RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10331|回復: 101
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買車幾問....各位幫幫手

fai_1116 發表於 2012-8-13 20:23:24 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

大家甘多位師兄好~小弟想砌架S Zero 黎玩~
但係咩都唔識~剩係知道要買以下的part....但係咩牌子好~咩型號真係唔知
希望有甘多位師兄幫幫手~因為我禁入D舊post D link 好似唔多work 番番曬論壇第一頁

車架:Sakura Zero S
遙控器:
伺服器:
電子變速器、馬達:
馬達齒:
車殼:
充電器:
電池:
輪呔:

我想問 2千蚊執唔執到一set
計埋砌野架餐....可唔可以2千5搞掂 有架車落地~
始終新玩唔想甘貴住~寧願遲D玩好左架車~再買parts換
Chrischu33 發表於 2012-8-13 21:03:27 | 只看該作者
新手don't buy s zero, hard to 砌 buy tamiya car first, then buy s zero
幾粒審 發表於 2012-8-13 21:13:41 | 只看該作者
我睇過師兄嘅菜單,有D 地方可以選擇:

自行組裝(入門級 - 較好車架性能):
車架:3 Racing Sakura Zero SPORT:$680.00
遙控器:FlySky FS-GT3B 2.4G : $360.00
伺服器:Tower Pro 輝盛 MG2143:$160.00 ------>FUTABA S3003 $70.
電子變速器、馬達:TeamPowers XPS SPORT V1.1 Combo  連 8.5T 有感馬達:$890.00 ------>可選擇有刷電變 $3XX左右.
馬達齒:3racing 48P 21T:$30.00
車殼:PROTOFORM LTCR:$140.00
充電器:G.T.Power C6D DUAL POWER : $380.00
電池:ZOMBIE 4200MAH 40C 7.4V : $360.00 ------>BY 5000MAH 50C $300 左右
輪呔:TeamPowers 40 Combo:180.00----->好似$130-150.

$2400. 當然一分錢一分貨,S3003 速度慢,有刷電變要經常維修,鋰電仲有平些少,但容量及C數更細,不過玩落會嚴佢慢,
到頭來又是不停用錢升級,何必呢!
不如儲多D 錢先,有充足彈藥出擊,不過都係奉勸一句,車仔係嘥錢玩意,無止境.
 樓主| fai_1116 發表於 2012-8-13 21:34:37 | 只看該作者

不過我見到有人話....E架車相對可塑性高過TT01
真唔係真係甘難砌~有D驚
Allan007 發表於 2012-8-13 21:36:00 | 只看該作者
師兄如果未玩過車仔,我真係覺得TT01會岩D。你投資落去既控,servo,變速,摩打全部可以帶落下一部車。
 樓主| fai_1116 發表於 2012-8-13 21:41:19 | 只看該作者
幾粒審 發表於 2012-8-13 21:13
我睇過師兄嘅菜單,有D 地方可以選擇:

自行組裝(入門級 - 較好車架性能):

我都見過E張師兄的清單
唔知道有冇鋪頭幫砌呢~ haha!!
如果唔係買埋D砌模型架餐
真係4千蚊埋單
Allan007 發表於 2012-8-13 22:06:19 | 只看該作者
fai_1116 發表於 2012-8-13 21:41
我都見過E張師兄的清單

千其唔好比錢舖頭砌,包後悔。
Noir.KAZE 發表於 2012-8-13 22:11:38 | 只看該作者
我都見過E張師兄的清單

問你一個問題,諗清楚就會知應唔應該拎出去俾人搞

就係你係唔係打算以後架車有乜唔妥/甩漏就拎錢出去俾人搞?
諗清楚你自己決定點做啦
 樓主| fai_1116 發表於 2012-8-13 22:13:15 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-8-13 22:06
千其唔好比錢舖頭砌,包後悔。

甘我想問如果砌TT01
其他零件應該點choose?

查實我真係驚砌彎架車....
幾粒審 發表於 2012-8-13 22:17:35 | 只看該作者
我都見過E張師兄的清單

萬事起頭難,唔踏出第一步,點知難處係邊,俾鋪頭砌咪一樣要收人工,仲貴過買套架生...
雖然自己砌係有難度,但起碼對架車嘅認識深咗,第時維修都了解多D,唔洗下下攞返去模型鋪整...慳咗!
其實我覺得ZERO S 係入門好車,佢嘅舖排佈局同高級車無異,就算第時升級換車都能應付自如,落手搞把喇!

