RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11122|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Syma X5C 小四軸改 FPV

isaac006 發表於 2014-10-6 16:30:16 | 顯示全部樓層
FPV的設備你用了多少錢?
isaac006 發表於 2014-10-7 10:04:20 | 顯示全部樓層
vegetakwok 發表於 2014-10-6 22:25
Mon: RMB 170
Video transimmtior and cam : RMB 123
Reciever : RMB 153

so cheap?!?!?
小弟未試過用逃保,好想試吓,可靠嗎?你等咗幾耐?

(P.S. 小弟岩岩都買咗隻Hubsan H107D FPV玩,FPV真係好好玩呢)

isaac006 發表於 2014-10-9 09:59:18 | 顯示全部樓層
ng3c 發表於 2014-10-9 09:11
H107d在yahoo都唔使一千,的確是干手淨腳好多。有無師兄玩過 H107d?評價怎樣?
...

我有玩過,因為係RTF所以入咗電就玩得,細細架就算屋企玩都可以,用 expert mode街玩唔係太大風都玩度,不過個鏡頭得45°,睇度既野太小,如果要玩FPV就一定要改裝加個 wide angle落去。

原廠電池可以玩度大約4-6分鐘(我加咗個 prop guard落去會重啲,唔加可能可以多1分鐘)

可以用個遙控黎錄低FPV既影像其實原來係一個好好既功能,因為當你墜咗機唔知隻野飛咗去邊就可以立即睇返重播,想搵返佢都易好多

isaac006 發表於 2014-10-9 16:39:05 | 顯示全部樓層
vegetakwok 發表於 2014-10-9 14:33
我的X5C的 FPV 就沒有錄影功能了... 我只是用手機對著個 FPV monitor 錄影....

其實有無D cheap c ...

我唔係好清楚,你可以上逃保 search fpv dvr, 大部分300人仔有找
isaac006 發表於 2014-10-12 17:23:22 | 顯示全部樓層
vegetakwok 發表於 2014-10-12 05:14
秋天來臨, x5c 的抗風性可說是 0% . 飄到暈.

我隻H107D都係,本身加咗魚眼已經重咗,衣加大風就直頭飛唔起,一係就唔知去咗邊

睇黎係時候要 upgrade啦,我的錢包啊…:'(
isaac006 發表於 2014-10-13 15:52:25 | 顯示全部樓層
vegetakwok 發表於 2014-10-7 13:24
逃保都等了5-7 天才到手, 我這批貨質量也可以。

我都上咗淘寶買野,不過中咗伏,其中一個賣家用咗"中通快遞",慢到嘔電,睇佢"查看物流"嗰度已經兩日冇 update過,其他貨一兩日就到咗順豐,衣加要等埋佢先可以集運黎香港
isaac006 發表於 2014-10-13 16:16:57 | 顯示全部樓層
vegetakwok 發表於 2014-10-13 13:58
周日飛了一轉, 朋友的 wltoys v353 抗風還不錯。 

如果升級,升 QR350Pro 還好吧? 價錢又唔算太貴 ...

一升就去到qr x350 pro好似快咗啲喎,我都係諗住升去<$2000既先,炒咗都冇咁肉痛

諗緊 hoten x, wltoys v303, 定cx-20好

ching 有冇意見?

isaac006 發表於 2014-11-11 19:18:14 來自手機 | 顯示全部樓層
vegetakwok 發表於 2014-10-6 12:09
距離未敢飛太遠, 聲稱100米, flight time about 5-6 mins, 沒認真測量過.

樓主師兄,你係點將個 mon安上去個控上面架??
isaac006 發表於 2014-11-13 08:11:39 來自手機 | 顯示全部樓層
vegetakwok 發表於 2014-11-12 23:36
我用索帶加金屬扣。 

就咁用索帶會唔會好似好鬆咁? 0.0 (其實個 mon重唔重? ^^")