RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: hkrml
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我買左p2v+ 用note3 遠的收唔清有干擾,有無計

ericlam 發表於 2014-9-18 12:09:46 | 只看該作者
記得買Phantom時,個朋友都分析過每部機的特性比我聽,嘅然自己又鍾意玩,咪買部好少少,而自己又不懂改裝,免除好多煩腦。
ericlam 發表於 2014-9-18 12:14:57 | 只看該作者
Phantom玩家 發表於 2014-9-18 12:06
Vision/Vision+玩家選擇買機亦會考慮方便攜帶,無須額外電池供電FPV,簡單一部手機連接已有齊所有資訊,對於 ...

真的各有好壞,最緊要知自己想要d乜?
frank8wong 發表於 2014-9-18 12:45:47 來自手機 | 只看該作者
認同phantom玩家的諗法,我每日土
frank8wong 發表於 2014-9-18 12:50:32 來自手機 | 只看該作者
認同phantom玩家的諗法,我買p2v+果時都係諗住方便攞出街,我每次行山都會帶它出門。
solaris8x86 發表於 2014-9-18 13:05:51 | 只看該作者
frank8wong 發表於 2014-9-18 12:50
認同phantom玩家的諗法,我買p2v+果時都係諗住方便攞出街,我每次行山都會帶它出門。 ...

>>>thz,我的p2v+試過飛最遠都係得200M,都諗緊改唔改好,有冇網站可比我睇下點改,

嘅然你有最終取向,咁你一開始就唔應該冧FPV改機喇。改完咪仲多嘢過Analog FPV? 成架機同你個控變成幾枝大冬古2.4GHz天線,人吔單一支冬古仔5.8GHz搞Q掂6公里.....
frank8wong 發表於 2014-9-18 13:56:53 來自手機 | 只看該作者
老實講,我平時都唔會飛多過150米,咁遠我真係見唔到陪幾係遠,都係想同師兄們交通吓,有平的方法改下,玩多樣嘢姐
Phantom玩家 發表於 2014-9-18 14:02:27 來自手機 | 只看該作者
Vision+既FPV天線既設計係機兩側,呢個係缺點無法做到360度方向發射,反而將佢改成四葉草兩條就能做到垂直橫向全360,而且重量相差不多,再用埋app之後既飛行時間亦分別不大,至於要飛幾千米距離枝控已無法做到,要加booster再加多舊電先得,咁樣搞就破壞左Vision+既方便性,至於圖傳方面,很多Vision+外國玩家只改完枝控同extender天線,設定640x480 30fps都能飛過2-3000米以上,但天線價錢就相當貴,上YouTube就有大量參考,FPV畫面極流暢,唔會出現雪花鬼影黑白既情況,唯獨同時有多部vision+飛行就會出現定格爆格畫面,好似現時數碼電視接收差咁樣,相比之下以前電視就係雪花鬼影閃閃下。只要適量改裝達到自己需求,花幾百蚊同幾小時,這也是玩遙控玩具既樂趣!
solaris8x86 發表於 2014-9-18 14:27:00 | 只看該作者

>>>設定640x480 30fps都能飛過2-3000米以上,但天線價錢就相當貴

正確應該係叫窒住去2丶3公里以上,再blind flight半公里反嚟.... 網上youtube啲確係有唔少。

>>>>上YouTube就有大量參考,FPV畫面極流暢

正確應該係叫先要downgrade到15fps之後,仲要必須要自己一個人獨自玩,人多玩又怕比Futaba丶Spectrum丶JR jam親又唔得 (因為係2.4GHz),所以其實可以叫做"極唔流暢"之中嘅"流暢",當然同全統Analog FPV相比,就係"極唔流暢"喇。

stingray 發表於 2014-9-18 14:53:06 來自手機 | 只看該作者

我都谂左一排,終於入左pv+, 貪佢方便d 同玩ground station 唔冼加野!

solaris8x86 發表於 2014-9-18 14:53:29 | 只看該作者
frank8wong 發表於 2014-9-18 13:56
老實講,我平時都唔會飛多過150米,咁遠我真係見唔到陪幾係遠,都係想同師兄們交通吓,有平的方法改下,玩 ...

