RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 鴨比
打印 上一主題 下一主題
收起左側

第一次轉玩油車 個種爽法真係非筆墨所能形容

chungtsai 發表於 2014-1-13 15:09:01 | 只看該作者
慢性中毒
bear_cat_x 發表於 2014-1-13 15:19:27 來自手機 | 只看該作者
油沙豬仲可以裝埋後波波箱tim
flai 發表於 2014-1-13 18:27:18 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2014-1-13 11:12
有人話油車比電車麻煩,但可以玩得較長時間,基本上有油就可以繼續玩...
師兄覺得油車比電車有咩麻煩咗 ...

係呀!有油就可以keep住玩,而且嗅覺同聽覺效果一.......流!
flai 發表於 2014-1-13 18:31:21 | 只看該作者
鴨比 發表於 2014-1-13 13:03
我入開流浮山月野倉玩  好正好大嫁
我琴日係沙灘玩  因為太嘈會全場望住你玩囉  又好彩無比人趕既  HAHA
其 ...

c hing, 喺沙灘玩會唔會太多沙入車道嫁,點攪呢?
flai 發表於 2014-1-13 18:35:50 | 只看該作者
鴨比 發表於 2014-1-13 13:53
同埋係咪有D AFTER RUN OIL玩完要加返落火咀到?

我看到有 c hing 這樣說,參考吓:

少少經驗,長期吾玩,放幾滴事後油,用撻箱轉幾秒,再放幾滴,然後用手轉飛輪來回十零轉,再將姐筒轉到壓縮頂位,收入火咀,回轉少少至姐筒封閉出氣位(批曲位)咁入面就吾會氧化。且啤零都有保護。我用此方法封存左副偈三年,最近再玩,先打開火咀,放幾滴燃油入副偈入面,浸一陣,再放DCab入面,用撻箱轉一陣(2~3秒),一撻即著,用rich d Run番一箱油,即可正常玩番。

victor1997621 發表於 2014-1-13 18:52:59 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:55
咁短時間架咋?我以為可以玩到半個鐘添......

125cc油缸可以跑7分鐘係咁上下嫁啦。。入慢油咪繼續跑咯~~~岩岩玩油車甚至會覺得入PIT入油都可以好型下~~~好似真車入PIT咁
samsonl 發表於 2014-1-13 19:37:03 來自手機 | 只看該作者
我本身是玩電車的,touring 同 buggy 都有。後來買咗架大腳油車,估唔到小小的引擎有咁大power. 有聲有速度,三速轉波時好似真車一樣感受。係新偈温機時比電車麻煩。不過温好後及穩定後,就好有成功感。因為新手
ckcgary 發表於 2014-1-13 20:43:27 | 只看該作者
師兄們不約而同兼空羣而出咁放毒...此地不宜久留...
jun9999 發表於 2014-1-13 21:22:19 | 只看該作者
太好了, 有油車新同志加入
同意引擎既轟轟聲實在太爽..
jun9999 發表於 2014-1-13 21:23:20 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2014-1-13 11:12
有人話油車比電車麻煩,但可以玩得較長時間,基本上有油就可以繼續玩...
師兄覺得油車比電車有咩麻煩咗 ...

我覺得油車麻煩在不方便..多野拎ONLY

ckcgary 發表於 2014-1-13 21:30:44 | 只看該作者
jun9999 發表於 2014-1-13 21:23
我覺得油車麻煩在不方便..多野拎ONLY

除咗撻箱,仲有咩拎?(唔好意思,油車零知識...)
撻箱係咪 1/8 同 1/10 唔可以共用?大腳車係咪又唔同呢?唔該。
jun9999 發表於 2014-1-13 21:39:23 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2014-1-13 21:30
除咗撻箱,仲有咩拎?(唔好意思,油車零知識...)
撻箱係咪 1/8 同 1/10 唔可以共用?大腳車係咪又唔 ...

油 火咀電lo 沒了.
其實最甘就係撻箱+撻箱電. 用2舊lipo電都好, 粉電就真係好重.
如果你係手拉/撩屎忽偈就好方便.同電車差不多.

通用的, 大腳就9成用手拉/撩屎忽起動了
ckcgary 發表於 2014-1-13 21:46:00 | 只看該作者
jun9999 發表於 2014-1-13 21:39
油 火咀電lo 沒了.
其實最甘就係撻箱+撻箱電. 用2舊lipo電都好, 粉電就真係好重.
如果你係手拉/撩屎忽偈 ...

個撻箱好大個,但我睇舊 post 好多師兄都唔鍾意手拉...
撩屎忽?點撩?好似無見過...
ckcgary 發表於 2014-1-13 21:53:15 | 只看該作者
jun9999 發表於 2014-1-13 21:55:51 | 只看該作者
手拉通常係入門機, 效能較低.
撩屎忽, 你可以去you tube see 下 hpi savage 點著車明架啦
ckcgary 發表於 2014-1-13 22:16:08 | 只看該作者
jun9999 發表於 2014-1-13 21:55
手拉通常係入門機, 效能較低.
撩屎忽, 你可以去you tube see 下 hpi savage 點著車明架啦 ...

見到喇,明白,同上面嗰個手拉轉撩撩器差唔多...
上面咁多位師兄都同樓主一樣玩油 buggy?
jun9999 發表於 2014-1-13 22:22:20 | 只看該作者

me 10仔 平跑 & 8仔 buggy
有機會一齊玩啦
KEI_RRR 發表於 2014-1-13 22:27:42 | 只看該作者
油平車有快感多D,現在D電車一樣煩,又要加呔水,又要熱呔,又要等電,在JV無電叉玩完就走,
其實油車都有好處,車無問題入油玩得,又可不停加油
ivan6623 發表於 2014-1-13 23:31:26 | 只看該作者
各位師兄好, 我都係新手, 玩1/10平跑同1/8 buggy, 個個星期唔飛返一晚都會周身唔自然.
玩油車又唔覺麻煩,其實仲會學到D機械既知識, 響學教油針, 但又唔可以set得太盡影響引擎壽命,set車既過程見到部車爽左,快左,滿足感好大.
不過油車始終唔係主流, 所以都唔係太多鋪供選擇,我都希望油車會興旺返D
 樓主| 鴨比 發表於 2014-1-14 00:43:55 | 只看該作者
flai 發表於 2014-1-13 18:35
我看到有 c hing 這樣說,參考吓:
少少經驗,長期吾玩,放幾滴事後油,用撻箱轉幾秒,再放幾滴,然後用手 ...

即係話我長期玩既話  滴唔滴事後油都OK?