RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2220|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

M03如何SETTING

xuzb2000 發表於 2009-2-26 23:28:01 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
M03如何SETTING呢?小弟近排想玩M03咯,不过完全无认识咯,想问下,应该车高几多呢?通常后轮TOE IN几多为通常呢?弹簧方面应该点SETING呢?
或者请各位C兄讲下自己的SETTING咯,吾该晒,指导下小弟。
miniz 發表於 2009-2-28 15:26:32 | 只看該作者
车高 use 弹簧 set
后轮 toe in fix (new m03 no need to buy TL-01 rear set for toe in)
弹簧 forny hard rear soft
Andrew168 發表於 2009-3-3 15:54:36 | 只看該作者
樓主現時改咗d咩野先講到俾你知下一步
tips: set 車唔係第一步   

樓主| xuzb2000 發表於 2009-3-3 20:17:18 | 只看該作者
d多谢晒各位先。
我架车SETING为:
弹簧前白后黄,前后油压
跑黑皮
后装防倾杆,前无装
前珠差调到刚好无打滑
几好跑啦。
反而用RI RP的胎非常难跑,用原装胎反而好少少。

希望各位指导下。
aloha 發表於 2009-3-4 01:11:41 | 只看該作者
防傾干冇咩用...
不過如果裝, 我係裝前唔裝後的..

胎就好睇場地.
GigaRacer 發表於 2009-3-4 01:56:55 | 只看該作者
珠差 should be very tight
miniz 發表於 2009-3-4 02:02:19 | 只看該作者
原帖由 xuzb2000 於 2009-3-3 20:17 發表
d多谢晒各位先。
我架车SETING为:
弹簧前白后黄,前后油压
跑黑皮
后装防倾杆,前无装
前珠差调到刚好无打滑
几好跑啦。
反 ...

the spring is it tamiya? if you use tamiya front use white is ok and the rear use the red one
tire use tamiya orgin one should be ok if you play with black pig.  front tire use orgin and the rear use m girp.
evansze 發表於 2009-3-4 04:00:32 | 只看該作者
雙星有一隻彈弓係螢光粉紅色for m03 use...
比紅色還要軟...用後效果不錯...
珠差鎖到最緊加縲絲膠...同留意返套珠差o既裝法...本身個說明係唔o岩架...詳情之前post有講...

樓主| xuzb2000 發表於 2009-3-4 09:45:31 | 只看該作者
多谢C HING先。
弹簧都系TAMIYA咯。不过前头用到白色,个头真系好硬
其实原装M03由于头驱,本来就好推头下,现在SETING到个头那么硬,会吾会有更加推呢?(尽管实践验证,头硬确实好跑好多,不过理论上吾知点解释,想认真学下点SET车咯。)
条差锁到变直轴的话,非常推头。(其实我个人认为,条差的松紧应该只是影响动力的分配咯,小弟愚见就系,头直比头差动力损失细,所以导致推头,吾知对吾对呢?指导下)

而珠差昨晚试过锁到死(口6角令到无得再令啦),都系有差速,点搞好呢?
GigaRacer 發表於 2009-3-5 01:40:19 | 只看該作者
而珠差昨晚试过锁到死(口6角令到无得再令啦),都系有差速,点搞好呢?

That's correct.  Go try it.