RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: daemon
打印 上一主題 下一主題
收起左側

$2500玩FPV,算平嗎?

cocoaninja 發表於 2014-11-1 13:12:01 | 顯示全部樓層
daemon 發表於 2014-11-1 09:07
謝謝你的意見,安全真的最重要,由其我是學神,個場一有人我就收當,隻機飛遠啲都唔敢。講開又講,大家有 ...

Hi 師兄,飛 250 就一定係飛 OpenPilot 同埋 Naze32 。Black H Mini Quad 都係用 openpilot/naze32
250 quad 好少見人用 Dji。玩 250 你飛飛下 Return to Home 一定會出事的。

cocoaninja 發表於 2014-11-1 21:33:36 | 顯示全部樓層
geoffrey008 發表於 2014-11-1 18:30
Qav250塊cc3d一定一定要做防震!!!唔係會震到個gyro short short地!!我之前因為依個問題煩左好耐!!我 ...

Hi, 我架 Naze32 冇用防震就 mount 上個架 250 到,飛得重定過 APM。OpenPilot 就上咗架 450,又係冇防震,冇 tune 過都好定。
會唔會係個 gyro 有問題?

冇用防震飛出來既后果:
我架 450: https://www.youtube.com/watch?v=_rP59g3rih8

我架 250:
https://www.youtube.com/watch?v=bKIcZKDX1Ls
https://www.youtube.com/watch?v=0DrPJxMNiLg

cocoaninja 發表於 2014-11-2 17:35:48 | 顯示全部樓層
daemon 發表於 2014-11-2 15:04
Hi cocoaninja,
你啲片好正,好有參考價值,謝謝。
你架250啲片好定,是用甚麼props?

Hi, 多謝收看小弟既 Youtube 片。
250 都係用 Gemfan 的 5030 正反桨,银燕 EMAX  MT1806 KV2280 (留意有 2 X Clockwise 同埋 2X Counter Clockwise),银燕 EMAX Simon series 12A ESC,RC receiver 就用 FrSky TFRSP 連接到  Naze32。(我是用 Futaba 控的)
450 就用番梘咗 TBS Discovery 既架,TB 上係 "Reptiles 500"。 飛出來效果不錯。(有錢就去買正版 TBS Discovery 喇。)  
配置係 ACE 5200mAh 4S 電,SunnySky 2216KV1100,Dys simonk 30A ESC 同埋 8040 槳。

呢 d  叫 "dead cat configuration" 既 H 架,拍出來既畫面冇 prop ,好過原裝 Dji F450 架。

「定」 既意思係,向 "stabilze" mode 都唔會飄得好勁。通常 Naze32 同埋 OpenPilot, 都會向個控加 d trim,trim 咗之后向屋企個廳應該 hold 機冇問題。

登錄/註冊後可看大圖

如果我用 APM 或 Pixhawk 飛控都會用呢個 RMB$18 既 「席夢思」

cocoaninja 發表於 2014-11-4 13:54:08 | 顯示全部樓層
kevin-ysl 發表於 2014-11-4 12:02
軟膠位...會唔會再串膠螺絲???

如果唔上就會鬆,但係 threadlocker 上小小就得了

cocoaninja 發表於 2014-11-23 01:13:49 | 顯示全部樓層
daemon 發表於 2014-11-12 08:56
Hi cocoaninja,
我見好多人用银燕,C兄有沒有比較過SunnySky呢?
我試下在淘寶search過,银燕 EMAX  MT180 ...

SunnySky X2204 可以用 6 寸 prop,但係我估會食多 d 電? (多 d windings )

如果你用 3S 電,银燕的都 okay,但係想要多 d punch 上 4S,T-motor 2206 2350kv 冇得走。

SunnySky 的 X2207S 用 4S 唔知得唔得: http://www.rcsunnysky.com/html/2014/xsseries_1022/36.html
cocoaninja 發表於 2014-11-23 13:58:03 | 顯示全部樓層
daemon 發表於 2014-11-23 06:50
Hi cocoaninja兄,
多謝你的意見。
T-motor 真喺貴好多。我正在找MT-4006-13 for 我的 QAV500 build,你 ...

MT4006-13 度度都係貴,T-motor 真係好識揾錢。
人仔價有時重貴過美金。

睇下 bin 度順手買開嘢。如果你去開美國既 website 買個 qav500 就順手買埋喇。