RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8478|回復: 44
打印 上一主題 下一主題
收起左側

華坑又出新機 ----- Scout X4

foxHK 發表於 2014-9-25 17:06:15 | 顯示全部樓層

華坑既野, 最初覺得佢只係貴左小小, 支控Devo 10真係無得頂. 蔗渣既價錢燒鵝既質素. 但的機越賣越貴,越來越唔抵. 比較過佢隻V120D02S同亞拓250DFC. 亞拓既件竟然比華坑平仲要亞拓既質量比華坑好. 所以華坑之名無改錯.
但無可否認佢既四軸應該十分好賣,應該搶左大疆唔小生意,單睇台灣同外國反應,同香港一班大疆之友出盡力打壓就知. 再睇下華坑出完一隻又一隻四軸就知佢幾咁賺(厄)到錢,出得仲密過大疆N倍.
激死一大班大疆之友.
無錢賺既product如佢隻"亞凡達"就蝕到哭佢打死都唔會再出第二代. 現在華坑差不多放棄整個電直市場主攻多軸市場,就知幾咁好肉食呢!
總結一句, 華坑既 四軸多軸機我就唔會買, 性價比太低。 如果一定要我買我就自已砌APM仲好....

伸利:本人既唔鐘意大疆也對華坑無咩好感(隻Super CP玩左唔夠二十次燒底版).
foxHK 發表於 2014-10-4 11:40:21 | 顯示全部樓層
littlestep 發表於 2014-10-4 02:49
惡夢只會不斷.....
好快我會有得玩, 到時又睇下點.....
HATL 500 都奶哂野, 都唔指望佢會有改進

小步兄, 我比較幸運2013才玩華坑的機(才開始入魔), 除中過隻super CP外, 隻V120D02s 同佢隻V450D03都相當不錯既。
隻V120D02s在下飛超過二千次超落。 飛到個尾servo夠期死才換過一次,細細部十分好飛只係1S動力小一點外,精準的反應相當不錯,
可以算係120級的皇者(只是未夠動力做一圈自旋翻而已)。

不過教我玩機既師父就領左華科爾唔小野,所以佢都對華坑十分反感。

foxHK 發表於 2014-10-4 16:55:15 來自手機 | 顯示全部樓層
littlestep 發表於 2014-10-4 15:41
MINICP 同D02S 我念我整左過500架.....唔係講笑, 真係過500架..
仲有十幾條屍唔知收左去邊...唔想打壞你 ...

小步大師兄,在下可能幸運啦又或者算是技術不錯,台灣高手ej189 同我都算玩到部v120出神入化,可能在下係香港第一個用部v120玩到自旋翻的人掛。 部v450係比較頓但都可以打到自旋翻。 不過現在在下都係主力飛亞拓250 dfc,貪佢細細部唔洗太大地方可以飛。 又可以玩到一圈自旋翻同自旋鐘擺!
(可能我夠怪,好多人話Trex 250 DFC超難飛,玩唔到高難度花式,但我又肯苦練結果又俾我練成功!!)。

https://www.youtube.com/watch?v=ONIxTmaBM-Q
小步大師當然唔會打到打壞我美好回憶啦, 在下飛超過二千次起落(可能三千次都未定)從2013年1月買到今日(剛剛又係平台飛左4個輝了),部機買左不用一千港元, 計落每個輝唔洗5毛子, 抵到嘔啦, 你話係咪呢? 試問有邊部電直可以係一年多升降三千次呢? 當然部機中間既傘齒在下換左成十粒,飛得多會由C字變成0字,死華坑沒單買, 一定要一套三粒11元人仔(共用110元人仔),其他2粒傘齒從未用過, 幸好最近有副廠出, 我一口氣掃左佢十粒。。。。

至於部V450在下都去飛過幾次咁啦,最初買佢係因為乜電直都唔識諗住平平地又唔係砌,一買返來就飛得點知樓下平台太細唔夠位飛,所以又買左部V120D02S玩,之後連落去平台飛都懶又買部super CP飛,頂今次領野,係室內翻左4,5 個輝, 一插電就出煙。。。小佢, 因生性懶唔肯周圍走,那次去某地方飛,飛完後的人完全唔信我飛嗰部係華坑既V450D03....? 真怪!?

呢年幾來我都飛死唔小電了
foxHK 發表於 2014-10-4 21:44:02 | 顯示全部樓層
水野太知 發表於 2014-10-4 21:33
可能功能上華記出品係有某缺點,但我好個人咁老實講,PHANTOM2功能上確係非常好,係玩航拍首選,但當初選擇機 ...

