RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7403|回復: 43
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我買左p2v+ 用note3 遠的收唔清有干擾,有無計

hkrml 發表於 2014-9-12 00:21:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我買左p2v+ 用note3 遠的收唔清有干擾,有無計
用iphone 會唔會好的,有冇配件可加強
solaris8x86 發表於 2014-9-12 06:12:29 | 只看該作者

你指個SCREEN嘅順暢度好Q窒下話? 佢係咁架喇,問題係個cam度,即使更換iPhone, iPAD,效果都係差唔多,因為嗰銀色cam仔係digital (數碼) 圖傳,要流暢一定要用analog圖傳,你唔係第一個上當買錯機 (你應該買Phantom 2,而非P2V/+)。祝早日更換新analog圖傳有得玩。
Phantom玩家 發表於 2014-9-12 12:26:40 | 只看該作者
我都係用緊vision plus加note 3手機,大多數人都話係個apps有問題,只要你將解像設定640x480 15fps就會順好多。
你話遠的收唔清唔知係點唔清法?有雪花?橫紋?定格?
我就改左幾條天線,飛到1500米至control signal lost,FPV完全無斷過,直至coming home一樣全程好清好順睇住!
momokei72 發表於 2014-9-12 12:30:58 | 只看該作者
Phantom玩家ching 請問改左邊隻天線
Phantom玩家 發表於 2014-9-12 14:12:17 | 只看該作者
momokei72 發表於 2014-9-12 12:30
Phantom玩家ching 請問改左邊隻天線

個Remote改左用5.8G 14db平板單向天線,wifi extender用兩枝2.4G 6db全向天線,部機改左兩枝5.8G 四葉草同兩枝2.4G四葉草,用埋V+ Booster個apps,千幾米範圍內拍野夠晒玩。
ericlam 發表於 2014-9-12 16:13:19 | 只看該作者
Phantom玩家 發表於 2014-9-12 14:12
個Remote改左用5.8G 14db平板單向天線,wifi extender用兩枝2.4G 6db全向天線,部機改左兩枝5.8G 四葉草 ...

C Hing, 影張相睇下得ma? 想見識下!Thx
ng3c 發表於 2014-9-12 17:13:31 | 只看該作者
Phantom玩家 發表於 2014-9-12 14:12
個Remote改左用5.8G 14db平板單向天線,wifi extender用兩枝2.4G 6db全向天線,部機改左兩枝5.8G 四葉草 ...

部機上面加埋鏡頭一共有四支四葉草天線??
 樓主| hkrml 發表於 2014-9-15 11:11:48 | 只看該作者
是否用淘寶個隻加強器
frank8wong 發表於 2014-9-15 15:33:25 來自手機 | 只看該作者
改控,要唔要一定改機身架
Phantom玩家 發表於 2014-9-16 16:28:42 | 只看該作者

個控就改成咁
https://www.dropbox.com/s/yw2vua ... 2000.29.34.jpg?dl=0
部機就改成咁
https://www.dropbox.com/s/pysdwd ... 2002.39.25.jpg?dl=0
部機既天線2.4g同5.8g都可以一條垂正,一條水平安裝。
上外國forum大把改裝教學,2.4g天線又唔會影響指南針,最緊要係改完都可以放入case度。
frank8wong 發表於 2014-9-17 15:39:38 來自手機 | 只看該作者
thz,我的p2v+試過飛最遠都係得200M,都諗緊改唔改好,有冇網站可比我睇下點改,
Phantom玩家 發表於 2014-9-17 17:38:16 | 只看該作者
frank8wong 發表於 2014-9-17 15:39
thz,我的p2v+試過飛最遠都係得200M,都諗緊改唔改好,有冇網站可比我睇下點改, ...

呢到教你改控,天線係呢個網站買就好貴,唯有自己上淘寶買幾枝黎試下邊隻好用!

https://www.youtube.com/watch?v=7iwxl79o8A8

改完認為唔夠遠既先再改部機啦!
frank8wong 發表於 2014-9-17 19:52:52 來自手機 | 只看該作者
唔該哂師兄。咁唔改淨用app可到500M嗎?
stingray 發表於 2014-9-17 21:54:57 來自手機 | 只看該作者
有冇link 教点裝机果几條天線? software 係唔係用fpv booster for vision 2 ?
frank8wong 發表於 2014-9-17 22:40:06 來自手機 | 只看該作者
我所知道如果係p2v+,係用fpv booster vision+。
Phantom玩家 發表於 2014-9-18 00:55:38 來自手機 | 只看該作者
之前乜都無改剩係用app(V+ Booster)可以去到5-600M,不過要完全無野擋,附近無乜wifi訊號先得,改左個控連extender加埋app就已經過千米,不過部機轉個方向就會斷FPV,本來諗住想部機係1000米範圍內任飛拍野,所以先改埋部機,至於改部機既天線係網上無乜教學,而且裝天線既位置個個都唔同,遠程既要一枝向下,一枝水平,又要同枝控既天線match先得,不過果d係要玩記錄,同我要求唔同!
frank8wong 發表於 2014-9-18 07:51:34 來自手機 | 只看該作者
哦,即係睇唔到FPV嗎?咁5-600M,會可以看見嗎?
solaris8x86 發表於 2014-9-18 10:40:48 | 只看該作者
frank8wong 發表於 2014-9-18 07:51
哦,即係睇唔到FPV嗎?咁5-600M,會可以看見嗎?

其實大家一直講緊P2V/+改裝嗰一炸嘢唔係唔可以玩到FPV,而係即使你花咗錢丶花咗時間改完後仍然在FPV質量上遠遠追唔上全統5.8GHZ Analog FPV圖傳嘅流暢度,所以而家已見少咗人玩P2V/+而多咗P2+5.8GHz圖傳出現,因為任你點搞都係幾窒,仲要迫住用15fps,人哋啲5.8GHz Analog FPV一早已行曬30fps,仲要行得暢順。嘅然反正買返嚟都一定要改鑊金嘅,就唔係RTF喇。不如直接買P2+Analog FPV圖傳,一炮過搞能掂,無手尾唔使煩收工有得玩,隨時㦨㦨哋飛5-6公里無難度,連煩去改裝嘅時間都慳返。

ericlam 發表於 2014-9-18 11:57:33 | 只看該作者

所以我一開始轉玩Phantom, 就Phantom 2, 原廠FPV, 再加GoPro Hero 3+, 原廠3D雲台,一d頭痕都無。絕對應同以上C Hing所講!
Phantom玩家 發表於 2014-9-18 12:06:50 來自手機 | 只看該作者
Vision/Vision+玩家選擇買機亦會考慮方便攜帶,無須額外電池供電FPV,簡單一部手機連接已有齊所有資訊,對於要出外旅遊極之方便,至於飛行距離大家都清楚是300-500m/500-800m,只要認為足夠就可以,要飛太遠就只有飛出海,但沒什麼好拍,香港跟外國不同就是沒有farmland可以任飛,山多平原少,又密集民居,對wifi訊號有一定影響,能夠飛5-600m已經可以接受。