RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: fai_1116
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買車幾問....各位幫幫手

fai_1116 發表於 2012-8-13 20:23:24 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

大家甘多位師兄好~小弟想砌架S Zero 黎玩~
但係咩都唔識~剩係知道要買以下的part....但係咩牌子好~咩型號真係唔知
希望有甘多位師兄幫幫手~因為我禁入D舊post D link 好似唔多work 番番曬論壇第一頁

車架:Sakura Zero S
遙控器:
伺服器:
電子變速器、馬達:
馬達齒:
車殼:
充電器:
電池:
輪呔:

我想問 2千蚊執唔執到一set
計埋砌野架餐....可唔可以2千5搞掂 有架車落地~
始終新玩唔想甘貴住~寧願遲D玩好左架車~再買parts換
 樓主| fai_1116 發表於 2012-8-13 21:34:37 | 顯示全部樓層

不過我見到有人話....E架車相對可塑性高過TT01
真唔係真係甘難砌~有D驚
 樓主| fai_1116 發表於 2012-8-13 21:41:19 | 顯示全部樓層
幾粒審 發表於 2012-8-13 21:13
我睇過師兄嘅菜單,有D 地方可以選擇:

自行組裝(入門級 - 較好車架性能):

我都見過E張師兄的清單
唔知道有冇鋪頭幫砌呢~ haha!!
如果唔係買埋D砌模型架餐
真係4千蚊埋單
 樓主| fai_1116 發表於 2012-8-13 22:13:15 | 顯示全部樓層
Allan007 發表於 2012-8-13 22:06
千其唔好比錢舖頭砌,包後悔。

甘我想問如果砌TT01
其他零件應該點choose?

查實我真係驚砌彎架車....
 樓主| fai_1116 發表於 2012-8-13 22:48:56 | 顯示全部樓層
睇到上面有位師兄建議小弟玩過原裝車先再諗其他野~我都覺得好岩~我真係冇諗住第一部車要有幾快有幾勁甘~但求有少少難度俾我摸索下架車應該點樣控制先快

想請問原裝車即係? 有冇好似相機甘有個kid set?

thanks!!!
 樓主| fai_1116 發表於 2012-8-13 23:19:41 | 顯示全部樓層

我之前睇過youtube 兩段片講新手玩車~裹面都有講新手玩住原裝的先

想再繼續了解~如果我買TT01的原裝車 係唔係 假日去KWS D 鋪頭入去話想買TT01的原裝車~跟住睇車殼choose樣就可以成交

想問....咩係頭直白豬 ^^
 樓主| fai_1116 發表於 2012-8-13 23:35:36 | 顯示全部樓層
多謝幾位師兄今日指點左我起步~ thanks~

等我drop低要睇D咩~搵日放工去打個轉~格下價先
 樓主| fai_1116 發表於 2012-8-13 23:40:21 | 顯示全部樓層
我岩岩上網搵左黎睇~
http://www.tamiya.com/english/rc/rcmanual/tt01.pdf
睇左...仲想快D買 哈哈~
 樓主| fai_1116 發表於 2012-8-14 00:19:55 | 顯示全部樓層
個殼原本唔止係外觀?? 有翼會跑得順D ?
好~聽晚放工去轉KWS 希望7點半去到D 鋪頭未close la~
 樓主| fai_1116 發表於 2012-8-14 18:35:28 | 顯示全部樓層
岩岩趁早放工去左兜左轉KWS
發覺好多鋪頭賣parts 但係唔係好多鋪路有賣原裝車....(係唔係我睇漏)

係近醫院街頭果間問左一陣個sales
見到一盒太約800蚊度
跟住佢同我講要遙控servo 同 電池charge機唔包~E D 野有平有貴
我諗住跟番前面師兄的list 買...
遙控器:FlySky FS-GT3B 2.4G : $360.00
伺服器:Tower Pro 輝盛 MG2143:$160.00
充電器:G.T.Power C6D DUAL POWER : $380.00
電池:ZOMBIE 4200MAH 40C 7.4V : $360.00

佢話原裝車有電變~甘樣我係唔係只要買番個BEC降壓器就搞掂??

樓主| fai_1116 發表於 2012-8-14 19:20:38 | 顯示全部樓層
係E間阿~請想問E間店的名聲o NG ok??
我剩係睇左貼話隔離果間係黑店
 樓主| fai_1116 發表於 2012-8-14 19:51:41 | 顯示全部樓層
但係我入對面果間極速 真係好多人~不過好似唔見有田宮原裝車~至少應該冇E間甘多...
其實如果我跟你地的recommendation 去買~應該唔會俾人劏好刀瓜....