RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3485|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問入relay個signal太弱, 點搞!!

lingkithung 發表於 2006-6-29 21:45:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問下如個入relay個signal 太弱(current唔夠) 可以點搞

因我想用receiver出來個signal 控制relay, 但發現雖然電壓到位, 但推不起個relay,
orange00 發表於 2006-6-29 22:14:13 | 只看該作者
原帖由 lingkithung 於 2006-6-29 21:45 發表
我想問下如個入relay個signal 太弱(current唔夠) 可以點搞

因我想用receiver出來個signal 控制relay, 但發現雖然電壓到位, 但推不起個relay,

試下加接收電.
 樓主| lingkithung 發表於 2006-6-30 11:33:34 | 只看該作者
我試過唔得, 因為唔係個receiver唔夠電, 係佢比出來個signal跟本係低current

如果同搞收電加埋咁個signal (dV) 就出不到來....因為佢current太低

有冇方法放大個signal呢??
ice1234 發表於 2006-6-30 12:30:54 | 只看該作者
你如果o係receiver直接拿signal ,根本唔夠電流同做唔到control, 因為receiver個signal 只係o係高電位時間有變化, 由1ms<>2ms.如果你直接放大receiver個signal,你所控制ga 野只會on ,off 唔到,整離都無用.除非你只係想 一on 左個transmitter 個relay 就on啦.
要control 個relay,下面兩個circuit 你可以睇睇.

http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/rc-sw.htm
http://www.tuug.fi/~isaarine/electronics/rc-switch/

樓主| lingkithung 發表於 2006-6-30 13:24:25 | 只看該作者
Thank a lot, let me test it!!!
ice1234 發表於 2006-6-30 14:31:22 | 只看該作者
你可以o係度搵datasheet..
http://www.datasheetcatalog.com/
 樓主| lingkithung 發表於 2006-6-30 14:43:30 | 只看該作者
哇, 個網好有用, 非常齊全!!!  多謝晒

我打算用這個電路做開關
http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/rc-sw.htm
希望成功啦!!!
 樓主| lingkithung 發表於 2006-6-30 19:50:40 | 只看該作者
殘念.... 今日去華輝話MC14013B 無得賣, 其他都無問啦....
請問師兄那裏可以執齊零件??
ice1234 發表於 2006-6-30 20:27:18 | 只看該作者
原帖由 lingkithung 於 2006-6-30 07:50 PM 發表
殘念.... 今日去華輝話MC14013B 無得賣, 其他都無問啦....
請問師兄那裏可以執齊零件??

CD4013B   
D TYPE flip flop  

永盛實有得賣
CD4013B===MC14013B 唔同廠出所以number唔同.....
cap 同 resistor 可以係華輝買,佢齊d
隻mosfet 如果買唔到可以用irfz44n,係華輝買,永盛都有.
努力.......add oil...

樓主| lingkithung 發表於 2006-7-1 00:49:39 | 只看該作者
Thanks,  請問永盛在那裏呢, 係唔係都係在鴨記?
ice1234 發表於 2006-7-1 11:46:54 | 只看該作者
原帖由 lingkithung 於 2006-7-1 12:49 AM 發表
Thanks,  請問永盛在那裏呢, 係唔係都係在鴨記?

YES, 近西九龍o個段......
 樓主| lingkithung 發表於 2006-7-2 21:42:23 | 只看該作者
好呀, 萬分感謝, 我又去試下
ice1234 發表於 2006-7-2 22:59:05 | 只看該作者