RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 17316|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

遙控工房獨家呈獻: 東周刊.貨車訪問專輯面世 

老占 發表於 2006-7-12 09:55:25 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
遙控工房(貨車)株式會社

相信已備受全港各大傳媒關注

繼二零零三年至今,吸引電視台及雜誌媒體進行數次採訪

1) 二零零三年十月: 遙控工房株式會社.TTRC.RRC合辦

由: 於香港有線電視廣播公司(休餘大腳八.節目長達三十分鐘)
            進行遙控貨櫃車及巴士.作出專題報導

2) 二零零四年九月: 遙控工房株式會社獨家採訪

由: 於壹傳媒旗下汽車雜誌.搵食車快訊.專業汽車指南
            主刊物.第五十頁.搵食車快訊.環節刊登
            作出遙控貨櫃車及巴士.獨家專題報導

3) 二零零六年六月: 遙控工房株式會社獨家採訪

由: 星島新聞集團刊物.東周刊
            副刊物.第四十二及四十三頁.城市快拍.環節刊登
            專為遙控貨櫃車及巴士.獨家專題報導

遙控重工(貨車)株式會社:〔版主老占的一點心聲及承諾:

我們本著深愛各種遙控玩意的精神,不斷精益求精

將我們彼此最喜愛的遙控玩意,除了與一班志同道合的朋友交流外

就以遙控貨櫃車及巴士為例,各版友也將自己深愛的貨車模仿至最像真的層次

務求以人為本的藍圖,留給新加入的後人亦可得到我們的經驗

以往,小第亦於各樣RC: 1/10 Ep Gp . On/Offload . 直昇機 . 貨櫃車等玩意出身

現時由於時間關係只能主力攻守遙控貨櫃車

今後有一個概念希望大家能認同:

除了我們這群熱愛貨車的發燒友外,還希望彼此能分享各種經驗及樂趣

令更多朋友加入我們遙控玩意的大家庭,交流及分享彼此的心德

讓全香港各大市民廣泛認識,遙控玩意也是一種有益身心

也能夠讓我們訓練耐性,擁有個人風格,從而間接陪養個人創作的消閒活動

令香港只有創意,沒有抄襲,將來盼望能將此活動衝出亞洲

就讓我們成為全世界數一數二的,遙控界知名的人材發源地吧!!

最後,多謝各遙控工房版友,多年來全心全意

不作它選地支持我們,為答謝大家的認同及鼓勵

我們會以最努力的付出,誠心誠意為大家服務

隨著日益發展的科技及步伐,提供最新最快的情報消息,繼續引領大家成為遙控界的主流!! 

〔小第遙控毒發.請各版友見諒.哈哈 

樓主| 老占 發表於 2006-7-12 10:52:09 | 只看該作者
東周刊為:遙控工房株式會社獨家採訪

註: 二零零六年七月十二號發行.東周刊.第一百五十期刊出

副刊物.第四十二及四十三頁.城市快拍.環節刊登

部份圖片及文章如下,率先讓遙控工房版友先賭為快:

樓主| 老占 發表於 2006-7-12 11:02:38 | 只看該作者
搵食車快訊為:遙控工房株式會社獨家採訪

註: 二零零四年九月號刊.搵食車快訊.第二期刊出
   主刊物.第五十頁.搵食車快訊.環節刊登

昔日部份圖片及文章如下,讓過去未有留意的版友重溫:

有勇冇謀 發表於 2006-7-12 12:18:54 | 只看該作者
快d標落街買本先, 睇下影得靚唔靚仔先.....喔喔..
 樓主| 老占 發表於 2006-7-12 12:29:21 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2006-7-12 12:18 發表
快d標落街買本先, 睇下影得靚唔靚仔先.....喔喔..

