RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cs1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

LIPO 真真正正可平衡充電機入門選購推介

樓主| cs1 發表於 2015-6-28 10:57:45 | 只看該作者
warehouse 發表於 2015-6-28 09:14
樓主ching,聽講白盒是香港代理行貨,而黑盒是仿製品,你圖是正品喎。

圖中 B6AC V2 一樣 , 仲有原裝行貨條碼及正貨貼 ,  $368.

行貨有問題 , 冇法得到保障及跟進 , 代理商電話都冇一個聯系方法 .

買咗個每充一支電就 "  跌 V  "" 的產品 .
 樓主| cs1 發表於 2015-6-28 11:14:02 | 只看該作者

電子產品由其模型此終係內地國貨 , 一批十多件 , 有一個半個有問題間中也有出現 , 撞手神 .

有嚴重充電不足 , 得不到保障 , 重要自己煩復測測試試找出問題 , 水落石出下不受理 .
啊甘 發表於 2015-6-28 21:12:49 | 只看該作者
warehouse 發表於 2015-6-28 09:52
ching,請問充電紅黑線串聯,另要不要插平衡線。

我3粒电都好平衡電壓  不須平衡線  
啊甘 發表於 2015-6-28 21:16:36 | 只看該作者
asaq-wong 發表於 2015-6-28 10:39
唔用平衡線咁博?

3粒得6cell电   只要3粒電庒叉不多 3粒當一粒叉 冇問題

啊甘 發表於 2015-6-28 21:28:57 | 只看該作者
warehouse 發表於 2015-6-28 23:15:23 | 只看該作者
啊甘 發表於 2015-6-28 21:28
用平衡要T多2線   其實叉'小小不用太汁着

4.16 4.17 4.19  4.15   呢D數oK了

ching 確實藝高人膽大,呢幾餅電及一堆接線睇見都得人驚。我每次都是充1餅,膽小但稳陣。
ghostkcleung 發表於 2015-6-29 03:39:37 來自手機 | 只看該作者

T 3 叉用 2 倍 A 數嚟玩 2 粒電,理論上係可以嘅。但無論用 S 或者 P 嘅方式去將 1 粒以上嘅電駁埋一齊,都唔係一個好嘅做法(尤其是 P),呢個係普通常識。
1 充電不均、2 危險、3 電池互相內耗。

至於 B6 充電不足嘅問題,唔知大家有無留意到,當顯示 4.2V 嗰陣,其實粒電當時並唔係 4.2V,係要等到佢慢慢減到去 0.1A,之後再慢慢充埋嗰些少,先至為之 100%完成,所以我估會唔會係樓主見到顯示 4.2V 就以為真係充完。
法師傅 發表於 2015-6-29 15:36:32 | 只看該作者

B6真真假假都係咁 , 想充到每S都4.2 , 機會率幾十部可能半部都無 ,
B6好安全 , 唔會同你充到4.2 , 老PATPAT話齋 , 對自己無信心0既叉機先會咁做 XDDD
第2D機充倒4.2 , 佢多數 4.17-4.18就交貨
想接近少少4.20 , 可SET 上限 4.21 , 就有機會 4.19-4.20交貨

樓主| cs1 發表於 2015-6-29 17:05:23 | 只看該作者

至於 B6 充電不足嘅問題,唔知大家有無留意到,當顯示 4.2V 嗰陣,其實粒電當時並唔係 4.2V,係要等到佢慢慢減到去 0.1A,之後再慢慢充埋嗰些少,先至為之 100%完成,所以我估會唔會係樓主見到顯示 4.2V 就以為真係充完。

>>>> 所為充滿 3S 4.20V 尾段有顯示屏可看到 , B6AC V2 , 亦有 BB 哬提示及屏面顯示 END 完式充電

,  A 4.14V  B 4.18V   C 4.17V  <<<<  用 格氏 3S 4000MAH 30C  全新 .

