RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1861|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

del

SCOTT 發表於 2009-7-24 23:43:42 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我有排11.1V-20C的電.放在櫃內大約2個月左右3CELL其中1CELL自動肥仔.(馬上放入垃圾桶怕出粉)
點解呀.明明充飽左先至放置櫃內.
wailo88 發表於 2009-7-25 17:27:33 | 只看該作者
飽得濟呀!C HING鋰电唔玩時不可以充了滿
 樓主| SCOTT 發表於 2009-7-25 18:52:48 | 只看該作者
wailo88 發表於 2009-7-25 22:10:07 | 只看該作者
鋰电唔玩時應該保持大約7.4V
redbullbull 發表於 2009-7-26 00:29:55 | 只看該作者
wailo88 發表於 2009-7-25 22:10

你聽誰說?
日常生活, 大家都有唔少機會接觸到充電~ 手提電腦, MP3機, 數碼相機, PSP .... etc.

但接觸得最多o既莫過於係手提電話!

相信大家都擁有一部或以上o既手提電話, 當你買新電話o既時候, Sales 一般會同你講叫你返去叉佢十二至十六個鐘先好用! 其實 ...... 係o岩定錯呢?

早期o既手提電話, 用o既大部份都係俗稱 "環保電" o既鎳氫電池~

呢種電池除左充電功能之外, 仲送多一種叫 "記憶" 功能~ 即係你未用哂就再叉電的話, 電池就會記住o個個電量, 淨返o個d 就會以後都用唔到! 變相減少左電池o既壽命同續航力! 所以o個陣除左充電器, 仲有一種叫放電器o既東東存在, 以確保舊電真係冇哂電先拎去充!

到慢慢主流電池由環保電過渡到鋰電之後, 大家對記憶功能o既記憶依然根深柢固! 到而家好多人都仲係堅持 "唔到最後一格我都唔會充電架!!!!"

呢個觀念對鋰電黎講~ 錯得很!!!

鋰電基本上不含記憶功能! 但係有一個特點同環保電o既特性完全相反o既就係鋰電唔可以處於低電壓o既狀態! 即係唔可以冇電! 你一邊用電話, 電量一格一格咁減, 電壓就會一直一直咁降, 當到左一定程度, 鋰電入面o既化學物質就會起變化, 簡單D講係會變壞, 所以當一舊鋰電長期唔用, 自然放電之後擺得三幾個月, 舊電隨時要報銷! 其實鋰電係絕對可以唔使等佢冇電先充, 只要充到佢飽先停咁就已經可以了!
而第一次用要充十幾個鐘, 只係想舊電快D warm up 進入狀態! 其實第一次冇充到咁耐, 舊電經過幾次充/放電之後一樣會進入狀態! 唔使驚話第一次充唔夠十六個鐘就會短命D呢種講法!

不過話說回頭, 而家D電子產品, 一年換幾次款, 你或者都一年換幾次手提電話, 況且買過舊新o既都只不過二百蚊左右 ......... 舊電隨時長命過部電話~

保唔保養~ 有乜所謂?!
redbullbull 發表於 2009-7-26 00:36:03 | 只看該作者
wailo88 發表於 2009-7-25 22:10

c-ching
1 cell = 3.7v
2 cell = 7.4v
3cell  =11.1v
人地3cell喎,鋰電一cell唔可以抵過3.6v,你7.4v姐係想樓主個電88?
3 cell =7.4v =2.4v一cell
 樓主| SCOTT 發表於 2009-7-26 00:40:28 | 只看該作者
以後都是2星期充一充比較好.多謝c兄.
redbullbull 發表於 2009-7-26 00:53:35 | 只看該作者
以後都是2星期充一充比較好.多謝c兄.
SCOTT 發表於 2009-7-26 00:40

30天充一充就最好
不過想d電爆d,就keep住用會好d囉
放係到咪又姐係晒野
不如拿埋出去玩
 樓主| SCOTT 發表於 2009-7-26 02:13:45 | 只看該作者
:放係到咪又姐係晒野
不如拿埋出去玩:
十分有道理.我儲了十幾架18仔在家中無玩過.都係時候出動一動.
redbullbull 發表於 2009-7-26 02:55:15 | 只看該作者
:放係到咪又姐係晒野
不如拿埋出去玩:
十分有道理.我儲了十幾架18仔在家中無玩過.都係時候出動一動.
SCOTT 發表於 2009-7-26 02:13

十幾架.......
不如賣咁d,果d唔爆既鋰電咪跟車賣埋佢
好過係屋企推咁多
e兩個月我都賣左幾架油雞,多真係冇用架
玩車玩技術,又唔係玩車多
真正高性能同好玩的車,只要2架就可以了
一架主力,一架士啤
你十幾架,就算唔番工日日玩都玩唔晒la
wailo88 發表於 2009-7-26 08:42:36 | 只看該作者
SORRY唔記得係3cell电
wailo88 發表於 2009-7-26 09:07:47 | 只看該作者
 樓主| SCOTT 發表於 2009-7-26 12:31:49 | 只看該作者
12# wailo88

非常有用. thank you so much. .
nobuster 發表於 2009-7-27 23:58:37 | 只看該作者
其實而家好多差電器都有lipo store mode, 比你唔電時keep電用,可以留意一下
 樓主| SCOTT 發表於 2009-7-30 00:52:28 | 只看該作者
我用緊平價野B5.
貴機無錢買.
wingwing 發表於 2009-8-7 16:49:57 | 只看該作者
我有排11.1V-20C的電.放在櫃內大約2個月左右3CELL其中1CELL自動肥仔.(馬上放入垃圾桶怕出粉)
點解呀.明明充飽左先至放置櫃內.
SCOTT 發表於 2009-7-24 23:43

紅色字係主因...