水野兄你都幾硬頸喎,人人話佢唔好你仲買佢? 不過的大師話華科爾廢但我又飛到唔差喎。。。
四軸機在下少玩,所以真係對華坑的野無咩信心, 點解唔諗下自已砌部機呢? APM現在唔難。 電調用好hobbying
白金, 馬達用花牌好似已經比華科爾及大疆好N倍啦!!

foxHK 發表於 2014-10-4 21:45:40 | 顯示全部樓層
Gainax 發表於 2014-10-4 21:43
係...玩住先

我而家廢左GPS 又無定高顧得飛黎跟本唔可以專心拍野..

又無試下downgrade 返? 試下問華科爾download 返original version!!, 點解我上華科爾官方網站無呢部機既升級software?! 你是否玩佢的beta version??

foxHK 發表於 2014-10-4 22:05:56 來自手機 | 顯示全部樓層
e...咁可能唔關華科爾事,唔係官網download.呢的不明來歴都夠胆upl?! 唯有等官網出正式版再up 一次.應該救得返既
foxHK 發表於 2014-10-4 22:25:19 來自手機 | 顯示全部樓層

哈哈其實我一的都唔硬頸,當年入坑時乜都唔識上網睇,的師兄講futaba jr 貴到買唔起. 又平又好既控一定是devo 10. 俾個控定左位. 又唔識砌機,華記的機又砌好曬,咪買囉.點知連離地一吋都唔得,但人窮買左就要玩(上網睇台灣ej189飛到出神入化).於是努力練習捱下捱下咪飛左咁耐囉.現在努力儲錢準備砌部泰世x3架. 不過儲左半年都仲未夠錢。

而且四軸機真係一點都不難砌,都唔洗咩技巧。 直升機就煩勁多。 單係servo, ptich 正負11度,點先唔會金魚尾, 的機械部份煩到你嘔。
foxHK 發表於 2014-10-4 22:46:30 | 顯示全部樓層
Gainax 發表於 2014-10-4 22:34
回樓上兩位師兄

個update firmware我係呢度download的

唔係官網download, 在下多數唔會彩用。 有乜事可以點呢。 現在唯有耐心等待華科爾正式版啦。

foxHK 發表於 2014-10-4 23:19:37 | 顯示全部樓層
Gainax 發表於 2014-10-4 23:08
http://www.walkera.com/en/updater.php

其實官網已經有正式版本,

咁試下用正或版本,問人借部XP,或者32bit Win7睇下得唔得。

foxHK 發表於 2014-10-5 09:37:34 | 顯示全部樓層
littlestep 發表於 2014-10-5 01:18
唔好再叫我乜大師啦, 人外有人山外有山,大把人勁我九百幾賠,只係唔出聲O者,我只係一個死唔斷氣O既直升機 ...

小步師兄, 你可能會認識教我玩電直既親友師父。 佢又係同人合作過,開過店幫人砌機, 那時香港頂級高手如榮師父,富哥都認識。
佢徙弟係幾年前攞左一二年香港F3D第一名。 我就無乜用,宅到嘔係人面前會唔識飛, 哈哈。
教我機既親友,都係某次飲茶同佢講我買左V120D02s學玩電直才知。 佢又係好反對華坑既野。 初時一玩就炒掃servo 齒,幸得佢
幫手整返,成本三元。

為了唔想煩人,叫佢教我學揸控手法同點練機。結果跟佢方法練, 用phoneix sim, 打開佢個3D box,先hold四面, 要hold 到唔出紅圈。
在下係好痴, 單練佢一練就三小時, 日日練,練到四面不停轉都唔會出紅圈 (用450級機種)。 之後就練內外8字, 要係出面2支旗打8字,
仲要練到貼住支旗轉,又要貼住中線飛,到中間才可飛過線。 又一練二三粒鐘, 之後向後飛打內外8字又要做到以最短距離打8字。 我係呢
到post 過我練機既sim片. 當練到爐火純青才飛真機。 那時已經飛到從心所慾,得心應手了。
之後練笈機,係sim 向前笈一萬次左右,之後練向後笈。。向左向右級。。笈到爐火純青才玩真機V120D02s.   所以我部V120D02s炒機次數
應該少過十次。 如果我帶機出去玩,如果唔玩3D差不多一定唔會炒機。 如果唔玩高難度3D 如一圈自旋翻, 自旋鐘擺差不多九成唔會炒機。
我師父曾對我笑說你再買電直可以唔洗買parts了, 因為都唔會炒機既, 心諗點可以唔炒機架,強如世界頂尖高手如Alan,油王都炒機啦。