RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3775|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我好聰明地燒左兩組頭燈

TIERIA 發表於 2013-9-18 03:31:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

登錄/註冊後可看大圖

我今日係智樂買左兩組頭燈打算裝落車度靚靚仔仔……
當我將紅色果個插頭插落接收果陣,唔着……
發現怪怪地,點解紅黑線掉轉左既?
仲有個白色插插咩既呢?
之後點攪都唔着……
之後有人話我知咁插法粒燈會燒……
哦…我無言了……
我第一次裝燈唔知原來唔可以直接係接收攞電。
好彩燒左最平果兩組……
我想問我想裝燈既話差乜野
聽人講有舊野裝燈要用……
係咩黎? 貴唔貴?
nteast 發表於 2013-9-18 06:24:18 | 只看該作者
智樂買 1 set ....
YSL 發表於 2013-9-18 07:01:33 | 只看該作者
我另外用餅電比頭燈,唔用車D電
hing830 發表於 2013-9-18 08:31:17 | 只看該作者
師兄我自己整都係15元,但想間你果組灯有沒有电阻?因我會加一粒200电阻直接插接收。
阿邊個 發表於 2013-9-18 08:52:41 來自手機 | 只看該作者
未必燒左,可能接觸不良。紅色插頭,係咪Jst插?如果係,就唔啱插接收。再同埋,就咁插接收唔得,要加電阻,或者串聯多粒燈
 樓主| TIERIA 發表於 2013-9-18 09:10:05 來自手機 | 只看該作者
我未試過整燈…… 加電阻,串聯我都唔識係點做……
阿邊個 發表於 2013-9-18 09:26:38 | 只看該作者
剛睇到圖, 紅色係J 插, 唔可以直接落接收器. 要futaba 插 先去到接收器. 白色果粒, 係俾人地十幾粒燈果D 插座用.

接電阻, 個人認為冇咁好, 因為電阻會消耗能量. 不如就用串聯方式, 串多幾盞燈. 你要先知道每盞燈個V 數, 咁先有得搞, 我自己就係咁串既, 我都未插接收試過, 係試過插 6V 電試過OK, 大家研究下,

阿邊個 發表於 2013-9-18 09:29:53 | 只看該作者
想搭單請教下, 咁呢, 當我裝晒D 燈落去個燈位啦, 但D 線鬆下鬆下點固定呢?

聽人講都係用熱熔膠, 但問題係,我個車殼內籠全部噴晒油架嘛, 咁, 會唔會用任何膠水都黐唔實, 仲整甩埋D 油呢?

問題二係, 樓上ching 都講, 用外置電源唔用車電, 係乜好呢? ching 話用餅電, 又點樣配置呢? thx!
 樓主| TIERIA 發表於 2013-9-18 09:42:02 | 只看該作者
都係好複習…… 我讀得書少……
電學既野都唔識…… 都係玩車慢慢學……
師兄張圖我一頭霧水……

其實我一共要用6粒5mm led
我而家應該買乜野加乜野先可以插落接收?
師兄話加電池盒既話架車又會重左……
我架車已加左鐵籃,唔想再重。
阿邊個 發表於 2013-9-18 09:47:28 | 只看該作者
要有圖先講到. 等我搞掂晒上圖一次過.

比較簡單, 係X 樂有一套十粒燈既, 都係六十幾蚊, 聲稱有齊晒插頭, 接收取電.
 樓主| TIERIA 發表於 2013-9-18 10:07:49 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

我只係想用呢組燈加上圖既頭燈
Noir.KAZE 發表於 2013-9-18 11:44:49 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2013-9-18 09:29
想搭單請教下, 咁呢, 當我裝晒D 燈落去個燈位啦, 但D 線鬆下鬆下點固定呢?

聽人講都係用熱熔膠, 但問題係, ...

1.熱溶膠係ok既,不過會甩,but唔傷油層
2.平跑唔suggest落多餅電去跑,個重心會偏/高
我自己玩SC先會落多餅電俾燈用......
阿邊個 發表於 2013-9-18 11:56:50 | 只看該作者

唔該Noir ching , 我放心熱熔

T 師兄果四粒燈, 分別係乜野色? 唔同色電壓唔同.

p.s. 不過如果自己搞, 要有辣雞, 銲錫, 熱縮通, 之類先搞到. 仲要整個Futaba 插頭......
 樓主| TIERIA 發表於 2013-9-18 12:14:49 | 只看該作者
嘩。我買果陣冇問到……
今晚去智樂問返先。
TOMY1988 發表於 2013-9-19 00:46:46 | 只看該作者
多口問用咩電變......

104bk唔用bec就燒左啦.....
hohocat 發表於 2013-9-19 01:40:35 | 只看該作者
TIERIA 發表於 2013-9-18 10:07
我只係想用呢組燈加上圖既頭燈

我都用緊冇事喔, 佢倆種頭是給你選擇的;
只插紅 or 只插白, 我有紅頭對好+/- 直插接收, 玩足一日都冇事!
你是否插錯?

TOMY1988 發表於 2013-9-19 02:08:41 | 只看該作者
hohocat 發表於 2013-9-19 01:40
我都用緊冇事喔, 佢倆種頭是給你選擇的;
只插紅 or 只插白, 我有紅頭對好+/- 直插接收, 玩足一日都冇事!
...

係喎......有無插錯????

...
 樓主| TIERIA 發表於 2013-9-19 08:03:56 | 只看該作者
我發現原來正負倒轉左……
但唔知點解個插頭咁設計……
倒轉插咪頂住之前果d插頭囉……
而家淨返個插位用唔倒,即係插左1,2
燈就插係4
3果個位插唔倒風扇,比燈插頂住左……
 樓主| TIERIA 發表於 2013-9-19 10:54:21 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖
TOMY1988 發表於 2013-10-13 22:40:58 | 只看該作者
最後點搞??