RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4590|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我好聰明地燒左兩組頭燈

阿邊個 發表於 2013-9-18 08:52:41 來自手機 | 顯示全部樓層
未必燒左,可能接觸不良。紅色插頭,係咪Jst插?如果係,就唔啱插接收。再同埋,就咁插接收唔得,要加電阻,或者串聯多粒燈
阿邊個 發表於 2013-9-18 09:26:38 | 顯示全部樓層
剛睇到圖, 紅色係J 插, 唔可以直接落接收器. 要futaba 插 先去到接收器. 白色果粒, 係俾人地十幾粒燈果D 插座用.

接電阻, 個人認為冇咁好, 因為電阻會消耗能量. 不如就用串聯方式, 串多幾盞燈. 你要先知道每盞燈個V 數, 咁先有得搞, 我自己就係咁串既, 我都未插接收試過, 係試過插 6V 電試過OK, 大家研究下,

阿邊個 發表於 2013-9-18 09:29:53 | 顯示全部樓層
想搭單請教下, 咁呢, 當我裝晒D 燈落去個燈位啦, 但D 線鬆下鬆下點固定呢?

聽人講都係用熱熔膠, 但問題係,我個車殼內籠全部噴晒油架嘛, 咁, 會唔會用任何膠水都黐唔實, 仲整甩埋D 油呢?

問題二係, 樓上ching 都講, 用外置電源唔用車電, 係乜好呢? ching 話用餅電, 又點樣配置呢? thx!
阿邊個 發表於 2013-9-18 09:47:28 | 顯示全部樓層
要有圖先講到. 等我搞掂晒上圖一次過.

比較簡單, 係X 樂有一套十粒燈既, 都係六十幾蚊, 聲稱有齊晒插頭, 接收取電.
阿邊個 發表於 2013-9-18 11:56:50 | 顯示全部樓層

唔該Noir ching , 我放心熱熔

T 師兄果四粒燈, 分別係乜野色? 唔同色電壓唔同.

p.s. 不過如果自己搞, 要有辣雞, 銲錫, 熱縮通, 之類先搞到. 仲要整個Futaba 插頭......