RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7576|回復: 65
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手報到

Redapple2008 發表於 2009-3-19 00:57:50 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
剛買了CROSS CF01, 唔知應該配D什麼, 改D什麼?剛有一個好盈13T無刷及9551多了出來, 唔知會唔會太快用唔到呢?
殼跟車有一個, 不過好似不夠雙星好, 又沒有貼紙. 那裡有F1 雙星殼及貼紙買?
唔該CHING
rndkin 發表於 2009-3-19 09:05:53 | 只看該作者
師兄:
你架CF01是在那裡買!!
是CF0108 or CF01呀??
 樓主| Redapple2008 發表於 2009-3-19 11:18:25 | 只看該作者
CAT SHOP CF0108, 前面個位好窄,我又唔想買個12仔SERVO,  我用9551放側少少試緊唔之得唔得?

登錄/註冊後可看大圖
walterhnl 發表於 2009-3-19 11:27:08 | 只看該作者
servo平放貼o係底板上, 貼果陣, 我會有幾點留意,
1) servo轉盤中軸對應全車中軸位
2) servo saver呔尺點與轉向杯呔尺點要同水平一直線, 形成呔尺與車身中軸成為90度.
以上兩點於貼servo時就要對好位.

**車殼要剪開個servo位架, 你第一步中軸對中軸做岩左, 車頭望的話servo會偏向左手面, 跟住就要剪殼俾個servo

呔尺我轉左有牙, 方便調較, 長度都係原裝長度, 你預44-48mm, 你用番尺度.
rndkin 發表於 2009-3-19 13:41:12 | 只看該作者

回復 4# 的帖子

果然是Cross F1 高高車手
sai88138813 發表於 2009-3-19 14:02:26 | 只看該作者
我想問個SERVO就咁貼住,唔係咁定喎
walterhnl 發表於 2009-3-20 20:40:44 | 只看該作者
原帖由 sai88138813 於 2009-3-19 14:02 發表
我想問個SERVO就咁貼住,唔係咁定喎

你呢個方法正是我現在用的, 我用3m雙面貼, 保護貼係紅色的, 雙面貼是灰色的, 貼得好實, 未試過飛出黎.
sai88138813 發表於 2009-3-20 21:03:11 | 只看該作者
師兄,我想問個原裝車殼是不是離地好多?
walterhnl 發表於 2009-3-20 21:36:41 | 只看該作者
yes....應該起碼8以上, 所以我會用到最大mm果個mounts, 但都係做到最低6.5
walterhnl 發表於 2009-3-20 21:40:55 | 只看該作者
仲有要提提, 你呢套頭擔一撞爛就要買成套新, 我之前o係d post都有講過, 同一價錢新車有分水貨車同行貨車.
水貨車=頭用斜避震, 行貨車=用一擔頭(即你現在的).
sai88138813 發表於 2009-3-20 22:00:29 | 只看該作者
原帖由 walterhnl 於 2009-3-20 21:40 發表
仲有要提提, 你呢套頭擔一撞爛就要買成套新, 我之前o係d post都有講過, 同一價錢新車有分水貨車同行貨車.

我問過貓店,個高佬話冇分,得一款,所以我信佢要咗之前個款,現在e款係cross公司同我換,你之前講過換哂成個頭擔要
幾佰元!
walterhnl 發表於 2009-3-20 22:59:31 | 只看該作者
喔...cross公司o者係行貨板
sai88138813 發表於 2009-3-20 23:11:00 | 只看該作者
原帖由 walterhnl 於 2009-3-20 22:59 發表
喔...cross公司o者係行貨板

唔緊要,遲d換咗佢,不遇cross公司mdkin師兄真係好好服務 貓店就好唔專業,亂答一通
sai88138813 發表於 2009-3-20 23:21:53 | 只看該作者
多謝師兄提供咁多專業意見,等我練好手車有機會同師兄你一齊玩
 樓主| Redapple2008 發表於 2009-3-21 16:43:15 | 只看該作者
頭擔一撞爛就要買成套新  ,  日後頭擔一撞爛有沒有得改水貨的頭用斜避震?

原帖由 walterhnl 於 2009-3-20 21:40 發表

樓主| Redapple2008 發表於 2009-3-21 17:01:35 | 只看該作者
最終都是買個細D SERVO, 會順好多[img]

登錄/註冊後可看大圖
[/img]
原帖由 Redapple2008 於 2009-3-19 11:18 發表
CAT SHOP CF0108, 前面個位好窄,我又唔想買個12仔SERVO,  我用9551放側少少試緊唔之得唔得?

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| Redapple2008 發表於 2009-3-21 17:05:22 | 只看該作者
我CUT 左好耐先貼地, 如圖, 不過跟車沒有前殼柱, 頂!要買過, 激死

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
[/img][/img]
原帖由 sai88138813 於 2009-3-20 21:03 發表
師兄,我想問個原裝車殼是不是離地好多?

sai88138813 發表於 2009-3-21 17:10:18 | 只看該作者
原帖由 Redapple2008 於 2009-3-21 16:43 發表
頭擔一撞爛就要買成套新  ,  日後頭擔一撞爛有沒有得改水貨的頭用斜避震?

你可以睇番e兩個post (1)新加入 F-1, 多多指教! (2) 遙控產品及市場最新消息交流版>>CROSS F1 香港
sai88138813 發表於 2009-3-21 17:15:46 | 只看該作者
我同你個殼好似唔同款?貓店d廢柴,唔齊嘢又唔知,問佢乜都話得,得,得,連架車用12servo又唔知
 樓主| Redapple2008 發表於 2009-3-21 17:18:42 | 只看該作者
I THINK SO, 個殼應該一樣,可能我用黑色底令你有錯覺, 有沒有府視圖可以看整間車?

原帖由 sai88138813 於 2009-3-21 17:15 發表
我同你個殼好似唔同款?貓店d廢柴,唔齊嘢又唔知,問佢乜都話得,得,得,連架車用12servo又唔知