RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Dauphin
打印 上一主題 下一主題
收起左側

港島區新手報到

Dauphin 發表於 2014-5-3 12:28:30 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
在這裡爬文了一段日子,見到各位師兄有自己的四軸飛機,放假帶著{她}到處遊玩還可以行下山實在好開心..所以我都忍不住買咗部phantom fc40,因見它可以即買即飛還可以航拍..雖然新手不應買這麼大的機..待玩熟咗才昇級,但諗過買部細機在室外玩稍為大風也玩不到..所以才買fc40,其望各位師兄不要見笑。
 樓主| Dauphin 發表於 2014-5-3 21:45:19 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-5-3 12:35
好嘢買咗行貨! FC40又平又㡳玩。

各位師兄,我有問題向你們請教..由下午到現在也set唔到個指南針及gps我上youtube找相關的setup..找到二段由港人upload的短片,我跟著佢做法,依然都set唔到..之燈不停閃爍一黃三紅..頭都大真的不知點搞..各位師兄可以教我點set嗎?無言感激..謝謝。
 樓主| Dauphin 發表於 2014-5-4 11:46:11 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-5-3 21:47
你......唔係係室內做cal GPS指南針呀嘛.......

係呀,我在屋內跟佢轉360°都set唔到,之後在室外再試依然喺咁不停閃爍一黃三紅...solaris師兄,請問還有其他方法去set嘛?可以教下我嗎..謝謝
 樓主| Dauphin 發表於 2014-5-4 16:41:47 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-5-4 12:01
室內.....hahaha...我都估到。 咁佢點見到天空啲衞星哎?! Cal任何機一定要去空壙地方做,亦以防有其他磁 ...

solaris師兄唔該你呀我現在上youtube試試先,想問下你說的7/f是否鴻X果條街?但是我部機不是同佢買的..我在觀塘買的,佢會否幫忙呢?solaris師兄,咁多問題懇請見諒..對不起。
 樓主| Dauphin 發表於 2014-5-5 12:19:30 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-5-4 17:00
地址:

http://www.flying-hobby.com/contact-us-ezp-51.html

solaris師兄,還是搞唔到..我今晚收工後上去我買的那間鋪試下揾佢搞..睇下搞唔搞到,如果還是唔得..就去七樓揾佢哋幫忙,solaris師兄,無論得唔得都好..多謝你連日來的幫忙白費咗你的心機,對不起唔該哂。
 樓主| Dauphin 發表於 2014-5-5 12:20:54 | 顯示全部樓層

thanks 師兄 !
 樓主| Dauphin 發表於 2014-5-20 15:15:01 | 顯示全部樓層
Gainax 發表於 2014-5-6 23:59
師兄有無連PC 個naza software CAL 過個IMU?

Gainax師兄你好,你講那個software我已安裝咗,但開出來嚇了一跳..看到果堆數字真係...上星期日啱啱去了彩雲對上山頭諗住set個gps..但依然係一黃三紅不停咁閃到現在還是set唔到,真的不知點搞..唯有不玩gps玩手動先,遲下先算了..師兄,多謝你的解答
 樓主| Dauphin 發表於 2014-5-20 15:21:24 | 顯示全部樓層
oscar0203 發表於 2014-5-20 00:12
太好了, 我都是超新手, 也買了機, 想著這裡會否有著和我一樣的新仔可以互相交換吓資訊和飛行經驗...

兄台 ...

oscar師兄,你也買咗fc40?師兄請問你住邊區呢?我住港島區的,如有時間相約出來交流下順便放下fc40
 樓主| Dauphin 發表於 2014-6-1 11:32:42 | 顯示全部樓層
@nson 發表於 2014-6-1 02:03
我亦苦惱放機地方,夜晚放距離感變差,日頭放又驚多人
有無師兄提供可放場所(石硤尾) ...

nson ching,若不怕遠的話彩得村對上頭是一個很好的地方