RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10251|回復: 40
打印 上一主題 下一主題
收起左側

$2500玩FPV,算平嗎?

daemon 發表於 2014-10-28 23:01:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Hi 各位師兄,
大家好,初來步到,第一次發帖,請多多指教。

最近砌咗架大陸QAV250 H frame機,FC用OpenPolit CC3D,平玩FPV(唔計GoPro)。一開始玩就沉迷咗,想同多啲人交流學吓嘢。

kay1926 發表於 2014-10-28 23:11:07 來自手機 | 只看該作者
玩F P V 最緊要個飛控要定,個人意見
 樓主| daemon 發表於 2014-10-29 01:57:17 | 只看該作者
kay1926 發表於 2014-10-28 23:11
玩F P V 最緊要個飛控要定,個人意見

多謝你的意見。
因為我還是學神,想出隻平啲嘅,學好基本功先。

其實,所謂定,真喺會幾定呢?真的會完全不動嗎?
我試機時要不斷微調先可以大約定到,是正常還是飛控唔定?
isaac006 發表於 2014-10-29 16:27:57 | 只看該作者
可唔可以 list個 spec出黎呀?
我 taobao見度一 set(冇 fpv)都唔洗1000人仔喎(可能佢用啲低級野我就唔清楚啦
 樓主| daemon 發表於 2014-10-29 20:13:55 | 只看該作者
我在HobbyKing買的,可能會貴過taobao,不過我唔識點分taobao啲店嘅質素,試過幾次HobbyKing都OK,就响佢度買。
這是spec: https://docs.google.com/spreadsh ... hphFNSGY/edit#gid=0
比吓意見啦。
kay1926 發表於 2014-10-31 17:49:00 來自手機 | 只看該作者

小弟玩過玉免及D j i.間係2件事,D J i 真係開手都得,玉免放手即,即死
kay1926 發表於 2014-10-31 17:51:12 來自手機 | 只看該作者
你隻3+仲貴過隻機, 安全d好,小弟意見,勿見怪
kevin-ysl 發表於 2014-10-31 18:26:37 | 只看該作者

大家要重新認識多軸機嘅另一種玩法!!
https://www.youtube.com/watch?v=cqT4vDME2X4
玩嘅唔再係穩穩定定拍嘢...而係去劈!!
solaris8x86 發表於 2014-10-31 19:46:21 | 只看該作者
靚哎....靚哎....
 樓主| daemon 發表於 2014-11-1 08:47:53 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-10-31 18:26

就係睇咗E啲片,先中咗毒,好想玩到。
https://www.youtube.com/watch?v=gHrOfZynBto

不過,穩穩定定拍嘢,又係另一仲玩法,小弟之前部機試拍過條片,分享下
https://www.youtube.com/watch?v=8zM9zNSNjVo&list=UUU4ICs5CDUtOqjotG4TYvpA
 樓主| daemon 發表於 2014-11-1 09:07:29 | 只看該作者
kay1926 發表於 2014-10-31 17:51
你隻3+仲貴過隻機, 安全d好,小弟意見,勿見怪

謝謝你的意見,安全真的最重要,由其我是學神,個場一有人我就收當,隻機飛遠啲都唔敢。講開又講,大家有咩場放機好?
GoPro 3喺之前買落的,講真我仲未試過同佢一齊飛,只喺裝時試咗條線ok,留返有信心先裝部機。

我未玩過DJI,不過見好多人玩,拍好多片。有時會想,是不是應該由DJI開始會好啲呢

cocoaninja 發表於 2014-11-1 13:12:01 | 只看該作者
daemon 發表於 2014-11-1 09:07
謝謝你的意見,安全真的最重要,由其我是學神,個場一有人我就收當,隻機飛遠啲都唔敢。講開又講,大家有 ...

