RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 鴨比
打印 上一主題 下一主題
收起左側

第一次轉玩油車 個種爽法真係非筆墨所能形容

victor1997621 發表於 2014-1-13 12:09:33 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-1-13 11:12
有人話油車比電車麻煩,但可以玩得較長時間,基本上有油就可以繼續玩...
師兄覺得油車比電車有咩麻煩咗 ...

其實做好任何嘢都可以好“麻煩‘!Just enjoy it~~~
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:14:17 | 顯示全部樓層
C-HING如果有興趣玩平路車,會感受到油車的另一個境界!!!平路油車好好力,氣勢成架F1賽車咁!!
尤其是轉波果下,架車成架火箭咁突然加大加速度!!!保證令你一試難忘!!!
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:33:37 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:28
哈~~~就係怕一入油門深似海...另外搵地方玩較難,要去到好鬼遠...(其實遠唔係問題,係浪費咗長 ...

我以前都會覺得地方遠,會好麻煩!但係當你入咗專業賽道之後,你會愛上果度!
我由粉嶺入元朗TRC都好遠下~~~咪由係照樣入去玩~~~
一個人跑街真係好悶嫁~~~快D入正規場玩啦~~~
victor1997621 發表於 2014-1-13 12:39:27 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:31
其實一缸油可以玩到幾耐呢?不過唔係入場玩的話,電車就要帶好多電先得...我見有啲師兄玩好多個鐘,咁 ...

唔同組別的車會用唔通種類引擎~~
1/10 平路車如果係入門引擎,通常都會去到6-7分鐘。
1/10 平路車競賽級引擎,通常都會系5分鐘左右或者更少。。。
1/8 平路車都係咁上下~~ 見過最食油噶引擎,3分鐘就要入油!!!
油耗量除左同架車有關,亦都同車手有關~~~
victor1997621 發表於 2014-1-13 18:52:59 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:55
咁短時間架咋?我以為可以玩到半個鐘添......

125cc油缸可以跑7分鐘係咁上下嫁啦。。入慢油咪繼續跑咯~~~岩岩玩油車甚至會覺得入PIT入油都可以好型下~~~好似真車入PIT咁
victor1997621 發表於 2014-1-15 11:19:37 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-1-13 12:55
咁短時間架咋?我以為可以玩到半個鐘添......

其實只要唔壞車就可以繼續一路玩落去,主要係睇接收電可以用到幾耐。
victor1997621 發表於 2014-1-15 23:13:20 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-1-15 17:10
其實非手拉引擎,可唔可以改用撩屎忽嗰種起動器呢?(下圖)
Study 緊唔用手拉引擎,點樣係比較簡便著到車. ...

部分手拉引擎可以改。
victor1997621 發表於 2014-1-15 23:16:45 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2014-1-15 14:24
係咪好似 F1 咁,鬥快入 PIT 加油?使唔使換埋胎?

比賽時你需要請一名機械師幫你整車,入油,執車,中途換胎等等。。。
真係鬥快架!中途換唔換胎就睇車手比賽策略lor。
其實都好似真F1咁!!!真係非常過癮!!!