RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ckuen2004
打印 上一主題 下一主題
收起左側

NAZA-H in Trex700

foxHK 發表於 2014-9-1 08:54:19 | 顯示全部樓層
Ching, 部機好靚呀. 電直比較小人用大疆唔知會飛成點呢? GPS喎想用佢一鍵回航? (終於有電直唔係四軸機啦)記得拍片呀, 好想睇呀.
foxHK 發表於 2014-9-1 12:56:57 | 顯示全部樓層
skyhawk 發表於 2014-9-1 11:22
如果佢個firmware同兩年前一樣無改善過, 咁你要小心...

小心NAZA - H  用GPS mode hold 機時, 佢會控制咗 ...

引用某ching,
如非人為因素,而有此大誤差,絕不是一間負責任的經驗大廠!

伸利, 本人對大疆,華記品牌都係麻麻地. 尤其係華記, 本人都領左佢幾野.
foxHK 發表於 2014-9-1 18:14:05 來自手機 | 顯示全部樓層
請問定卜
foxHK 發表於 2014-9-1 18:15:46 來自手機 | 顯示全部樓層
定速下,係gps mode 可否改變螺距,如果得都幾堅喎
foxHK 發表於 2014-9-2 11:26:06 | 顯示全部樓層
一鍵走佬功能係無分四軸/多軸還是直昇機呢. 那位ching真慘, 幾分鐘就無左成皮野,NAZA-H 仲貴過的名牌如Vbar, Beastx等等.
foxHK 發表於 2014-9-2 16:15:22 | 顯示全部樓層

連rubbish 華坑隻G400都有一鍵走佬功能 (成部機1500有找), 單係大疆隻飛控都唔買唔到. 估唔到佢無呢個功能tim.....  
http://www.youtube.com/watch?v=ckQXX7CsIIw
foxHK 發表於 2014-9-3 15:13:07 來自手機 | 顯示全部樓層
無一鍵走佬功能,但係又走左佬,咁神奇!
foxHK 發表於 2014-9-3 17:48:13 | 顯示全部樓層
byuen 發表於 2014-9-3 16:24
naza-h 係冇一鍵返航嘅, failsafe 失控亦只係會懸停, 而唔會返航, naza-h 個 gps 係齋用嚟抗風嘅. ...

哦,原來如此. 不過個飛控咁差貴齋用來抗風,...... 好像有點兒那個. 諗唔明點解佢會走佬.....
foxHK 發表於 2014-9-5 18:43:38 來自手機 | 顯示全部樓層

大疆嗰秋野咁大份,安落450級都好敏水,最好係500級以上(亞拓標準),咁大部機本身飛起已經定到亞媽都唔認得。
做乜仲要拿來抗風?! 最初以為有way point, 一鍵走佬(飛到老連咁遠),又係目視飛行,咁要呢隻飛控做乜呢?!

foxHK 發表於 2014-9-6 20:36:03 | 顯示全部樓層
ckuen2004 發表於 2014-9-6 15:06
同意 c 兄講法 , 買呢隻野之前刀有 lam 过用 FUTABA CGY750 , 但 CGY750 都 要HKD2000 ,
隻 NAZA-H 好似 ...

樓主ching見笑了,在下都係乜飛控/整機都唔識既新仔。 上網都唔少人講呢隻飛控出事(台灣國內)失控走佬事件。 既然樓主都係飛電直又係目視飛行,
總覺得信自已好過信呢的不大可靠既GPS技術(徐非你要飛要老連咁遠jet.),  至於邊個飛控好在下就唔係好識,網上好多人講mini vbar,beastX好,
在下窮燃一名,只飛過align 3gx同華科爾飛控, 基本上呢二隻都好好玩好定好好飛, 我飛超過二千次起落都十分正常。如果單講電直飛控本人覺得大
疆又貴又唔好(請唔好介意),華科爾既電直飛控好佢九條街(3gx飛控又比華科爾好,笈機時比華科爾定同準), 在下飛隻V450D03可以玩到自旋翻同自旋鐘擺但從未見過有人用大疆Naza-H做到。 ,至於飛
行航導等。。。。都係我某個post 所講, 看你個人自已技術(技術先決), 有副翼電直一樣大把人做到自旋翻(相信我練習一下都做得到)。

foxHK 發表於 2014-9-6 22:42:33 來自手機 | 顯示全部樓層
但是如果走左佬米好金,部機咁靚仔。樓主自己決定了
foxHK 發表於 2014-9-12 09:20:02 | 顯示全部樓層

樓主師兄言重了,在下的控制技術好屎渣,呢到大把高手. 得見樓主高超的手工, 十分出色, 如果我都有咁好手藝就好了.
而且玩遙控最緊要都係自己開心即可,可用理會他人既.
foxHK 發表於 2014-9-15 16:09:23 | 顯示全部樓層
ckuen2004 發表於 2014-9-15 10:52
C 兄 比面比 面,  小弟9流 手工 , 隻野係 遠睇誇啦啦 , 近睇小喇叭 .
不过就真係放左好多心机,時間係呢 ...

原來係老師父級, 在下入魔年半左右, 係俾一位高手電直親友導我, 由於本人乃窮燃一名, 只有錢買的平機,炒左又無咩錢整,幸好親友又是整機高手,但不想下下要佢幫手.
唯有努力練sim減小炒機. 每日放工無聊時就開電腦練, 一練就半個小時以上,最痴個次練左二粒鐘,單是四面懸停,要練到唔出黃圈(Phoniex), 就花左我半年時間. 之後為左多練實機又買左部V120D02s, 日日係樓下飛四五粒電.   前後飛內外八字, 倒轉飛前後內外八字又花左我三個月時間. 之後開始練3d, 單係自旋翻就打超過二萬次以上... 經常練到手指痛. 返工時日日茶藥膏....
夠曬白痴.
foxHK 發表於 2014-9-17 10:00:20 | 顯示全部樓層

嘩,真係大師父呀, 廿年經驗....
>直升機呢樣野每升一個層次就必定要撻獲金嘅, 越上難度越高 . 難度越高就撻得越金
講得真好, 本人就是怕行一粒鐘去放機唔洗三十秒收工, 所以無咩心機去太遠飛. 啱啱飛現馬鞍山水務局有個地盤位吉左,
有一塊鐵圍牆比人拉開左可走入去,有一塊大空地可放直昇機. 唔知是否某師兄走入去放機呢?
香港地方細真係無咩地方放機. 成日諗學電單車方便去放機.

foxHK 發表於 2014-9-21 14:04:51 | 顯示全部樓層

本人技術唔太好,但如果唔打3D,同機件無問題應該有機會平安回家既。但咁辛苦出到去無理由唔玩下野。。
但又怕一玩出事。

在下今日拍加上星期五打籃球右手指公串魚蛋,仲扎住隻手有的不靈(用唔到力仲痛緊),只不過太大癮。。。
rec 2014-9-22

飛3D但右手仲痛緊到就住咁飛。
3d
foxHK 發表於 2014-9-22 17:02:12 | 顯示全部樓層
在下班門弄斧,點敢係的大師父面前認屎認屁. 只係技術太屎望大師指點一二. 原來條片拍得咁差. 怪得師兄肯睇.