點呀,東周阿勇,你部縮水城巴好出位喎! 
buppalo 發表於 2006-7-12 17:40:31 | 只看該作者
小弟最近新手入行做貨運,待遇都很差,未知你以前又是否一樣呢?。

devilstar 發表於 2006-7-12 17:44:44 | 只看該作者
不錯老占,繼續努力推廣此活動,喺度仲要同你say聲sorry,嗰日覆唔切你呀
yu130 發表於 2006-7-12 20:32:32 | 只看該作者
D人樣都影就真係好似唔係太好
呀爆 發表於 2006-7-12 20:38:03 | 只看該作者
好威水呀....名留青史
Pianist 發表於 2006-7-12 22:19:09 | 只看該作者
我淨係睇到背脊~  呵呵~
 樓主| 老占 發表於 2006-7-12 22:41:28 | 只看該作者
原帖由 buppalo 於 2006-7-12 17:40 發表
d相影得幾靚,老占你看落廿幾歲,幾後生渣貨車,而小弟最近新手入行做貨運司機,找過幾份工,待遇都很差,未知你以前又是否一樣呢?。

對.小第的真實年齡的確是廿多歲

當我大約廿四歲的時候開始,經營副業以渣貨車搵食

至今大約都有數年之久.

不論新手或老手入行也好

現今要搵到一份好人工,好時間,好福利的司機很難

不過都較早幾年為好,因為現在講緊既係在職條件好,先請到人

你有否發現這一行近年,都推行待簿員工的政策呢?

例如: 沒有強積金,以自傭形式招聘等等 (你是行內人,應該知道)

而且時間也較以前長,可能工作基本時間會是十個鐘,

増加到十二小時或以上,甚至沒有加班錢,一份人工還要幫尾....!

今時今日,如果唔係做大公司,中小型運輸都好惡做,

流失率高既工,一般好極有個譜吧....對嗎?!

如果想做得舒服,唔洗搬搬台台,試試看搵份正式空運司機做做囉 
 樓主| 老占 發表於 2006-7-12 22:45:13 | 只看該作者
原帖由 devilstar 於 2006-7-12 17:44 發表
不錯老占,繼續努力推廣此活動,喺度仲要同你say聲sorry,嗰日覆唔切你呀

不用客氣啦,杰兄

我都早已忘記,但您現在提起,下次要請食飯啦,哈

最後亦多謝您們的支持,才有今天成就 
 樓主| 老占 發表於 2006-7-12 22:48:11 | 只看該作者
原帖由 GUITAR_VIP 於 2006-7-12 20:26 發表
我今日都買左東周呀~>3<!!

睇晒未呢~貨車影得試正嗎 
 樓主| 老占 發表於 2006-7-12 22:52:38 | 只看該作者
原帖由 yu130 於 2006-7-12 20:32 發表
D人樣都影就真係好似唔係太好

我都覺得係....將每個時候醜樣姿勢的一面,都放了鏡頭內 
 樓主| 老占 發表於 2006-7-12 22:54:22 | 只看該作者
原帖由 呀爆 於 2006-7-12 20:38 發表
好威水呀....名留青史

樓主| 老占 發表於 2006-7-12 22:55:28 | 只看該作者
原帖由 Pianist 於 2006-7-12 22:19 發表
我淨係睇到背脊~  呵呵~

見到您部車,個人唔知去左邊度遙控哦  
SPAWN 發表於 2006-7-12 22:59:48 | 只看該作者
老占你lee期出晒位!!
 樓主| 老占 發表於 2006-7-12 23:02:15 | 只看該作者
原帖由 SPAWN 於 2006-7-12 22:59 發表
老占你lee期出晒位!!

老尖: 即係尖沙咀.不嬲都出位啦 

老占: 成日只有俾人批評既姐,出位唔奇 
SPAWN 發表於 2006-7-12 23:48:52 | 只看該作者
原帖由 老占 於 2006-7-12 23:02 發表

老尖: 即係尖沙咀.不嬲都出位啦 

老占: 成日只有俾人批評既姐,出位唔奇 

:lol
buppalo 發表於 2006-7-13 18:27:17 | 只看該作者
原帖由 老占 於 2006-7-12 22:41 發表

對.小第的真實年齡的確是廿多歲

當我大約廿四歲的時候開始,經營副業以渣貨車搵食

至今大約都有數年之久.

不論新手或老手入行也好

現今要搵到一份好人工,好時間,好福利的司機很難

不過都較 ...

多謝老占兄的指點。