RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10616|回復: 43
打印 上一主題 下一主題
收起左側

分析 F104 PRO

比利羊 發表於 2009-4-10 02:17:36 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟今日買了RC MAGAZINE, 看圖分析 F104 PRO, 和大家商討一下!

看圖 F104 PRO 比 F103 長, 比例修改了, 喜歡與否? 看個人而定!
修改比例的原因...我看是"孖星"不想其他廠在 F1 上坐大. 何解呢?

F104 PRO 車架和其他廠的 F1 差不多, 唯有長了, 好不好走誰也不知?
但車殼就大件事了, 我們玩 F1 都想像真, 現時大部分 F1 車殼都是參考 F103 的,
F104 PRO 用不到 F103 車殼, 本來是一件壞事, 但剛剛相反...

其他廠和"孖星"造車殼的技術差不多, 但貼紙就無得比, "孖星"可以買到車花版權,
個車殼比例靚了, 有車花貼紙, F104 PRO 專用! 我相信其他廠好快會跟"孖星"
修改車架比例, 用到 F104 PRO 的車殼, 否則好難出貨!

"孖星"又一次令其他廠商頭痛, 信不信由你!
 樓主| 比利羊 發表於 2009-4-10 02:24:12 | 只看該作者
像 F103GT 的活動上搖臂.
chacha 發表於 2009-4-10 02:28:11 | 只看該作者
可能而家 F1 車架比較長左呢?
 樓主| 比利羊 發表於 2009-4-10 02:29:05 | 只看該作者
像 F103GT 的差速組件, 換呔不用打散差速!
飛雞 發表於 2009-4-10 02:31:56 | 只看該作者
咁如果佢加長係唔好跑既.咁佢都係賣唔出姐.....
如果係車花果到落功夫令到部車賣多左,我會覺得好唔好跑重要過車花.....
如果玩車花既~買模型~~~~星星d人都唔知諗乜既~
 樓主| 比利羊 發表於 2009-4-10 02:34:43 | 只看該作者
電子零件放在可動的組件上.
koji1230 發表於 2009-4-10 02:39:06 | 只看該作者
what price of F104 is suitable??
 樓主| 比利羊 發表於 2009-4-10 02:46:31 | 只看該作者
換電方法. (我估係咁 )

好似用唔到"蕉通"LIPO電
 樓主| 比利羊 發表於 2009-4-10 03:01:24 | 只看該作者
5# 飛雞

早前同 3 RACING D人講開佢o地隻 F1 殼幾靚,
不過無真車貼紙跟, 只有 3 RACING 自家製的貼紙,
你話成件事點算!

貼紙的威力好大......
kiev 發表於 2009-4-10 08:12:27 | 只看該作者
佢可能只係窄左並無長到 .... 可能用黑豬好跑左但無刷4000KV 就衰左 .....
但係最最最大問題 ... 好似係套呔 !
Mobility(雲) 發表於 2009-4-10 08:36:23 | 只看該作者
小弟今日買了RC MAGAZINE, 看圖分析 F104 PRO, 和大家商討一下!

看圖 F104 PRO 比 F103 長, 比例修改了, 喜歡與否? 看個人而定!
修改比例的原因...我看是"孖星"不想其他廠在 F1 上坐大. 何解呢?

F104 PRO 車架 ...
比利羊 發表於 2009-4-10 02:17 AM

樓主想得複雜了..
車身加長的主因可能是為直放電池車架
是先設計車架,再用外殼配合
豬腸裡的天空 發表於 2009-4-10 17:17:01 | 只看該作者

F104 PRO 車架 ...
比利羊 發表於 2009-4-10 02:17

老老實實~~~~唔信
pplu 發表於 2009-4-10 22:26:28 | 只看該作者
副廠配件比比皆是,點避得咁多?換個角度,人地出配件比你D客,對你有幫助,而且原裝配件有其客路;各有各揾食。
cowboy 發表於 2009-4-11 09:00:05 | 只看該作者
副廠配件比比皆是,點避得咁多?換個角度,人地出配件比你D客,對你有幫助,而且原裝配件有其客路;各有各揾食。
pplu 發表於 2009-4-10 22:26

絕對同意!以双星這般世界級廠家,不見得需要這樣出手。F104的誕生,和其他新車(416 、TB5 MS)沒有兩樣。有新車玩,對F1 迷是一件好事。多謝比利兄嘅資料和分析,很期待它的來臨
manman1999 發表於 2009-4-11 09:34:40 | 只看該作者
f104唔知會唔會出gt房車款?
cowboy 發表於 2009-4-11 09:47:45 | 只看該作者

如果車身真係長咗,因為車殼原因,可能會有影响唔出。
chub 發表於 2009-4-11 11:06:16 | 只看該作者
都好既有新野,而家103有好多pats都冇貨
估計要幾錢呢?
同用唔用得返103既呔呢?
cowboy 發表於 2009-4-11 22:41:57 | 只看該作者
都好既有新野,而家103有好多pats都冇貨
估計要幾錢呢?
同用唔用得返103既呔呢?
chub 發表於 2009-4-11 11:06

睇嚟可以用得返103嘅呔
lui222k 發表於 2009-4-12 01:26:25 | 只看該作者
f104唔知會唔會出gt房車款?
manman1999 發表於 11/4/2009 09:34

哈哈
我也希望有F104-GT
應該都幾OK呢!!
hcr 發表於 2009-4-12 01:40:38 | 只看該作者
gt房車款會唔會好長