RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 12969|回復: 99
打印 上一主題 下一主題
收起左側

全球第一套M05金屬轉向(相片更新)

pajero22 發表於 2009-8-6 10:03:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位師兄,唔洗等甘耐啦! M05金屬轉向出左拉,一套五件,一D虛位都沒.
我仲要做其他M車零件,有興趣留意近期自作業團購啊,
uchifong 發表於 2009-8-6 10:07:50 | 只看該作者
B仔 發表於 2009-8-6 10:07:55 | 只看該作者
pajero兄:會否做埋電鍍藍色呢?
MotorsportM5 發表於 2009-8-6 10:27:10 | 只看該作者
Job job
 樓主| pajero22 發表於 2009-8-6 10:28:51 | 只看該作者
清清 發表於 2009-8-6 11:44:10 | 只看該作者
金屬轉向太重了!
lung1 發表於 2009-8-6 11:48:17 | 只看該作者
3racing 都有出bor.......
lung1 發表於 2009-8-6 11:48:25 | 只看該作者
金屬轉向太重了!
清清 發表於 6/8/2009 11:44

x2.........
大野 發表於 2009-8-6 13:06:07 | 只看該作者
個人意見: 件料係米厚左D呢, 定係影相角度問題. 同埋會有咩色, 定係藍色ONLY.
清清 發表於 2009-8-6 13:10:27 | 只看該作者
個人意見: 件料係米厚左D呢, 定係影相角度問題. 同埋會有咩色, 定係藍色ONLY.
大野 發表於 2009-8-6 13:06

諗黎諗去諗唔明點解無人出碳纖轉向板,下下出重金屬重GPM年代咩!

登錄/註冊後可看大圖
smallfaifai 發表於 2009-8-6 17:30:51 | 只看該作者
諗黎諗去諗唔明點解無人出碳纖轉向板,下下出重金屬重GPM年代咩!

登錄/註冊後可看大圖

清清 發表於 2009-8-6 13:10

轉向板用碳纖都好,不過樓主另外o個幾件都似乎真係用金屬好?!
sing.kh8212 發表於 2009-8-6 17:47:05 | 只看該作者
有.碳纖好D
 樓主| pajero22 發表於 2009-8-6 21:41:39 | 只看該作者
大野 發表於 2009-8-6 13:06

件料厚度一樣,系角度問題.可以做藍,灰,黑色
EXEX12345 發表於 2009-8-6 21:43:08 | 只看該作者
件料厚度一樣,系角度問題.可以做藍,灰,黑色
pajero22 發表於 2009-8-6 21:41

how much when it release?
 樓主| pajero22 發表於 2009-8-6 21:47:55 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

我會再偷輕D件,衣架膠件五件(B3*2,B6,B7,B10)重5g,我最后偷空曬系8g,但沒虛位,轉彎好好多.
馬達座膠件(B2)重5g,我最后偷空版系8g,膠件強度同散熱差好遠.
唔系咩件都可以碳纖做噶嘛,例如B6,B7,B3,B2
chrishkyung 發表於 2009-8-6 23:30:53 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

personal idea, I also suggest to use carbon fibre board for steering plate.  But i suggest to drill a series of holes at the steering plate so that the ankernman could be adjusted.  drill a series of holes like the holes in damper plate
清清 發表於 2009-8-6 23:59:07 | 只看該作者
我會再偷輕D件,衣架膠件五件(B3*2,B6,B7,B10)重5g,我最后偷空曬系8g,但沒虛位,轉彎好好多.
馬達座膠件(B2)重5g,我最后偷空版系8g,膠件強度同散熱差好遠.
唔系咩件都可以碳纖做噶嘛,例如B6,B7,B3,B2
pajero22 發表於 2009-8-6 21:47

摩打座我都買金屬,我份轉向都無虛位睇你識唔識攝
我都講明係碳纖轉向板唔知你偷笑咩?

登錄/註冊後可看大圖
清清 發表於 2009-8-7 00:06:05 | 只看該作者
personal idea, I also suggest to use carbon fibre board for steering plate.  But i suggest to drill a series of holes at the steering plate so that the ankernman could be adjusted.  drill a series ...
chrishkyung 發表於 2009-8-6 23:30

仲有一樣係件碳纖轉向板係用上兩粒3X6有邊啤令,即全啤令轉向,
唔行纙絲同膠磨擦,如果金屬轉向同金屬纙絲磨擦耐用程度會更底!
lung1 發表於 2009-8-7 00:20:57 | 只看該作者

不如出條金屬柱用黎取代B3 個舊野仲好啦......超低成本制作~
清清 發表於 2009-8-7 00:55:08 | 只看該作者
不如出條金屬柱用黎取代B3 個舊野仲好啦......超低成本制作~
lung1 發表於 2009-8-7 00:20

好fit位喎,值得參考