Noir.KAZE 發表於 2012-8-13 22:20:24 | 只看該作者
fai_1116 發表於 2012-8-13 22:13
甘我想問如果砌TT01

你整好一架車先諗改裝會好d嚕
S Zero又好TT01又好,玩過原裝車先啦

S Zero比較多野set,要玩得佢好就一定要落心機去睇同搞setting,唔係俾你都得物無所用
TT01就比較少,相對就係你要改d野先有S Zero既可調性
Allan007 發表於 2012-8-13 22:22:11 | 只看該作者
甘我想問如果砌TT01

可以跟番幾粒審師兄張單,唔駛買殼唔駛買呔。無刷8.5其實太快,可考慮10.5T或13.5T。不過要識打理鋰電。
Noir.KAZE 發表於 2012-8-13 22:25:55 | 只看該作者
Allan007 發表於 2012-8-13 22:22
可以跟番幾粒審師兄張單,唔駛買殼唔駛買呔。無刷8.5其實太快,可考慮10.5T或13.5T。不過要識打理鋰電。 ...

10.5啦,電變買隻可以set turbo,夠玩到換車
幾粒審 發表於 2012-8-13 22:29:40 | 只看該作者

對呀!
 樓主| fai_1116 發表於 2012-8-13 22:48:56 | 只看該作者
睇到上面有位師兄建議小弟玩過原裝車先再諗其他野~我都覺得好岩~我真係冇諗住第一部車要有幾快有幾勁甘~但求有少少難度俾我摸索下架車應該點樣控制先快

想請問原裝車即係? 有冇好似相機甘有個kid set?

thanks!!!
Allan007 發表於 2012-8-13 22:52:11 | 只看該作者
fai_1116 發表於 2012-8-13 22:48
睇到上面有位師兄建議小弟玩過原裝車先再諗其他野~我都覺得好岩~我真係冇諗住第一部車要有幾快有幾勁甘~但 ...

咁不如玩住白豬先啦,慳番一大截,到你覺得部車真係太慢,先升級動力!
Noir.KAZE 發表於 2012-8-13 22:59:17 | 只看該作者
fai_1116 發表於 2012-8-13 22:48
睇到上面有位師兄建議小弟玩過原裝車先再諗其他野~我都覺得好岩~我真係冇諗住第一部車要有幾快有幾勁甘~但 ...

原裝車即係你一盒買返黎果d,冇乜就買乜加落去等佢行到
通常係:
1.電子野全set(控,電變,servo,電池等)
2.tire&tire insert (冇記錯TT01同S Zero係有跟,但係唔係好快玩完就係一D都唔好行)

其實以你咁有限既預算黎講,個人建議你留返D錢買parts好過
始終新手玩車,炒就在所難免,S Zero既件有部分比較易收檔,最好就買定parts
如果玩TT01就冇咁既問題,因為膠件比較耐操耐撞,呢個都係新手玩TT01既好處之一

玩車有d野個個月都要洗錢落去既就係tire,通常一換就換埋車軨,tire膽就可以再用一次
換一次tire就應該係140+40+52左右所以都幾係野
不過換黎既係你可能避免到炒炒撞撞,所以呢個唔慳得

TT01跟車冇頭直,買車返黎最好先換埋呢件,其他既邊玩邊換吧,S Zero就唔洗買
 樓主| fai_1116 發表於 2012-8-13 23:19:41 | 只看該作者

我之前睇過youtube 兩段片講新手玩車~裹面都有講新手玩住原裝的先

想再繼續了解~如果我買TT01的原裝車 係唔係 假日去KWS D 鋪頭入去話想買TT01的原裝車~跟住睇車殼choose樣就可以成交

想問....咩係頭直白豬 ^^
kin1985ty 發表於 2012-8-13 23:29:50 | 只看該作者
甘我想問如果砌TT01

唔好怕難砌.......砌女都難架有幾可預到D自動波 ....我砌架T3 有D部位都砌左兩三次先砌岩
Allan007 發表於 2012-8-13 23:30:30 | 只看該作者
fai_1116 發表於 2012-8-13 23:19
我之前睇過youtube 兩段片講新手玩車~裹面都有講新手玩住原裝的先

想再繼續了解~如果我買TT01的原裝車 係 ...

1.要留意買TT01E,唔好買TT01,多個E係改良版。
2.部部TT01E基本上都係一樣,唔同既係跟唔同車殼同轆鈴。
3.有D TT01E跟埋個變速,有D唔跟,要問清楚。但如果有跟,要買個BEC降壓器。如果唔跟而買其他牌子變速,就唔駛買BEC,因為已經內置。係媽星隻變速先咁衰。
4.如果唔急,最好買左架車返屋企先,其他野唔好買住。返到屋企慢慢研究重有咩零零碎碎要買,先再出去買過。反正一炮過買晒又無乜得平。