RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: daemon
打印 上一主題 下一主題
收起左側

$2500玩FPV,算平嗎?

kevin-ysl 發表於 2014-11-4 11:57:02 | 只看該作者
ng3c 發表於 2014-11-4 11:15

我估呢種玩法重好玩

睇你袋入面有幾多就有幾多玩法唧!!!
當講到玩身家就冇嘢講咧~~~
kevin-ysl 發表於 2014-11-4 12:02:43 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-11-2 17:35
Hi, 多謝收看小弟既 Youtube 片。
250 都係用 Gemfan 的 5030 正反桨,银燕 EMAX  MT1806 KV2280 (留意有  ...

軟膠位...會唔會再串膠螺絲???
12114 發表於 2014-11-4 12:40:01 | 只看該作者
daemon 發表於 2014-10-29 20:13
我在HobbyKing買的,可能會貴過taobao,不過我唔識點分taobao啲店嘅質素,試過幾次HobbyKing都OK,就响佢度 ...

C兄,想問下可唔可以直接到hobbyking公司買野?
thanks
cocoaninja 發表於 2014-11-4 13:54:08 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-11-4 12:02
軟膠位...會唔會再串膠螺絲???

如果唔上就會鬆,但係 threadlocker 上小小就得了

kevin-ysl 發表於 2014-11-4 15:16:51 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-11-4 13:54
如果唔上就會鬆,但係 threadlocker 上小小就得了

THANK YOU~~~
陳真 發表於 2014-11-11 00:40:50 | 只看該作者
2500包d咩?不過自己砌呢個價貴咗d囉,我幫人砌都唔洗啦
isaac006 發表於 2014-11-11 01:11:54 來自手機 | 只看該作者
陳真 發表於 2014-11-11 00:40
2500包d咩?不過自己砌呢個價貴咗d囉,我幫人砌都唔洗啦

真係貴?@.@我想自己砌衣加 taobao research緊整咗一 list野未整完都已經2千7啦喎,仲諗緊點解樓主可以2500搞定....
陳真 發表於 2014-11-11 02:24:13 | 只看該作者
isaac006 發表於 2014-11-11 01:11
真係貴?@.@我想自己砌衣加 taobao research緊整咗一 list野未整完都已經2千7啦喎,仲諗緊點解樓主可以 ...

所以我問緊佢包d咩囉
isaac006 發表於 2014-11-11 07:55:39 來自手機 | 只看該作者
陳真 發表於 2014-11-11 02:24
所以我問緊佢包d咩囉

佢5樓寫咗啦師兄
陳真 發表於 2014-11-11 15:37:20 | 只看該作者
哦~原來計埋osd,仲有接收同電池,咁就差唔多
isaac006 發表於 2014-11-11 20:32:31 來自手機 | 只看該作者

陳真 發表於 2014-11-11 15:37

師兄你有冇咩窿路買野可以平啲呀?
 樓主| daemon 發表於 2014-11-12 08:41:02 | 只看該作者
12114 發表於 2014-11-4 12:40
C兄,想問下可唔可以直接到hobbyking公司買野?
thanks

我都是直接在hobbyking個網上訂,一般3個working days就送到。其實佢啲都喺大陸貨,只是我在淘寶衰過,hobbyking就touch wood無事。
 樓主| daemon 發表於 2014-11-12 08:56:08 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-11-2 17:35
Hi, 多謝收看小弟既 Youtube 片。
250 都係用 Gemfan 的 5030 正反桨,银燕 EMAX  MT1806 KV2280 (留意有  ...

Hi cocoaninja,
我見好多人用银燕,C兄有沒有比較過SunnySky呢?
我試下在淘寶search過,银燕 EMAX  MT1806 KV2280價錢由65-75人仔,SUNNYSKY X2204S 2300KV就77-90人仔。但喺我點知邊間買正貨假貨呢?
好想淘寶有經驗的C兄介紹下。
Thanks!

樓主| daemon 發表於 2014-11-12 09:18:13 | 只看該作者
陳真 發表於 2014-11-11 15:37

再睇返,其實個OSD貴咗啲,Minim OSD要HK$162(用佢因為是我的舊parts)。如果用Super Simple Mini OSD會再平HK$100,$2,487就可以開工。

PS.其實Minim OSD原本是連接Pixhawk的,現在接CC3D幾麻煩,有興趣的人要留意。
homesonkk 發表於 2014-11-22 19:16:20 來自手機 | 只看該作者
師兄,我近來都買左部250。。有時間一起去飛行
 樓主| daemon 發表於 2014-11-22 23:32:03 | 只看該作者
Hi homesonkk兄,
好呀,我見你都玩好多種唔同嘅遙控模型,你會去邊到放呢?
cocoaninja 發表於 2014-11-23 01:13:49 | 只看該作者
daemon 發表於 2014-11-12 08:56
Hi cocoaninja,
我見好多人用银燕,C兄有沒有比較過SunnySky呢?
我試下在淘寶search過,银燕 EMAX  MT180 ...

SunnySky X2204 可以用 6 寸 prop,但係我估會食多 d 電? (多 d windings )

如果你用 3S 電,银燕的都 okay,但係想要多 d punch 上 4S,T-motor 2206 2350kv 冇得走。

SunnySky 的 X2207S 用 4S 唔知得唔得: http://www.rcsunnysky.com/html/2014/xsseries_1022/36.html
 樓主| daemon 發表於 2014-11-23 06:50:01 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-11-23 01:13
SunnySky X2204 可以用 6 寸 prop,但係我估會食多 d 電? (多 d windings )

如果你用 3S 電,银燕的都 o ...

Hi cocoaninja兄,
多謝你的意見。
T-motor 真喺貴好多。我正在找MT-4006-13 for 我的 QAV500 build,你知道哪裡買㡳啲嗎?
cocoaninja 發表於 2014-11-23 13:58:03 | 只看該作者
daemon 發表於 2014-11-23 06:50
Hi cocoaninja兄,
多謝你的意見。
T-motor 真喺貴好多。我正在找MT-4006-13 for 我的 QAV500 build,你 ...

MT4006-13 度度都係貴,T-motor 真係好識揾錢。
人仔價有時重貴過美金。

睇下 bin 度順手買開嘢。如果你去開美國既 website 買個 qav500 就順手買埋喇。

樓主| daemon 發表於 2014-11-23 16:03:49 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2014-11-23 13:58
MT4006-13 度度都係貴,T-motor 真係好識揾錢。
人仔價有時重貴過美金。

收到!最怕喺原來大陸買平一半,多謝你的意見。