Good.... Good.....
solaris8x86 發表於 2014-9-18 14:55:01 | 只看該作者
stingray 發表於 2014-9-18 14:53
我都谂左一排,終於入左pv+, 貪佢方便d 同玩ground station 唔冼加野!

Good... Good.... 唔改咪好囉,反正改完效果都唔太完善
Phantom玩家 發表於 2014-9-18 15:09:29 來自手機 | 只看該作者
如果飛行唔超過150米,咁拍攝距離都幾受限制。Phantom每次飛行照足指示做其實幾安全,只怕因操作失當而做成破壞或損毀,要特別注意是千萬不要墜機或撞樹之類,支cam百分百會損毀,整支cam要付上5千多元維修費用,但做足指示可以放膽飛遠d,,最重要安全飛行就得。
stingray 發表於 2014-9-18 15:29:10 | 只看該作者
請問加5.8g 天線上机,係唔係接駁返本身机身個兩條係机腳嘅天線就ok?

加2.4g 就要開机身?
Phantom玩家 發表於 2014-9-18 16:41:58 來自手機 | 只看該作者
可以咁講!但如果你能夠係塊5.8g接收板度起到類似混合膠既野,咁當然係開機身整條換最好,但成功既唔多,外國網站有很多都會教你點做splice soldier同計返長度,其實Phantom broken機會係比Control signal lost大好多,除非你打算飛超過spec規定既800m啦!
powis 發表於 2014-9-18 21:25:43 | 只看該作者
Phantom玩家 發表於 2014-9-18 15:09
如果飛行唔超過150米,咁拍攝距離都幾受限制。Phantom每次飛行照足指示做其實幾安全,只怕因操作失當而做成 ...

"要特別注意是千萬不要墜機"   

咁其實P2V+係咪失敗既產品, 支Cam 易爛整又貴, 玩FPV又疾要改餐死?
solaris8x86 發表於 2014-9-18 22:41:39 | 只看該作者
powis 發表於 2014-9-18 21:25
咁其實P2V+係咪失敗既產品, 支Cam 易爛整又貴, 玩FPV又疾要改餐死?

更係唔係啦,同08年雷萬兄弟一樣,"曾經"可以騙到咁多人買你就知佢成功喇,不過今天已經係過去式囉。啲師兄個個嶺過嘢後,而家星期六丶日見到個場,10架中有8架都已經係P2+5.8Ghz Analog FPV,啲Vision/+係人多時跟本完全飛唔到。只係間唔中見有啲一pair pair嘅情呂或family為求方便就會嚟玩Vision/+,係自己10米丶8米前"浮浮下"算數當玩過。
 樓主| hkrml 發表於 2014-9-22 10:43:32 | 只看該作者
其實我都唔預飛得遠,一定在視線范圍內 , 只不過收得唔好,拍野冇咁方便 , 貪拒可以玩ground station
所以我要求唔高
Phantom玩家 發表於 2014-9-22 13:57:09 | 只看該作者
hkrml 發表於 2014-9-22 10:43
其實我都唔預飛得遠,一定在視線范圍內 , 只不過收得唔好,拍野冇咁方便 , 貪拒可以玩ground station
所以我 ...

你意思在視線範圍內到底點樣收得唔好先?
基本上飛100米高,2-300米遠就已經睇唔到部機啦!
Silversilver108 發表於 2014-12-14 15:47:27 | 只看該作者
整支cam要付上5千多元維修費用真唔真?
Gainax 發表於 2014-12-14 17:38:43 | 只看該作者
Silversilver108 發表於 2014-12-14 15:47
整支cam要付上5千多元維修費用真唔真?

其實應該話支cam 連雲台一体既成set單買係7百幾美金

佢支cam係無多餘既電線,中間係一條帶既電路穿過所有電機同相機,

炒親多數會斷晒

外國玩家多數會加個lock保護個雲台,但我未見過香港有得賣