RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9454|回復: 74
打印 上一主題 下一主題
收起左側

第一次轉玩油車 個種爽法真係非筆墨所能形容

鴨比 發表於 2014-1-13 03:07:53 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
本身玩開1:10電BUGGY
而家轉左1:8油BUGGY

轟轟聲好那正!
flai 發表於 2014-1-13 08:41:09 | 只看該作者
c hing,我也打算玩油車平跑或越野,那裡有塲地玩buggy呀?
ckcgary 發表於 2014-1-13 11:12:29 | 只看該作者
有人話油車比電車麻煩,但可以玩得較長時間,基本上有油就可以繼續玩...
師兄覺得油車比電車有咩麻煩咗嘅地方呢?
valklai 發表於 2014-1-13 11:19:34 | 只看該作者
最爽都係玩到最尾個滴油都係嘭嘭聲
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:09:33 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2014-1-13 11:12
有人話油車比電車麻煩,但可以玩得較長時間,基本上有油就可以繼續玩...
師兄覺得油車比電車有咩麻煩咗 ...

其實做好任何嘢都可以好“麻煩‘!Just enjoy it~~~
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:14:17 | 只看該作者
C-HING如果有興趣玩平路車,會感受到油車的另一個境界!!!平路油車好好力,氣勢成架F1賽車咁!!
尤其是轉波果下,架車成架火箭咁突然加大加速度!!!保證令你一試難忘!!!
bear_cat_x 發表於 2014-1-13 12:23:04 來自手機 | 只看該作者
而家一舊電比一缸油更耐玩,油車係相對麻煩,例如要副偈連續運轉都要調較,而摩打唔駛。然而,玩得呢啲興趣嘢响其他人眼中都係自找麻煩㗎喇
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:28:47 | 只看該作者
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:14
C-HING如果有興趣玩平路車,會感受到油車的另一個境界!!!平路油車好好力,氣勢成架F1賽車咁!!
尤其是 ...

哈~~~就係怕一入油門深似海...另外搵地方玩較難,要去到好鬼遠...(其實遠唔係問題,係浪費咗長車程嘅時間,因為問大人批時間去玩係有限時架嘛!)
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:31:38 | 只看該作者
bear_cat_x 發表於 2014-1-13 12:23
而家一舊電比一缸油更耐玩,油車係相對麻煩,例如要副偈連續運轉都要調較,而摩打唔駛。然而,玩得呢啲興趣 ...

其實一缸油可以玩到幾耐呢?不過唔係入場玩的話,電車就要帶好多電先得...我見有啲師兄玩好多個鐘,咁油電通常要帶幾多呢?
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:33:37 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:28
哈~~~就係怕一入油門深似海...另外搵地方玩較難,要去到好鬼遠...(其實遠唔係問題,係浪費咗長 ...

我以前都會覺得地方遠,會好麻煩!但係當你入咗專業賽道之後,你會愛上果度!
我由粉嶺入元朗TRC都好遠下~~~咪由係照樣入去玩~~~
一個人跑街真係好悶嫁~~~快D入正規場玩啦~~~
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:39:27 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:31
其實一缸油可以玩到幾耐呢?不過唔係入場玩的話,電車就要帶好多電先得...我見有啲師兄玩好多個鐘,咁 ...

唔同組別的車會用唔通種類引擎~~
1/10 平路車如果係入門引擎,通常都會去到6-7分鐘。
1/10 平路車競賽級引擎,通常都會系5分鐘左右或者更少。。。
1/8 平路車都係咁上下~~ 見過最食油噶引擎,3分鐘就要入油!!!
油耗量除左同架車有關,亦都同車手有關~~~
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:54:25 | 只看該作者
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:33
我以前都會覺得地方遠,會好麻煩!但係當你入咗專業賽道之後,你會愛上果度!
我由粉嶺入元朗TRC都好遠下 ...

我好耐無玩,剛接觸番,要練習下先,油車好毒......遠觀望中....
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:55:28 | 只看該作者
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:39
1/10 平路車競賽級 ...

咁短時間架咋?我以為可以玩到半個鐘添......
 樓主| 鴨比 發表於 2014-1-13 13:03:35 | 只看該作者
我入開流浮山月野倉玩  好正好大嫁
我琴日係沙灘玩  因為太嘈會全場望住你玩囉  又好彩無比人趕既  HAHA
其實電同油都有佢麻煩既地方
例如:  電既變速器  你唔識SET可以SET半日都玩唔到  或者佢有D安全裝置會CUT左某D FUNCTION  有時行行下無左後波又要再SET過
你改電改摩打個D野又係要SET過
如果係新手只係想部車識行  當然電會方便D
油車最煩係新ENGINE  BREAK IN個下
琴日拉到我手抽筋先RUN順副偈  仲噴到我成身都係油
但BREAK IN完而家一達就著  好方便!!!  基本上入油就行得  可以比你SET野既都係三個制  唔難SET
不過油車無後波要習慣下  一撞牆就要執車  HAHA
我本身鍾意係泥地沙地飛黎飛去  塵土飛揚  平地麻麻地  同埋平地場唔夠泥地場大  所以都係BUGGY岩我多D  HAHA

平地油車有得轉波? 我真係唔知   我只係知D慢爬同貨櫃有波轉  SOUNG GOOD
asaq-wong 發表於 2014-1-13 13:41:31 來自手機 | 只看該作者
樓主你去開邊個沙灘放車?我都好鍾意油buggy, 貪佢唔駛义電,可以即興即玩!
 樓主| 鴨比 發表於 2014-1-13 13:49:17 | 只看該作者
咖啡灣  要買條沙灘胎先行到
有無人知D油係咪唔好入到頂頂?
ckcgary 發表於 2014-1-13 13:53:14 | 只看該作者
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:39
1/10 平路車競賽級 ...

Victor 師兄,頭先覆覆下入咗間茶記食飯就收唔到,想覆你 PM 都 send 唔到,而家收到信號但 send 唔出...
 樓主| 鴨比 發表於 2014-1-13 13:53:24 | 只看該作者
同埋係咪有D AFTER RUN OIL玩完要加返落火咀到?
valklai 發表於 2014-1-13 14:04:52 | 只看該作者
鴨比 發表於 2014-1-13 13:03
我入開流浮山月野倉玩  好正好大嫁
我琴日係沙灘玩  因為太嘈會全場望住你玩囉  又好彩無比人趕既  HAHA
其 ...

越野車都有d都可以轉波架...好似 HPI Savage XL 仲可以轉到去三波添!!
kay1926 發表於 2014-1-13 14:46:49 | 只看該作者

有 AFTER RUN OIL SEE SEE

http://translate.google.com/translate?hl=en&ie=UTF8&langpair=en|zh-CN&u=http://www.afterrunoil.com/index.html