RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7531|回復: 55
打印 上一主題 下一主題
收起左側

港島區新手報到

Dauphin 發表於 2014-5-3 12:28:30 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
在這裡爬文了一段日子,見到各位師兄有自己的四軸飛機,放假帶著{她}到處遊玩還可以行下山實在好開心..所以我都忍不住買咗部phantom fc40,因見它可以即買即飛還可以航拍..雖然新手不應買這麼大的機..待玩熟咗才昇級,但諗過買部細機在室外玩稍為大風也玩不到..所以才買fc40,其望各位師兄不要見笑。
solaris8x86 發表於 2014-5-3 12:35:17 | 只看該作者
好嘢買咗行貨! FC40又平又㡳玩。
 樓主| Dauphin 發表於 2014-5-3 21:45:19 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-3 12:35
好嘢買咗行貨! FC40又平又㡳玩。

各位師兄,我有問題向你們請教..由下午到現在也set唔到個指南針及gps我上youtube找相關的setup..找到二段由港人upload的短片,我跟著佢做法,依然都set唔到..之燈不停閃爍一黃三紅..頭都大真的不知點搞..各位師兄可以教我點set嗎?無言感激..謝謝。
solaris8x86 發表於 2014-5-3 21:47:37 | 只看該作者
Dauphin 發表於 2014-5-3 21:45
各位師兄,我有問題向你們請教..由下午到現在也set唔到個指南針及gps我上youtube找相關的setup..找到二 ...

你......唔係係室內做cal GPS指南針呀嘛.......
 樓主| Dauphin 發表於 2014-5-4 11:46:11 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-3 21:47
你......唔係係室內做cal GPS指南針呀嘛.......

係呀,我在屋內跟佢轉360°都set唔到,之後在室外再試依然喺咁不停閃爍一黃三紅...solaris師兄,請問還有其他方法去set嘛?可以教下我嗎..謝謝
solaris8x86 發表於 2014-5-4 12:01:17 | 只看該作者
Dauphin 發表於 2014-5-4 11:46
係呀,我在屋內跟佢轉360°都set唔到,之後在室外再試依然喺咁不停閃爍一黃三紅...solaris師兄,請問還有 ...

室內.....hahaha...我都估到。 咁佢點見到天空啲衞星哎?! Cal任何機一定要去空壙地方做,亦以防有其他磁場干擾,如要遠離電塔等。

Reset咗佢先
https://www.youtube.com/watch?v=aLHzzX2ykKw

之後再cal過
https://www.youtube.com/watch?v=umT6TczNhiY
https://www.youtube.com/watch?v=ItFBLPlsHc0

唔掂去找7/F幫你搞。
 樓主| Dauphin 發表於 2014-5-4 16:41:47 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-4 12:01
室內.....hahaha...我都估到。 咁佢點見到天空啲衞星哎?! Cal任何機一定要去空壙地方做,亦以防有其他磁 ...

solaris師兄唔該你呀我現在上youtube試試先,想問下你說的7/f是否鴻X果條街?但是我部機不是同佢買的..我在觀塘買的,佢會否幫忙呢?solaris師兄,咁多問題懇請見諒..對不起。
solaris8x86 發表於 2014-5-4 17:00:24 | 只看該作者
Dauphin 發表於 2014-5-4 16:41
solaris師兄唔該你呀我現在上youtube試試先,想問下你說的7/f是否鴻X果條街?但是我部機不是同佢買的..: ...

地址:

http://www.flying-hobby.com/contact-us-ezp-51.html

唔知,你call下佢問下佢先。人哋都係商人,若要收錢都唔怪得佢。基於cal Phantom在youtube上已有好多片,基本上連死細路或少女都做得嚟,但亦有可能部嘢本身有問題,最好送回去賣比你嗰個喥睇睇係咪可以換過部。

bbmonster 發表於 2014-5-4 23:39:53 | 只看該作者
good for you.
 樓主| Dauphin 發表於 2014-5-5 12:19:30 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-5-4 17:00
地址:

http://www.flying-hobby.com/contact-us-ezp-51.html

solaris師兄,還是搞唔到..我今晚收工後上去我買的那間鋪試下揾佢搞..睇下搞唔搞到,如果還是唔得..就去七樓揾佢哋幫忙,solaris師兄,無論得唔得都好..多謝你連日來的幫忙白費咗你的心機,對不起唔該哂。
 樓主| Dauphin 發表於 2014-5-5 12:20:54 | 只看該作者

thanks 師兄 !
hkmario 發表於 2014-5-5 15:34:30 | 只看該作者
Dauphin 發表於 2014-5-5 12:19
solaris師兄,還是搞唔到..我今晚收工後上去我買的那間鋪試下揾佢搞..睇下搞唔搞到,如果還是唔得..就去 ...

