一步到位啦,半步到位啦。

9S * 4.2V * 8A = 302.4W
希望將來玩得起先再升級叉電機都未遲。

學 CS1 師兄咁,最緊要粒電叉得足,平衡得好。

至於千千聲嗰啲,係人都知好野,
不過到我隻機萬萬聲嗰陣先諗啦。
hotakming 發表於 2015-8-24 01:50:14 來自手機 | 只看該作者
其實最緊要係自己應為夠用就OK,睇餸食飯好啱,唔夠用或滿足唔到需求再升級都未遲。
Firebird_hk 發表於 2015-8-25 00:47:50 | 只看該作者
Taobao search ucharger 8020, super good charger 8S大功率航模充电器 UCharger 0820 500W 20A

大功率平衡充电 充电:500W/20A 放电40W/20A ,锂电支持8S,高精度(<10mV),大平衡电流(600mA),能测量每块电芯内阻。带电压测量功能和单独平衡功能。可在线升级充电器固件,上位机软件可以查看实时充放电曲线,同时可以保存整个充放电过程中所有的数据便于分析电芯性能和电池的一致性

炎冬 發表於 2015-9-1 23:59:17 | 只看該作者
hotakming 發表於 2015-8-23 00:40
是不是這種電顯,這種電顯質量很差,個個檢測出來D數值好大出入。

呢隻野, 我都有2粒, test同一粒電都分別差0.02V, 同用它錶度又差0.xV, 所以估值就可以, 要test實際V都是用它錶算..

Ericang 發表於 2015-9-2 18:48:33 來自手機 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-7-20 00:06
至現時我是否要告一段落 , 不應該再花費時間精神原則 , 要求 A  4.18-4.19V  B  4.19-4.20  C  4.19-4.20V ...

其實你幾隻 charger 都冇問題丫。師兄應該唔好執著喇。

Charge 完 4.2v 過一陣 sag down 到 4.17 左右正常的,除非你用好貴既 matched 比賽電啦。

一般既電用平價 charger 反而充完會高V數d, 因為 CV stage 時 balance 電流得 350ma 左右。  貴 charger 可以有1A以上平衡電流。

情況好似放電時 volage sag down 咁,飛機降落時3.7v, 過一陣會升番 0 點幾 V,放電電流越大同電池內阻越高就越明顯。

有d charger 可以 set 最後 CV stage 完成時既精確度,但就會增加充電時間。 一般貴charger 出廠預設都係速度+每cell相差精度先決再取過平衡點。

其實充飽4.19-4.2,比起4.17/4.16,可能飛多5秒。但充電時間可能多10% 以上。  如果賽車比賽,果5秒比人高0.2v 可能真係好關鍵,但對我黎講,充得快同平衡到就最緊要。

我之前用緊 B6 ultimate 200w x2,充完粒粒4.19-4.2,但有d用左一排既電就要成粒鐘先完成平衡到,parallel 充更可憐,2粒鐘time out 都未平衡完,去玩前預成晚去差十粒8粒,成日比老婆哦我嘈住晒。 而家用 408 , 新內阻算法 CC + 1.25A CV 充得快好多,通常充完Sag down 番去4.17左右,但只需出發前一個鐘用平衡版一次差10粒。老婆冇投訴快樂使用中。
 樓主| cs1 發表於 2015-9-2 23:22:13 | 只看該作者
# 155.

>>> 謝謝Ericang , 暫時改用新買入 EOS 0606 i 暫時可接受 .
ghostkcleung 發表於 2015-9-3 00:16:14 | 只看該作者

我反而嫌自己依家呢部太勁(對我嚟講太勁)
完全無用武之地(我自己啲嘢太 cheap
我目前最大嗰粒電都係得 6s 1400mAH
真係想特登買隻機谷爆佢。

成世人未玩過多軸機,
想問吓有邊隻入門機需要孭起 8000mAH 嘅電?
最好係 6s 甚至 9s。
hotakming 發表於 2015-9-3 08:39:17 來自手機 | 只看該作者
ghostkcleung 發表於 2015-9-3 00:16
我反而嫌自己依家呢部太勁(對我嚟講太勁)
完全無用武之地(我自己啲嘢太 cheap)
我目前最大嗰粒電都係 ...

如要玩6s至9s多軸機,孭8000mAH,就要DlY,不過單講5s至12s的無刷電調都唔平,唔係商業用途玩6s以足夠,如不想DlY,入門6s套機有華科爾Voyager 3,Scout X4,TALl H500,你有F12E控可以買淨機版,不過咁嘅價錢現時都唔會買華科爾,買P3好過,如鍾意自己DlY砌機,組裝調試成功後,果種滿足感,不過初次DlY砌機係會有啲難道。
ghostkcleung 發表於 2015-9-3 14:55:36 | 只看該作者
hotakming 發表於 2015-9-3 08:39
如要玩6s至9s多軸機,孭8000mAH,就要DlY,不過單講5s至12s的無刷電調都唔平,唔係商業用途玩6s以足夠, ...

我現時覺得華記最正嗰部係 Runner 250,
其實我係想練好手直昇機,
有個底蘊先至玩四軸。

我相信佢呢隻嘢咁受歡迎,
呢隻係佢哋第一款穿越機,
一定係有嘢要改良,
估佢好快又會出 Runner 350, 450…
到時就係我手入嘅時候

其實我心目中想佢 4 隻槳都有得控制 pitch 囉。
hotakming 發表於 2015-9-3 16:10:14 來自手機 | 只看該作者
4 隻槳都可以控制 pitch 應該好快會有,不過價錢唔會平