RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11071|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Syma X5C 小四軸改 FPV

vegetakwok 發表於 2014-10-6 03:25:00 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小的動手改了此機做 FPV , 想不到很好玩! happy flying !

https://www.youtube.com/watch?v=KmH0_uMJDvI
mos-leung 發表於 2014-10-6 09:27:10 | 只看該作者
有冇改机的相或资料??距離有多遠?flight  time  有多久?
 樓主| vegetakwok 發表於 2014-10-6 12:09:39 | 只看該作者
距離未敢飛太遠, 聲稱100米, flight time about 5-6 mins, 沒認真測量過.
ng3c 發表於 2014-10-6 16:00:50 | 只看該作者
Syma X5C平平地又好似幾過癮咁。師兄可唔以比埋買鏡頭同圖傳條link,比我地研究下,獨樂樂,不如眾樂樂!
isaac006 發表於 2014-10-6 16:30:16 | 只看該作者
FPV的設備你用了多少錢?
 樓主| vegetakwok 發表於 2014-10-6 22:25:38 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-10-6 16:30
FPV的設備你用了多少錢?

Mon: RMB 170
Video transimmtior and cam : RMB 123
Reciever : RMB 153
Battery and charger: RMB 80

Total: RMB: 526
 樓主| vegetakwok 發表於 2014-10-7 01:18:25 | 只看該作者
ng3c 發表於 2014-10-6 16:00
Syma X5C平平地又好似幾過癮咁。師兄可唔以比埋買鏡頭同圖傳條link,比我地研究下,獨樂樂,不如眾樂樂!:l ...

hello! glad that u like it!

版規可貼 link 嗎?

其實在逃保serach "小四軸 FPV" 就有好幾款, 好易搵的. thanks!!!

齊齊 FPV ! happy fly!

isaac006 發表於 2014-10-7 10:04:20 | 只看該作者
vegetakwok 發表於 2014-10-6 22:25
Mon: RMB 170
Video transimmtior and cam : RMB 123
Reciever : RMB 153

so cheap?!?!?
小弟未試過用逃保,好想試吓,可靠嗎?你等咗幾耐?

(P.S. 小弟岩岩都買咗隻Hubsan H107D FPV玩,FPV真係好好玩呢)

樓主| vegetakwok 發表於 2014-10-7 13:22:08 來自手機 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-10-7 10:04
so cheap?!?!?
小弟未試過用逃保,好想試吓,可靠嗎?你等咗幾耐?

架x5c 本身要$330港紙啊, 加加埋埋同h107d 差不多啊。
 樓主| vegetakwok 發表於 2014-10-7 13:24:39 來自手機 | 只看該作者
逃保都等了5-7 天才到手, 我這批貨質量也可以。
 樓主| vegetakwok 發表於 2014-10-9 01:41:42 | 只看該作者
Syma X5C 的 motor 死了... 要換.
ng3c 發表於 2014-10-9 09:11:45 | 只看該作者
vegetakwok 發表於 2014-10-7 13:22
架x5c 本身要$330港紙啊, 加加埋埋同h107d 差不多啊。

H107d在yahoo都唔使一千,的確是干手淨腳好多。有無師兄玩過 H107d?評價怎樣?
isaac006 發表於 2014-10-9 09:59:18 | 只看該作者
ng3c 發表於 2014-10-9 09:11
H107d在yahoo都唔使一千,的確是干手淨腳好多。有無師兄玩過 H107d?評價怎樣?
...

我有玩過,因為係RTF所以入咗電就玩得,細細架就算屋企玩都可以,用 expert mode街玩唔係太大風都玩度,不過個鏡頭得45°,睇度既野太小,如果要玩FPV就一定要改裝加個 wide angle落去。

原廠電池可以玩度大約4-6分鐘(我加咗個 prop guard落去會重啲,唔加可能可以多1分鐘)

可以用個遙控黎錄低FPV既影像其實原來係一個好好既功能,因為當你墜咗機唔知隻野飛咗去邊就可以立即睇返重播,想搵返佢都易好多

樓主| vegetakwok 發表於 2014-10-9 14:33:54 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-10-9 09:59
我有玩過,因為係RTF所以入咗電就玩得,細細架就算屋企玩都可以,用 expert mode街玩唔係太大風都玩度, ...

我的X5C的 FPV 就沒有錄影功能了... 我只是用手機對著個 FPV monitor 錄影....

其實有無D cheap cheap 裝置是可以將 FPV 的影像錄下來的???

isaac006 發表於 2014-10-9 16:39:05 | 只看該作者
vegetakwok 發表於 2014-10-9 14:33
我的X5C的 FPV 就沒有錄影功能了... 我只是用手機對著個 FPV monitor 錄影....

其實有無D cheap c ...

我唔係好清楚,你可以上逃保 search fpv dvr, 大部分300人仔有找
 樓主| vegetakwok 發表於 2014-10-9 17:57:39 | 只看該作者
ng3c 發表於 2014-10-9 09:11
...

話雖如此, 但我的圖傳發射, 接收, 鏡頭 及顯示器, 可拆下來放在別的機子上一樣可以飛 FPV... 這也是我當初一物多用的考慮呢。。!!! 
 樓主| vegetakwok 發表於 2014-10-9 17:59:50 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-10-9 16:39
我唔係好清楚,你可以上逃保 search fpv dvr, 大部分300人仔有找

thanks C hing!
ng3c 發表於 2014-10-9 23:21:31 | 只看該作者
vegetakwok 發表於 2014-10-9 17:57
話雖如此, 但我的圖傳發射, 接收, 鏡頭 及顯示器, 可拆下來放在別的機子上一樣可以飛 FPV... 這 ...

師兄呢個都係一個point
 樓主| vegetakwok 發表於 2014-10-12 05:14:22 | 只看該作者
秋天來臨, x5c 的抗風性可說是 0% . 飄到暈.
isaac006 發表於 2014-10-12 17:23:22 | 只看該作者
vegetakwok 發表於 2014-10-12 05:14
秋天來臨, x5c 的抗風性可說是 0% . 飄到暈.

我隻H107D都係,本身加咗魚眼已經重咗,衣加大風就直頭飛唔起,一係就唔知去咗邊

睇黎係時候要 upgrade啦,我的錢包啊…:'(