RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8150|回復: 38
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Pixhawk in H 250 frame

cocoaninja 發表於 2014-11-19 12:31:25 | 顯示全部樓層
多謝分享,期待飛行影片
cocoaninja 發表於 2014-11-19 22:08:48 | 顯示全部樓層
Jg1899 發表於 2014-11-19 13:39
c兄,我都想自学你砌返部玩下,請教原廠pixhawk同你講$1200有咩大分别?仲有naza m v2係唔係唔一樣嘅飛控( ...
唔好意思插嘴, 小弟用 APM 上咗架番梘黑羊,效果接受到,如果學 daemon 師兄上 Pixhawk 應該重定
http://www.youtube.com/watch?v=6unlemke4fY

另外架本來上 Pixhawk 去另一架番梘黑羊,點知買咗 EMAX 40A ESC,同 Pixhawk 唔甲!!! 好慘。
http://www.youtube.com/watch?v=Ap8qlmRjzYc

但係見 daemon 師兄用 Pixhawk 飛 250, 呢家心思思
cocoaninja 發表於 2014-11-19 23:47:16 | 顯示全部樓層
daemon 發表於 2014-11-19 23:30
C兄,
你啲片好正,我有follow到。
我行過將軍澳時都有想像過可唔可以响度飛,見到你條片時真喺覺得好正 ...

Hi Daemon 師兄,看完你的 250 配置,我真係流哂口水想做架玩。飛開 Naze32 心理上,會怕冇 rc signal 就死,所以飛唔遠,PX4FMU + PX4IO 真係吸引。
呢個係 Marco Robustini,Ardupilot 其中一個 developer/tester,佢之前既配置且你的都好似。你架機應該可以同佢架機有得 fight
https://www.youtube.com/watch?v=O5lEUo7w0bY

如果你怕重,可以轉用 1300mAh 電? 1300mAh 都飛到 7-8 分鐘。

將軍澳向海飛其實幾安全,最緊要係唔好向人頭上面飛。如果架機出事都係撞到 d 魚。反而元朗飛場,閒日都有人踩單車,出事撞人機會重大。
一飛咗出海就冇聲,係多花生友問 「架機幾錢」「可以飛幾耐」之類既問題。

嗰日見到有師兄玩 Dji P2 non-vision,另一個向對面河工地,又係玩 APM。( 向個 mon 到見到,同 channel。)

大家好似係有 consensus 你飛完到我飛

cocoaninja 發表於 2014-11-20 14:17:27 | 顯示全部樓層
daemon 發表於 2014-11-20 11:20
Hi cocoaninja兄,
請問你喺點樣錄OSD個畫面㗎呢?

Hi daemon 兄,AOMWAY 有一部機做哂 DVR 及 receiver,佢既 frame rate 有 49 frame per second,比起之前用開得 10 fps 好好多。都係 TB 有。
鴨記及 TB 有單賣 DVR,但係都係"安防"用,所以得 10 fps。

問題係,record 的時候有個紅點閃下閃下,同埋冇得自己開機就錄影。

cocoaninja 發表於 2014-11-26 23:35:45 | 顯示全部樓層
isaac006 發表於 2014-11-21 00:29
Cocoaninja兄,我都諗住買aomway呢個 receiver dvr,上網睇佢好似有兩個av out,一個會有紅點比你睇度係 ...

Hi Isaac,

我用咗個 Aomway,就算用 AV 1 都唔係好覺有 latency,但係我就試唔到有冇 blue screen ,因為我個 mon 係有 support 雪花。

個 Aomway 都係是但買開順便,間間都係差唔多。

用咗幾次,有以下 feedback:
1. encode 既 avi file,成日 out of sync 或者 corrupt,但係唔知係咪我既 SD card 問題
2. 個 framerate 係有 49 fps,好好好好順
3. Replay 個功能都不大,因為冇 fast forward

cocoaninja 發表於 2014-11-27 00:28:52 | 顯示全部樓層
isaac006 發表於 2014-11-26 23:59
原來如此... 唔該曬師兄,如果係咁我就唔洗特登買個可以回播既啦  

就咁放sd卡落電話/電腦睇唔睇度啲 ...

當然睇到,但係要用 VLC 去 play。
放落 Adobe Premiere / iMovie 就一定 out of sync,所以都幾難 cut 片