RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Dauphin
打印 上一主題 下一主題
收起左側

港島區新手報到

Gainax 發表於 2014-5-22 12:09:51 | 只看該作者
oscar0203 發表於 2014-5-22 02:36
冇錯冇錯,保命緊要...  但其實知唔知斷聯失控一類事件點解發生?  有冇方法避免?  
...

我理解斷聯就唔代表失控,phantom的返航保護就是基於斷聯而設

至於失控真係好多原因同無得解釋

呢度有種種失控既事件討論: 

http://bbs.5imx.com/bbs/forum.php?mod=forumdisplay&fid=551

如果怕打擊飛既信心說唔好睇太多
oscar0203 發表於 2014-5-22 15:14:12 | 只看該作者
Gainax 發表於 2014-5-22 12:09
我理解斷聯就唔代表失控,phantom的返航保護就是基於斷聯而設

至於失控真係好多原因同無得解釋

睇完堅有打擊...  =.=        係呢,咁你試飛過未? 有冇片睇下
lawrencechan 發表於 2014-5-22 15:18:41 | 只看該作者
ching, 可否pm 買佐幾錢, 謝謝
Gainax 發表於 2014-5-22 16:57:18 | 只看該作者
oscar0203 發表於 2014-5-22 15:14
睇完堅有打擊...  =.=        係呢,咁你試飛過未? 有冇片睇下

打擊雖大,但起碼有個概念知道炸雞係咩情況發生,如避免大動作或高速下降等

我有d 好普通的試飛片的,因為重未搵到d 好大空曠的地方玩,同事拎左黎亂剪加核突音樂up左上youtube

但頭先上去見佢摌左,或者佢再整好我post係度la

post 出面我驚笑死人

我覺得香港最難的其實是搵地方玩,

一係要山長水遠,一係鬼鬼老鼠鼠好似我咁搵d比較偏僻既地方玩,

但係我既經驗係不斷會有阿叔行埋黎問你幾錢同點攪

超級分心又要應付飛行
Annie268 發表於 2014-5-22 19:46:14 來自手機 | 只看該作者
師兄 PM me 想知價錢。
oscar0203 發表於 2014-5-23 00:06:24 | 只看該作者
價錢依度唔講得的嗎?  
oscar0203 發表於 2014-5-23 00:19:18 | 只看該作者
Gainax 發表於 2014-5-22 16:57
打擊雖大,但起碼有個概念知道炸雞係咩情況發生,如避免大動作或高速下降等

買機時老闆都有提醒切忌高速下降,總之移動時慢慢嚟就好...

冇錯,香港最難是搵到地方玩,我暫時都未諗到可以去邊放...

師兄住邊頭?
Gainax 發表於 2014-5-23 02:19:48 | 只看該作者
oscar0203 發表於 2014-5-23 00:19
買機時老闆都有提醒切忌高速下降,總之移動時慢慢嚟就好...

冇錯,香港最難是搵到地方玩,我暫時都未諗 ...

慈雲山 ~

到你試飛時你就會遇到另一個問題

係市區係成日收唔齊GPS signal....  
oscar0203 發表於 2014-5-23 03:18:10 | 只看該作者

哈!有緣!小弟鑽石山,超近...

依頭附近都唔知邊度有得放, 諗過夜媽媽落蒲崗村道公園放唔知得唔得, 依頭最近又比較開闊的地方好像只有哪裡...
Gainax 發表於 2014-5-23 08:49:46 | 只看該作者
oscar0203 發表於 2014-5-23 03:18
哈!有緣!小弟鑽石山,超近...

依頭附近都唔知邊度有得放, 諗過夜媽媽落蒲崗村道公園放唔知得唔得, 依 ...

我就係呢係蒲崗村道室內運動場後面個停車場放, 但都不時有人行過

我諗緊單車公園隔離會唔會比人鬧

我未試過夜飛啊,諗住飛熟d先
Gainax 發表於 2014-5-23 10:44:29 | 只看該作者
oscar0203 發表於 2014-5-22 15:14

https://www.youtube.com/watch?v=eedH0uD0ilU&feature=youtu.be

大家唔好笑,小弟隻機正式放過5次都無  
gogo 發表於 2014-5-23 19:13:20 | 只看該作者
Gainax 發表於 2014-5-6 23:59
師兄有無連PC 個naza software CAL 過個IMU?

有冇遠離自己部手机,會干擾架.......熄手机再試下啦!!
oscar0203 發表於 2014-5-23 20:18:18 | 只看該作者
Gainax 發表於 2014-5-23 08:49
我就係呢係蒲崗村道室內運動場後面個停車場放, 但都不時有人行過

我諗緊單車公園隔離會唔會比人鬧

果度好細,同埋經常有人出出入入。你不如試下行過D去蒲崗村道公園,入面有個空曠廣闊的露天停車場,人車都很少出入,不過如果你拿住架機比門口看更亭的看更睇到,會否被查問阻截就唔知了

話時話其實架機外攜起來都幾唔方便,形狀問題,都唔知點拎好。有諗過買果D鋁箱,但又貴又晒地方,好似都唔係咁好。師兄點拎部機出街?有冇好方法?
oscar0203 發表於 2014-5-23 20:28:52 | 只看該作者
Gainax 發表於 2014-5-23 10:44
https://www.youtube.com/watch?v=eedH0uD0ilU&feature=youtu.be

講真真係唔差,新手嚟講飛到咁仲想點。但有幾下好似同D樹好近咁喎,睇落頗驚險。
Gainax 發表於 2014-5-23 22:25:11 | 只看該作者
oscar0203 發表於 2014-5-23 20:18
果度好細,同埋經常有人出出入入。你不如試下行過D去蒲崗村道公園,入面有個空曠廣闊的露天停車場,人車 ...

蒲崗村道公園個停車場係邊既呢?下次去試下先

我用背囊袋住出去的,去到先上槳,買了個size岩岩好的,諗住遲d旅行出國都可以袋埋去
oscar0203 發表於 2014-5-24 03:56:39 | 只看該作者
Gainax 發表於 2014-5-23 22:25
蒲崗村道公園個停車場係邊既呢?下次去試下先

協和對面,唔太顯眼,果度有條路仔入去,門口有個更亭的,入面除了人少,空間也頗寬敞。

架機真係好難外攜,就算到場先裝機翼,個起降架都「差」晒出嚟。諗過到場先裝起降架,咁樣就好拎好多,但原來又好大工程。

我有買保護架,裝埋上去架機就仲大件添
Gainax 發表於 2014-5-24 23:08:57 | 只看該作者
oscar0203 發表於 2014-5-24 03:56
協和對面,唔太顯眼,果度有條路仔入去,門口有個更亭的,入面除了人少,空間也頗寬敞。

架機真係好難外 ...

下次睇下搵唔搵到你講個地方先

如果ok既話咁就有個近近地練機既地方了
fkk1991 發表於 2014-6-1 00:43:21 | 只看該作者
HELLO各位師兄, 我都加入左FC40無耐, 一齊研究下玩下!
我住沙田, 有冇同路?
@nson 發表於 2014-6-1 02:03:59 | 只看該作者
我亦苦惱放機地方,夜晚放距離感變差,日頭放又驚多人
有無師兄提供可放場所(石硤尾)
 樓主| Dauphin 發表於 2014-6-1 11:32:42 | 只看該作者
@nson 發表於 2014-6-1 02:03
我亦苦惱放機地方,夜晚放距離感變差,日頭放又驚多人
有無師兄提供可放場所(石硤尾) ...

nson ching,若不怕遠的話彩得村對上頭是一個很好的地方