RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7704|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TT01-M 試車後記

IBM 發表於 2009-6-8 18:33:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
實在是喜出望外

今天早上到天水圍試車, 只能用以上這句來形容.

我之前也在天水圍玩過 M車, 包括最近的 AS210.
面對這部低成本制作, 本來也不抱甚麼希望, 心想當作嬉戲玩下總可以吧 .
但當一比油後, 精神為之一振, 比油時那we ~ we ~聲, 立即給人一種玩快車的感覺.
走了幾圈, 己經上晒手, 絕不像一部新砌好的車, 就好像是相處了很久, 已經玩慣玩熟的車一樣, 真是令人驚喜.

試車後感:
1  首先要講講就是條索電帶, 好唔惦. 尤其是用軟身包裝的鋰電時, 稍經碰撞便會從旁邊滑出, 不知其他師兄可有更好的處理方法 ?
2  條膠直軸一直都是眾師兄最關注的問題, 在試車前我也有點擔心. 因為實在發得很厲害, 但玩落後又覺得還可以. 當然天水圍個場快極有限, 直路 Full 雞時也隱約聽到 Ba Ba 聲, 相信當時條軸真係發到唔清唔楚. 但玩完後檢查又唔覺有損傷, 粗玩還是可以的.
3  前狗骨很容易跳脫, 只是很輕微的碰撞, 前狗骨便跳出來, 左右如是, 已試過兩次, 長玩的話, 換萬向節是少不了的.
4  頭 bumper 是否需要固定呢?  我把說明書看了幾遍, 車頭泵把只是穿在膠下爬上而並沒有用任何野固定, 是否 3racing 遺漏了這點, 我今天便曾經碰磗彈左個泵把出來.
5  部車的優點是成本低, 易操控易上手, 好慳電, 最奇是唔吸車. 任你點舞,

經過今早試車, 原本我對這車只能作嬉戲玩玩的想法已改觀, 個人認為還可以再放多一點金錢和時間在這車上. 還未試車的師兄們加油啊.

試車資料;
時間: 早上10:00. 天水圍銀座賽車埸, 天晴, 約30度
TT01M 車Kit, 加超舊 TT01 原裝車.
好盈 9T 套裝, 細齒25/大齒55, 車呔: ABC Medium
Servo: BlueBird 631MG 搖控: Futaba 3pm 2.4G
前後原裝牙差, 雙星膠油壓

下面幾幅相是手機拍的, 質素不佳, 請諒.

MIER香港代理 發表於 2009-6-8 18:56:20 | 只看該作者
C兄,我想問問銀座噶車場系邊噶!
衫魚仔 發表於 2009-6-8 18:57:55 | 只看該作者
唔用殼試車~?
 樓主| IBM 發表於 2009-6-8 19:00:20 | 只看該作者

3# 衫魚仔

係呀, 裸跑呀   

其實一心是想試試呢部車惦唔惦, 好玩的話才整番個靚売
柴九 發表於 2009-6-8 19:10:00 | 只看該作者
1# IBM
就好像是相處了很久, 已經玩慣玩熟的車一樣---->係咪因為你之前玩過AS210,對場地太熟悉呢?
1.試下用纖維膠紙.
2.改金屬.
3.加 O Ring得嘛!
4.加殼柱固定得嘛!
5.唔吸四,請問用那款車殼,還是彎前收慢車.
tamiyafan 發表於 2009-6-8 19:11:25 | 只看該作者
好唔好玩呀?我都有架TTo1想改M。
hkeast 發表於 2009-6-8 19:15:56 | 只看該作者
我都想改架TT01
 樓主| IBM 發表於 2009-6-8 19:26:24 | 只看該作者
5# 柴九

多謝柴九哥的意見, 可能是呢架車易操控, 所以有一玩如故的感覺.

至於吸四, 是很多M車的通病, 我在天水圍也見過不同牌子的M車吸四,
但我今天是沒有用売, 不知是否和此有關.

請代我問候四奶奶   
koji1230 發表於 2009-6-8 21:17:18 | 只看該作者
4  頭 bumper 是否需要固定呢?/
see see my TT01 M
smallfaifai 發表於 2009-6-9 00:23:03 | 只看該作者
固定前bumper,我只係用兩塊膠油壓柏當spacer就可以啦
koji1230 發表於 2009-6-9 00:46:56 | 只看該作者
3  前狗骨很容易跳脫, 只是很輕微的碰撞, 前狗骨便跳出來, 左右如是,
plastic or metal 狗骨?
 樓主| IBM 發表於 2009-6-9 09:27:12 | 只看該作者
11# koji1230

我是用原裝的狗骨, 應該是膠的
jj2006 發表於 2009-6-9 11:32:10 | 只看該作者
 樓主| IBM 發表於 2009-6-9 13:58:20 | 只看該作者

2# MIER香港代理

銀座賽車場位於特區天水圍公圓銀座側,
場內鳥語花香, 設備齊全, 有精美石枱 (櫈仔自備), 電風扇, 汽水機.
毗鄰海逸酒店, 附設豪華客房, 供閣下放置賽車用品及体息, 歡迎租用.
附近食店林立, 有大快活, 日本料理, 更為車友特設飯堂, 供應美味义雞飯及例湯.

入會手續簡便, 只需帶同身份証到現場, 大叫一聲 "大家好" 便可.  
jj2006 發表於 2009-6-9 14:14:14 | 只看該作者
重有百佳,7仔,戲院,免費入場,21:30 關大燈,條track 又簡單,可能系世界上最方便唧賽車場....之一
 樓主| IBM 發表於 2009-6-9 16:03:40 | 只看該作者
4  頭 bumper 是否需要固定呢?/
see see my TT01 M
koji1230 發表於 2009-6-8 21:17

師兄你的方法值得參考, 被你一言驚醒, 我亦廢物利用, 用膠六角去固定個泵把

bighung 發表於 2009-6-9 20:07:58 | 只看該作者
你係唔係用紅色殼試,你朋友用另一架M車同你一起玩,我行過見到你
konfh274274 發表於 2009-6-9 21:31:08 | 只看該作者
14# IBM

funny  
san15638 發表於 2009-6-11 20:42:35 | 只看該作者
1# IBM

請教師兄我有架TT-01如改M車,買套TT01M 車Kit系吾系有齊所需零件和要幾錢呢?THX!
 樓主| IBM 發表於 2009-6-11 20:48:44 | 只看該作者
為了準備下一次試車, 已把上一次的問題改善了

除了用油壓拍固定了前泵把, 左右前狗骨各加一個膠圈以防狗骨跳出.