RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: hkrml
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我買左p2v+ 用note3 遠的收唔清有干擾,有無計

Phantom玩家 發表於 2014-9-12 12:26:40 | 顯示全部樓層
我都係用緊vision plus加note 3手機,大多數人都話係個apps有問題,只要你將解像設定640x480 15fps就會順好多。
你話遠的收唔清唔知係點唔清法?有雪花?橫紋?定格?
我就改左幾條天線,飛到1500米至control signal lost,FPV完全無斷過,直至coming home一樣全程好清好順睇住!
Phantom玩家 發表於 2014-9-12 14:12:17 | 顯示全部樓層
momokei72 發表於 2014-9-12 12:30
Phantom玩家ching 請問改左邊隻天線

個Remote改左用5.8G 14db平板單向天線,wifi extender用兩枝2.4G 6db全向天線,部機改左兩枝5.8G 四葉草同兩枝2.4G四葉草,用埋V+ Booster個apps,千幾米範圍內拍野夠晒玩。
Phantom玩家 發表於 2014-9-16 16:28:42 | 顯示全部樓層

個控就改成咁
https://www.dropbox.com/s/yw2vua ... 2000.29.34.jpg?dl=0
部機就改成咁
https://www.dropbox.com/s/pysdwd ... 2002.39.25.jpg?dl=0
部機既天線2.4g同5.8g都可以一條垂正,一條水平安裝。
上外國forum大把改裝教學,2.4g天線又唔會影響指南針,最緊要係改完都可以放入case度。
Phantom玩家 發表於 2014-9-17 17:38:16 | 顯示全部樓層
frank8wong 發表於 2014-9-17 15:39
thz,我的p2v+試過飛最遠都係得200M,都諗緊改唔改好,有冇網站可比我睇下點改, ...

呢到教你改控,天線係呢個網站買就好貴,唯有自己上淘寶買幾枝黎試下邊隻好用!

https://www.youtube.com/watch?v=7iwxl79o8A8

改完認為唔夠遠既先再改部機啦!
Phantom玩家 發表於 2014-9-18 00:55:38 來自手機 | 顯示全部樓層
之前乜都無改剩係用app(V+ Booster)可以去到5-600M,不過要完全無野擋,附近無乜wifi訊號先得,改左個控連extender加埋app就已經過千米,不過部機轉個方向就會斷FPV,本來諗住想部機係1000米範圍內任飛拍野,所以先改埋部機,至於改部機既天線係網上無乜教學,而且裝天線既位置個個都唔同,遠程既要一枝向下,一枝水平,又要同枝控既天線match先得,不過果d係要玩記錄,同我要求唔同!
Phantom玩家 發表於 2014-9-18 12:06:50 來自手機 | 顯示全部樓層
Vision/Vision+玩家選擇買機亦會考慮方便攜帶,無須額外電池供電FPV,簡單一部手機連接已有齊所有資訊,對於要出外旅遊極之方便,至於飛行距離大家都清楚是300-500m/500-800m,只要認為足夠就可以,要飛太遠就只有飛出海,但沒什麼好拍,香港跟外國不同就是沒有farmland可以任飛,山多平原少,又密集民居,對wifi訊號有一定影響,能夠飛5-600m已經可以接受。
Phantom玩家 發表於 2014-9-18 14:02:27 來自手機 | 顯示全部樓層
Vision+既FPV天線既設計係機兩側,呢個係缺點無法做到360度方向發射,反而將佢改成四葉草兩條就能做到垂直橫向全360,而且重量相差不多,再用埋app之後既飛行時間亦分別不大,至於要飛幾千米距離枝控已無法做到,要加booster再加多舊電先得,咁樣搞就破壞左Vision+既方便性,至於圖傳方面,很多Vision+外國玩家只改完枝控同extender天線,設定640x480 30fps都能飛過2-3000米以上,但天線價錢就相當貴,上YouTube就有大量參考,FPV畫面極流暢,唔會出現雪花鬼影黑白既情況,唯獨同時有多部vision+飛行就會出現定格爆格畫面,好似現時數碼電視接收差咁樣,相比之下以前電視就係雪花鬼影閃閃下。只要適量改裝達到自己需求,花幾百蚊同幾小時,這也是玩遙控玩具既樂趣!
Phantom玩家 發表於 2014-9-18 15:09:29 來自手機 | 顯示全部樓層
如果飛行唔超過150米,咁拍攝距離都幾受限制。Phantom每次飛行照足指示做其實幾安全,只怕因操作失當而做成破壞或損毀,要特別注意是千萬不要墜機或撞樹之類,支cam百分百會損毀,整支cam要付上5千多元維修費用,但做足指示可以放膽飛遠d,,最重要安全飛行就得。
Phantom玩家 發表於 2014-9-18 16:41:58 來自手機 | 顯示全部樓層
可以咁講!但如果你能夠係塊5.8g接收板度起到類似混合膠既野,咁當然係開機身整條換最好,但成功既唔多,外國網站有很多都會教你點做splice soldier同計返長度,其實Phantom broken機會係比Control signal lost大好多,除非你打算飛超過spec規定既800m啦!
Phantom玩家 發表於 2014-9-22 13:57:09 | 顯示全部樓層
hkrml 發表於 2014-9-22 10:43
其實我都唔預飛得遠,一定在視線范圍內 , 只不過收得唔好,拍野冇咁方便 , 貪拒可以玩ground station
所以我 ...

你意思在視線範圍內到底點樣收得唔好先?
基本上飛100米高,2-300米遠就已經睇唔到部機啦!