RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ckuen2004
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DJI NAZA-M V2 突然失控 , 請各高人指点 指点

byuen 發表於 2014-9-22 23:13:49 | 顯示全部樓層
遙控 failsafe 設定錯嘢  
byuen 發表於 2014-9-23 14:25:01 | 顯示全部樓層
ckuen2004 發表於 2014-9-23 11:03
請問 c 兄指嘅係 搖控器上software  "failsafe"  設定錯誤   定係DJI software 上的 failsafe 設定錯誤 ? ...

搖控都要 set 好 failsafe, 而點 set 就隻隻搖控唔同, 所以樓上 simon ching 都問用咩搖控.   
如果  ckuen ching 用苦它爸 14SG, 咁就睇下面鬼佬 website 嚟 set 啦.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1973186

byuen 發表於 2014-9-25 09:44:29 | 顯示全部樓層
水野太知 發表於 2014-9-24 08:00
其實小弟好想了解,拜神呢個動作要幾耐做一次或咩情況下就要做呢?thx

得閒睇多啲 dji wiki, 保正有益荷包身心

登錄/註冊後可看大圖

http://wiki.dji.com/cn/index.php ... 8%E6%A0%A1%E5%87%86
•        (1)指南針資料異常,LED 飛行指示燈紅燈黃燈交替閃爍。
•        (2)飛行場地與上一次指南針校準的場地相距較遠。
•        (3)飛行器機械結構有變化。
•        (4)飛行時漂移比較嚴重,或者不能直線飛行。

第二點, 香港咁細地方, 背景地磁冇咩大分別, 響沙頭角 cal, 同響赤鱲角 cal 基本上一樣; 即係響沙頭角 cal 咗, 去到赤鱲角都唔洗再 cal.
第三點, 呢點非常重要! 緊記! 緊記!
byuen 發表於 2014-9-25 10:34:46 | 顯示全部樓層
sps_rt 發表於 2014-9-24 18:13
師兄睇黎我講少左我點炒 首先閃完綠燈 (無數幾多下)總之有兩次  再睇個mon 收到7粒起飛  起飛好平穩  飛 ...

飛到 200m 高 400m 遠搖控失聯, 飛機己進入 failsafe mode, 如果 ching 個遙控 failsafe 又設定錯嘢, e.g. 預設咗失控油門推到最低位, 部機咪收油急降兼反肚...  
byuen 發表於 2014-9-25 11:33:03 | 顯示全部樓層
littlestep 發表於 2014-9-25 10:44
地磁係冇乜變化...
不過周圍電磁波變化就很大.
有時呢到CAL左同第二,到CAL 數據有出入.

周圍電磁波變化很大... 除非 ching 響中電港憕 d 變壓站隔離飛啦...
而且就算 compass 差幾度係咁撥, 都跟本對無頭 mode 同回航冇咩大影響嘅.

cal compass 呢 d 動作, 絕對係多做無益嘅, e.g. 萬一 ching 唔覺意響部車, 或者地下電纜呢 d 干擾源隔離 cal 完, 隻機又飛離開咗嗰度, ching 都估到有咩事會發生了.

byuen 發表於 2014-9-27 07:01:46 | 顯示全部樓層
陳真 發表於 2014-9-26 22:46
睇條片最大可能係震動導致,呢D炒機我唔明點解有d人會話個控未set好,有d人又話地磁問題,有d又話未set回家位: ...

小弟估隻機 "打關斗" 係因為重心問題, 同埋垂直跌得太快所至, 同遙控, 地磁, 回家位當然無直接關係.  
byuen 發表於 2014-9-27 11:41:10 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-9-27 10:47
更係同重心關係唔大喇,多軸機既本質就係會做動作compensation (自動補賞),除非機上嘅零件當時真係全部放 ...

其實隻機已經補賞咗, 如果唔係, 隻機早就側去重嗰邊笪落嚟, 而唔係響度 "打關斗" 玩花式了.