另  格.................................................. 原廠 LIPO電地 都充不平衡 , 之前三部平價跟機飛行器充電機反而有 A 4.19  B4.19-4.20V C 4.19-4.20V , 小小出入係有的.
 樓主| cs1 發表於 2015-6-29 17:24:36 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-6-29 15:36
B6真真假假都係咁 , 想充到每S都4.2 , 機會率幾十部可能半部都無 ,
B6好安全 , 唔會同你充到4.2 , 老PATPAT ...

之前三部平價充電反而冇這問題 , 但充足半個上午 , 而且充至中尾段溫度稍稍高 , 夏至就要放在冷氣窗台下雲石位散熱 .

所以走去入咗 B6AC 仲要令願比多一百要行貨V2 , 對行貨有信心有乜東瓜豆付 , 此終電子野買得太多 , 知到好多時撞手神 , 而出事 .
 樓主| cs1 發表於 2015-6-29 18:05:42 | 只看該作者

現時係應該揾過另一部 LIPO 充電器 , 就算所為代理知道與否都不會為一部數百餘元產品作出回應或補求.

去保護自己產品之品牌或商譽承信 .

大大隻雷射表貼 " 原裝行貨   安全可靠  提防假冒 , 反而冇保障可言 .
法師傅 發表於 2015-6-29 21:46:25 | 只看該作者
B6差機根本就係咁0既質素 , 幾大隻雷射貼都係咁
 樓主| cs1 發表於 2015-6-29 22:45:43 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-6-29 21:46
B6差機根本就係咁0既質素 , 幾大隻雷射貼都係咁

非常感謝大家意見 , 我了解應該是令找一部充電量精準度高之充電器 , 如果 BC-168 有平衡充電 , 可在那店買入 ?

謝謝大家
chuiho888 發表於 2015-6-29 23:26:29 | 只看該作者
I have 3 nos. of UNA6 Good performance
solaris8x86 發表於 2015-6-30 11:48:00 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-6-29 22:45
非常感謝大家意見 , 我了解應該是令找一部充電量精準度高之充電器 , 如果 BC-168 有平衡充電 , 可在那店 ...

Taobao...我兩年前係依間買咗兩部,用到而家都仲未壞,但最好問問佢"是否正品?,不要高傲"....。

http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=uqicnsqbffa
法師傅 發表於 2015-6-30 16:15:27 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-6-30 11:48
Taobao...我兩年前係依間買咗兩部,用到而家都仲未壞,但最好問問佢"是否正品?,不要高傲"....。

http:/ ...

佢要真正平衡充 , 唔係話易唔易壞播 XDDD
firesun 發表於 2015-6-30 17:43:31 | 只看該作者
UNA6 精度很高
hcfken 發表於 2015-6-30 22:53:12 來自手機 | 只看該作者
【我发了一个分享给你】 包邮/新款中文显示  触摸屏 思科达 X100 X200 大功率平衡充电器 http://b.mashort.cn/S.2rVxQ
hcfken 發表於 2015-6-30 22:55:59 來自手機 | 只看該作者
Ching , 請問呢部充電機可以嗎?我想買來充Lipo 11.1V  3S 5200 mah 電,請比D意見,Thx
 樓主| cs1 發表於 2015-6-30 23:52:54 | 只看該作者
Ching , 請問呢部充電機可以嗎?我想買來充Lipo 11.1V  3S 5200 mah 電,請比D意見,Thx

>>>> 這 B6AC V2 是一部外形出衆劃時代產品 , 功能用途集於一體化 , 我真係好愛惜佢 , 版面功能簡易化設

定 , 人見人愛車見車載 , 當我帶她回家後 就比D名牌靚電比佢照顧 , 之佢原來愛新唔要舊 , 馬上花費佢

身價多幾倍靚靚名牌 LIPO 比佢充電 , 好可惜佢原來從不願比飽飯過我D LIPO , 搞到D  LIPO 變晒軟腳蟹 .

講真我真係好鐘意佢對藍眼睛 , ( 電屏顯示 LED )

但係重小家長就教導靚仔靚女冇本心 , 我好唔情願之下都要同佢度別 .