Hi 師兄,飛 250 就一定係飛 OpenPilot 同埋 Naze32 。Black H Mini Quad 都係用 openpilot/naze32
250 quad 好少見人用 Dji。玩 250 你飛飛下 Return to Home 一定會出事的。

geoffrey008 發表於 2014-11-1 18:30:13 | 只看該作者

Qav250塊cc3d一定一定要做防震!!!唔係會震到個gyro short short地!!我之前因為依個問題煩左好耐!!我計灑全部野2千幾同埋250通常用尼玩花式或者穿越,好少會好定咁拍片,因為佢冇雲台的!要航拍的話買450會好d
cocoaninja 發表於 2014-11-1 21:33:36 | 只看該作者
geoffrey008 發表於 2014-11-1 18:30
Qav250塊cc3d一定一定要做防震!!!唔係會震到個gyro short short地!!我之前因為依個問題煩左好耐!!我 ...

Hi, 我架 Naze32 冇用防震就 mount 上個架 250 到,飛得重定過 APM。OpenPilot 就上咗架 450,又係冇防震,冇 tune 過都好定。
會唔會係個 gyro 有問題?

冇用防震飛出來既后果:
我架 450: https://www.youtube.com/watch?v=_rP59g3rih8

我架 250:
https://www.youtube.com/watch?v=bKIcZKDX1Ls
https://www.youtube.com/watch?v=0DrPJxMNiLg

樓主| daemon 發表於 2014-11-2 15:04:30 | 只看該作者
Hi cocoaninja,
你啲片好正,好有參考價值,謝謝。
你架250啲片好定,是用甚麼props?
你架450是甚麼frame? 那些"Cheap props"在那麼買呢?

我始終有一個疑問:其實所謂定,由於無GPS Lock,始終都不會定在一個空間不動,要靠技術穩著,對嗎?

新人,好多問題,多謝回覆。
 樓主| daemon 發表於 2014-11-2 15:07:52 | 只看該作者
geoffrey008 發表於 2014-11-1 18:30
Qav250塊cc3d一定一定要做防震!!!唔係會震到個gyro short short地!!我之前因為依個問題煩左好耐!!我 ...

Hi geoffrey008,
你是用什麼做防震呢?
cocoaninja 發表於 2014-11-2 17:35:48 | 只看該作者
daemon 發表於 2014-11-2 15:04
Hi cocoaninja,
你啲片好正,好有參考價值,謝謝。
你架250啲片好定,是用甚麼props?

Hi, 多謝收看小弟既 Youtube 片。
250 都係用 Gemfan 的 5030 正反桨,银燕 EMAX  MT1806 KV2280 (留意有 2 X Clockwise 同埋 2X Counter Clockwise),银燕 EMAX Simon series 12A ESC,RC receiver 就用 FrSky TFRSP 連接到  Naze32。(我是用 Futaba 控的)
450 就用番梘咗 TBS Discovery 既架,TB 上係 "Reptiles 500"。 飛出來效果不錯。(有錢就去買正版 TBS Discovery 喇。)  
配置係 ACE 5200mAh 4S 電,SunnySky 2216KV1100,Dys simonk 30A ESC 同埋 8040 槳。

呢 d  叫 "dead cat configuration" 既 H 架,拍出來既畫面冇 prop ,好過原裝 Dji F450 架。

「定」 既意思係,向 "stabilze" mode 都唔會飄得好勁。通常 Naze32 同埋 OpenPilot, 都會向個控加 d trim,trim 咗之后向屋企個廳應該 hold 機冇問題。

登錄/註冊後可看大圖

如果我用 APM 或 Pixhawk 飛控都會用呢個 RMB$18 既 「席夢思」

樓主| daemon 發表於 2014-11-2 21:24:53 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-11-2 17:35
Hi, 多謝收看小弟既 Youtube 片。
250 都係用 Gemfan 的 5030 正反桨,银燕 EMAX  MT1806 KV2280 (留意有  ...

多謝你的詳細回覆。你的配件是在淘寶買的嗎?有沒有可靠的舖呢?
geoffrey008 發表於 2014-11-4 09:20:56 | 只看該作者
daemon 發表於 2014-11-2 15:07
Hi geoffrey008,
你是用什麼做防震呢?

我拆左原本放cam果個減震板,跟住痴落去cc3d果個位
ng3c 發表於 2014-11-4 11:15:56 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-10-31 18:26

我估呢種玩法重好玩
https://www.youtube.com/watch?v=54WMpVDDiII