有冇試過去空廣地方試? 要係市區收齊六個GPS唔易的.. 最好上山試
Gainax 發表於 2014-5-6 23:59:03 | 只看該作者
師兄有無連PC 個naza software CAL 過個IMU?

話說小弟一星期前都買左FC40

遇到不少問題....

已係DJI 軟件開啟IOC ,

但試飛了兩次(不同場地) CL,HL 都沒有反應不工作,

落地手動記錄返航點航向點都無反應

前提是已收到GPS signal 同起機前有校正指南針

有無師兄知道咩問題,可幫忙給小弟建議嗎?

感激
oscar0203 發表於 2014-5-20 00:12:08 | 只看該作者
太好了, 我都是超新手, 也買了機, 想著這裡會否有著和我一樣的新仔可以互相交換吓資訊和飛行經驗...

兄台還是和我一樣買了FC40呢, 哈哈, 太好了...

不過呢, 你有冇改雙電? 我改咗呀... 買前我對比過 phantom 1, 2 & vision, 覺得一代舊電太小...

起初還心思思想買二代, 但計落多幾K, 足足差成個double, 還是一代算了...

其後的問題又是一代淨機加GoPro還是FC40, 見FC40最抵玩, 就扑咗鎚, 正式加入咗放飛機依個無底深潭... >_<

係呢, 你set好晒野未? 我才剛剛download咗張操作說明書, 仲未飛過, 望落好似幾複雜吓...

希望玩落唔太難control啦.. 身為新手, 起初本來諗住量力未為, 唔飛咁高唔飛出海, 加埋部機又有甚麼自動返航功能, 實冇死, 但點知家陣先讀到有啲網友話架機有可能會斷聯失控, 自己飛咗去, 家陣有啲淆底... = =
Gainax 發表於 2014-5-20 13:59:08 | 只看該作者
oscar0203 發表於 2014-5-20 00:12
太好了, 我都是超新手, 也買了機, 想著這裡會否有著和我一樣的新仔可以互相交換吓資訊和飛行經驗...

兄台 ...

你試下飛先lor,我已set 好了,開頭好多問題,慢慢一個一個自己解決
現在加了中繼加了雲台,但相機仍然用緊FC40

我之前有玩電直同ar drone 經驗, 但都不敢飛太高太遠住,盡量留住架機條命先
 樓主| Dauphin 發表於 2014-5-20 15:15:01 | 只看該作者
Gainax 發表於 2014-5-6 23:59
師兄有無連PC 個naza software CAL 過個IMU?

Gainax師兄你好,你講那個software我已安裝咗,但開出來嚇了一跳..看到果堆數字真係...上星期日啱啱去了彩雲對上山頭諗住set個gps..但依然係一黃三紅不停咁閃到現在還是set唔到,真的不知點搞..唯有不玩gps玩手動先,遲下先算了..師兄,多謝你的解答
 樓主| Dauphin 發表於 2014-5-20 15:21:24 | 只看該作者
oscar0203 發表於 2014-5-20 00:12

兄台 ...

oscar師兄,你也買咗fc40?師兄請問你住邊區呢?我住港島區的,如有時間相約出來交流下順便放下fc40
Gainax 發表於 2014-5-20 22:50:33 | 只看該作者
Dauphin 發表於 2014-5-20 15:15
Gainax師兄你好,你講那個software我已安裝咗,但開出來嚇了一跳..看到果堆數字真係...上星期日啱啱 ...

d 數字你唔知係咩就唔駛理佢住,佢有個制自動做校正的,一個基本,一個高級

你試下做左先,都係一粒制,佢做完會check到你部機有咩問題
oscar0203 發表於 2014-5-22 02:27:41 | 只看該作者
Dauphin 發表於 2014-5-20 15:21
oscar師兄,你也買咗fc40?師兄請問你住邊區呢?我住港島區的,如有時間相約出來交流下順便放下fc40:handsh ...

是的,fc40,幾天前入手,咩都未set好...
小弟住九龍,但過港島也沒所謂,反而最重要的是找到些能放機的空曠大平原,始終技術幼嫩,唔敢高飛和放海...

不過我現在連set機都未set好,應該未有咁快放到住..

師兄飛過未? 飛過記得出條片大家睇下 :)
oscar0203 發表於 2014-5-22 02:36:57 | 只看該作者
Gainax 發表於 2014-5-20 13:59
你試下飛先lor,我已set 好了,開頭好多問題,慢慢一個一個自己解決
現在加了中繼加了雲台,但相機仍然用 ...

冇錯冇錯,保命緊要...  但其實知唔知斷聯失控一類事件點解發生?  有冇方法避免?