RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: carmanae86
收起左側

Kyozho 1/9 4runner CCVT 復活記

樓主| carmanae86 發表於 2009-8-9 15:38:27 | 顯示全部樓層
波箱邊加了, 真車用波箱 硅酮密封膠, 亦加上波箱油,以測量波箱油尺,  準備試車.....
bank 發表於 2009-8-10 18:31:02 | 顯示全部樓層
How much?
 樓主| carmanae86 發表於 2009-8-10 20:38:42 | 顯示全部樓層
Tim718 發表於 2009-8-10 23:38:59 | 顯示全部樓層
好堅呀,好似真車一樣。
bank 發表於 2009-8-11 10:31:57 | 顯示全部樓層
师兄,能否将图纸放大呢?不明白CCVT是怎么实现变速的.谢谢!
cman-007 發表於 2009-8-13 14:56:54 | 顯示全部樓層
手工一流... 無法比!!! 正丫!
pajero22 發表於 2009-8-20 00:59:05 | 顯示全部樓層
波箱邊加了, 真車用波箱 硅酮密封膠, 亦加上波箱油,以測量波箱油尺,  準備試車.....
carmanae86 發表於 2009-8-9 15:38

師兄,依道有沒加膠啊?
python 發表於 2009-8-24 13:57:52 | 顯示全部樓層
各位師兄: 呢架車應該用3 Chan好定係用2 Chan好? 轉波的Servo係唔係要好大力先得? 我自己果架以經裝好左, 但係兩條傳動皮帶都好緊, 唔知各位師兄係唔係都係咁?
 樓主| carmanae86 發表於 2009-8-24 14:47:39 | 顯示全部樓層
師兄,依道有沒加膠啊?
pajero22 發表於 2009-8-20 00:59

喺喎,,  多謝師兄題點, 下次加番先...
 樓主| carmanae86 發表於 2009-8-24 14:54:59 | 顯示全部樓層
各位師兄: 呢架車應該用3 Chan好定係用2 Chan好? 轉波的Servo係唔係要好大力先得? 我自己果架以經裝好左, 但係兩條傳動皮帶都好緊, 唔知各位師兄係唔係都係咁?
python 發表於 2009-8-24 13:57

小弟用3 channel , 好玩好多, 轉波的Servo我喺用大力Servo, 兩條傳動皮帶唔喺太緊ok , 師兄check 下有無裝錯嘢呀....!!
python 發表於 2009-8-24 22:18:52 | 顯示全部樓層
如果使用3 chan,咁除左轉向, 油門兩個servo之外,第三個servo點樣同油門配合呀?小弟本以爲, CCVT係唔係應該跟隨油門加大, 車速和引擎轉數的提高, 而將波箱減速比調低, 車就越行越快, 相反, 當油門減細,引擎扭力隨油門減少而下跌, CCVT就恢復較高的減速比,令車子保持低扭, 所以用2 chan會較爲容易帶出CCVT的優越添。
此外, 如果使用4 chan控, 左右推杆應該點樣分配呢?
請恕小弟太多疑團未解。
 樓主| carmanae86 發表於 2009-8-25 15:57:17 | 顯示全部樓層
如果用 2 channel , 一個轉向, 一個油門, 當比油時佢有令一條推杆, 同步推動波箱, 行車比油時, 會變成低轉低波, 高轉高波, 趣未性大大減低.. 如果加多個 servo, 淨控制波箱, 這樣可在上山難行路面上, 用高轉低波,令車子保持低扭,曾加扭力, 令一方面在滑潺潺的泥路上, 用低轉高波, 減低扭力, 使它脫困.. 小弟愚見有錯請义
chao666ccc 發表於 2015-4-10 10:47:43 | 顯示全部樓層
各位师兄,小弟的CCVT波箱壳破了,有心求一套CNC的,如能帮到,感激不尽!
chao666ccc 發表於 2015-5-18 22:29:43 來自手機 | 顯示全部樓層
求个波箱,感谢
lyl88505451 發表於 2015-12-24 23:34:51 | 顯示全部樓層
哪里能买到啊?小弟想买,价格好商量
lyl88505451 發表於 2015-12-24 23:35:41 | 顯示全部樓層
哪里能买到CCVT的金属变速箱啊?小弟想买
Ar_飛 發表於 2016-2-1 11:00:42 | 顯示全部樓層
金属变速箱$1300 個
lyl88505451 發表於 2016-5-30 16:23:56 來自手機 | 顯示全部樓層
Ar_飛 發表於 2016-2-1 11:00
金属变速箱$1300 個

您有CCVT的金属变速箱?是全新吗?怎么交易
lyl88505451 發表於 2016-5-30 16:27:17 來自手機 | 顯示全部樓層
ftbingobingo 發表於 2009-7-26 13:28
兄弟,我幾個月前係工房問有無師兄整CNC,得Vincent兄有誠意gum同我傾而且開價合理,於是我俾左個舊波箱佢 ...

你好,你有CCVT的金属变速箱?卖吗