RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 鴨比
打印 上一主題 下一主題
收起左側

第一次轉玩油車 個種爽法真係非筆墨所能形容

ckcgary 發表於 2014-1-13 11:12:29 | 顯示全部樓層
有人話油車比電車麻煩,但可以玩得較長時間,基本上有油就可以繼續玩...
師兄覺得油車比電車有咩麻煩咗嘅地方呢?
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:28:47 | 顯示全部樓層
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:14
C-HING如果有興趣玩平路車,會感受到油車的另一個境界!!!平路油車好好力,氣勢成架F1賽車咁!!
尤其是 ...

哈~~~就係怕一入油門深似海...另外搵地方玩較難,要去到好鬼遠...(其實遠唔係問題,係浪費咗長車程嘅時間,因為問大人批時間去玩係有限時架嘛!)
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:31:38 | 顯示全部樓層
bear_cat_x 發表於 2014-1-13 12:23
而家一舊電比一缸油更耐玩,油車係相對麻煩,例如要副偈連續運轉都要調較,而摩打唔駛。然而,玩得呢啲興趣 ...

其實一缸油可以玩到幾耐呢?不過唔係入場玩的話,電車就要帶好多電先得...我見有啲師兄玩好多個鐘,咁油電通常要帶幾多呢?
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:54:25 | 顯示全部樓層
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:33
我以前都會覺得地方遠,會好麻煩!但係當你入咗專業賽道之後,你會愛上果度!
我由粉嶺入元朗TRC都好遠下 ...

我好耐無玩,剛接觸番,要練習下先,油車好毒......遠觀望中....
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:55:28 | 顯示全部樓層
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:39
唔同組別的車會用唔通種類引擎~~
1/10 平路車如果係入門引擎,通常都會去到6-7分鐘。
1/10 平路車競賽級 ...

咁短時間架咋?我以為可以玩到半個鐘添......
ckcgary 發表於 2014-1-13 13:53:14 | 顯示全部樓層
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:39
唔同組別的車會用唔通種類引擎~~
1/10 平路車如果係入門引擎,通常都會去到6-7分鐘。
1/10 平路車競賽級 ...

Victor 師兄,頭先覆覆下入咗間茶記食飯就收唔到,想覆你 PM 都 send 唔到,而家收到信號但 send 唔出...
ckcgary 發表於 2014-1-13 20:43:27 | 顯示全部樓層
師兄們不約而同兼空羣而出咁放毒...此地不宜久留...
ckcgary 發表於 2014-1-13 21:30:44 | 顯示全部樓層
jun9999 發表於 2014-1-13 21:23
我覺得油車麻煩在不方便..多野拎ONLY

除咗撻箱,仲有咩拎?(唔好意思,油車零知識...)
撻箱係咪 1/8 同 1/10 唔可以共用?大腳車係咪又唔同呢?唔該。
ckcgary 發表於 2014-1-13 21:46:00 | 顯示全部樓層
jun9999 發表於 2014-1-13 21:39
油 火咀電lo 沒了.
其實最甘就係撻箱+撻箱電. 用2舊lipo電都好, 粉電就真係好重.
如果你係手拉/撩屎忽偈 ...

個撻箱好大個,但我睇舊 post 好多師兄都唔鍾意手拉...
撩屎忽?點撩?好似無見過...
ckcgary 發表於 2014-1-13 21:53:15 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-1-13 22:16:08 | 顯示全部樓層
jun9999 發表於 2014-1-13 21:55
手拉通常係入門機, 效能較低.
撩屎忽, 你可以去you tube see 下 hpi savage 點著車明架啦 ...

見到喇,明白,同上面嗰個手拉轉撩撩器差唔多...
上面咁多位師兄都同樓主一樣玩油 buggy?
ckcgary 發表於 2014-1-15 12:05:15 | 顯示全部樓層
boxingjoe 發表於 2014-1-15 10:49
我地比賽閒閒地都半小時, 俾D比賽片你睇就明白了.

https://www.youtube.com/watch?v=OQ3rQ5O6CBs ...

途中要加油嗎?
ckcgary 發表於 2014-1-15 12:06:25 | 顯示全部樓層
victor1997621 發表於 2014-1-15 11:19
其實只要唔壞車就可以繼續一路玩落去,主要係睇接收電可以用到幾耐。

其實我地係講緊指一缸油嘅時間...
ckcgary 發表於 2014-1-15 14:24:23 | 顯示全部樓層
jun9999 發表於 2014-1-15 14:16
半小時8仔比賽入4-5次油吧

係咪好似 F1 咁,鬥快入 PIT 加油?使唔使換埋胎?
ckcgary 發表於 2014-1-15 14:29:01 | 顯示全部樓層
jun9999 發表於 2014-1-13 21:55
手拉通常係入門機, 效能較低.
撩屎忽, 你可以去you tube see 下 hpi savage 點著車明架啦 ...

師兄,請問呢件嘢係咪可以取代撻箱?大部份引都啱用?

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=17862522296

登錄/註冊後可看大圖

ckcgary 發表於 2014-1-15 17:07:08 | 顯示全部樓層
bear_cat_x 發表於 2014-1-15 14:59
你部車機尾有咁多位咩

上圖係 1/8 用嘅,1/10 係以下呢個:

登錄/註冊後可看大圖

ckcgary 發表於 2014-1-15 17:10:37 | 顯示全部樓層
其實非手拉引擎,可唔可以改用撩屎忽嗰種起動器呢?(下圖)
Study 緊唔用手拉引擎,點樣係比較簡便著到車...

登錄/註冊後可看大圖
ckcgary 發表於 2014-1-15 22:39:19 | 顯示全部樓層
鴨比 發表於 2014-1-15 22:35
好似唔係部部車都有得了屎忽
手拉有時真係拉到發脾氣嫁
撻箱方便好多

撻箱大件丫嘛,會比大人發現咁大舊玩具......
個袋都未必有咁大.....請問你地點拎咁多嘢出去玩?
ckcgary 發表於 2014-1-16 12:09:55 | 顯示全部樓層
我有鋰電,咁就唔使另外買粉電.......題外話,粉電容量幾大?差機係專用差水電粉電嗰啲?其實可唔可以接差電機差鋰電呢?
記得好幾廿年前啲師兄係帶一大舊水電去差電玩.....粉電係咪鴨記電子舖門口櫥窗細細舊灰色嗰啲電?

二百幾平平地嘅撻箱有咩揀?撻箱得一個摩打仔,點解要兩舊電推呢?
ckcgary 發表於 2014-1-16 15:55:51 | 顯示全部樓層
多謝以上師兄指導.......努力刨文中.......