RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2950|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

恆龍 TIGER I

glen6831 發表於 2010-3-2 10:14:12 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我在國內買了一台恆龍 TIGER I,正式加入德軍。但有以下問題:
1. 則買回來,下車架上的鋼索裝飾斷了。有什麼地方可買回?比如車売用的鋼索條也可以,只是不知道那兒買?和如何叫?
2. 有沒有 TIGER I 的沙色圖?
Evo露筍 發表於 2010-3-2 11:40:23 | 只看該作者

1. 係可以去五金鋪買鋼索自己整, 一定比膠o既更像真~
2. 上 yahoo search 圖片打 "tiger 1 sand" 都可以搵到d圖......
屋企電腦好似都有圖....今晚返去搵搵先~~
 樓主| glen6831 發表於 2010-3-2 12:05:07 | 只看該作者
Evo露筍 ching:
其實條鋼索係咪吊野用的 WIRE? 那麼究竟用多少 mm 的 wire 呢? 買時係點說呢?
另外, 知道邊處有可用在此模型的鐵綱? 我想加在後面的排氣位.
因架車在國內渡假屋, 所以煩請幫忙量一量吧!!
日後開戰早一星期出 post 一起玩!
Evo露筍 發表於 2010-3-2 12:35:28 | 只看該作者
Evo露筍 ching:
其實條鋼索係咪吊野用的 WIRE? 那麼究竟用多少 mm 的 wire 呢? 買時係點說呢?
另外, 知道邊處有可用在此模型的鐵綱? 我想加在後面的排氣位.
因架車在國內渡假屋, 所以煩請幫忙量一量吧!!
日後開戰 ...
glen6831 發表於 2010-3-2 12:05

冇錯,就係果種~~ 至於要幾多mm就冇限制既,再唔係你可以羅膠果條要五金鋪配一條差唔多粗o既鋼索~
另外鐵網方面, 最直接方法都係去五金鋪睇下有冇.....又或者去kws or環球模型搵下, 而且唔一定要用鐵網, 可以用膠網都得架...(我o既印象中係出現過呢樣野,但又唔記得o係邊見過同o係邊買)
 樓主| glen6831 發表於 2010-3-3 09:29:27 | 只看該作者
條 wire 我問了朋友, 在鴨寮街, 南昌街交界有一肥哥哥專門夾 wire. 粗幼咩 size 都有.
週末回國內渡假, 將條東西拿去多配數條.
不過, 依家問題係如何 attach 上去....
另外, 有無師兄改用 6ex 控, 你們如何整???
Evo露筍 發表於 2010-3-3 12:16:56 | 只看該作者
條 wire 我問了朋友, 在鴨寮街, 南昌街交界有一肥哥哥專門夾 wire. 粗幼咩 size 都有.
週末回國內渡假, 將條東西拿去多配數條.
不過, 依家問題係如何 attach 上去....
另外, 有無師兄改用 6ex 控, 你們如何整?? ...
glen6831 發表於 2010-3-3 09:29

我自己就冇改控喇, 不過見過有大陸網友改過.....
不過佢係換晒所有電子野(控,電變,聲光組合),呢3樣野加埋應該可以買多幾部坦克喇......
 樓主| glen6831 發表於 2010-3-3 17:29:21 | 只看該作者
剛看完 old post
發現修改炮台的 details 都幾係....
另 ching 可知道金屬升級配件是多少塊?
Evo露筍 發表於 2010-3-3 17:51:32 | 只看該作者
你係指金屬升級版配件價錢?定指金屬件o既件數?
大陸製o既金屬升級配件有金屬履帶, 金屬波箱, 金屬驅動輪, 金屬路輪(負重輪), 金屬搖臂
重有鬼佬做o既金屬底盤, 其實金屬裝飾(例 : 水桶, 泥鏟等等)
價錢我就唔方便呢度答喇....費時有d人話我做生意~~
(pm我我會答)
又或者有人會答你~~
Evo露筍 發表於 2010-3-3 22:46:40 | 只看該作者
剛看完 old post
發現修改炮台的 details 都幾係....
另 ching 可知道金屬升級配件是多少塊?
glen6831 發表於 2010-3-3 17:29

炮台修改我就冇研究喇(因為我自己冇玩虎一)
不過見有d大陸網友都用左一番心機去修正返~~
呢點我對恆龍都有d失望.....因為虎一出左咁耐,但一直都唔修改呢個錯處(不過, 再開個模成本都幾係野)
希望日後恆龍再出新坦克的話可以少d錯處, 同埋電子野可以再改良一下,咁就wonderful 喇~~
 樓主| glen6831 發表於 2010-3-4 09:36:33 | 只看該作者
其實依 d 咪係國內人未認真去做佢自己的生意, 又或者係不明此門生意的所以...
改套模具真係不用很多錢, 我以前的工作係做一 d 成日要開模具改模具的產品. 貴, 係在零至有那一下. 有了修改幾百幾千都得. 講緊已經係鋼模.
至於改了的, 都可以以平少少的價錢去賣比一D要求的客戶, 而且仲可以因此去看一看市場有多少依類客戶. 有了數據, 日後公司生產便有了定位....唉, 點講都好. 依家自己動手做 LOR... 鬼叫我喜歡 TIGER I 咩....
Evo露筍 發表於 2010-3-4 09:56:29 | 只看該作者
其實依 d 咪係國內人未認真去做佢自己的生意, 又或者係不明此門生意的所以...
改套模具真係不用很多錢, 我以前的工作係做一 d 成日要開模具改模具的產品. 貴, 係在零至有那一下. 有了修改幾百幾千都得. 講緊已經係鋼 ...
glen6831 發表於 2010-3-4 09:36

好呀, 最好一路整一路影d相教下大家丫~~
 樓主| glen6831 發表於 2010-3-4 10:13:52 | 只看該作者

不過, WIRE 的看來不大順利了
因為想不通如何貼回車身, 看來要同廠訂了....
另外, 鐵綱買了. 一塊 $90.00 在模型店買. 因為現成的不夠密, 真係要去模型鋪買先得.
Evo露筍 發表於 2010-3-4 10:25:53 | 只看該作者
wire 方面, 用一口細size o既鑼絲插入車身, 殼底加口絲帽鎖緊
而條wire可以整返好似原裝個樣, 再用鐵片夾實, 應該可行 (不過我未試過)
 樓主| glen6831 發表於 2010-3-4 10:45:14 | 只看該作者
唯有試一下, 不過 CHING 你也幫我問一下
 樓主| glen6831 發表於 2010-3-4 19:18:01 | 只看該作者
其實他也不算是推銷, 起碼我仲考慮好不好自己學人地加 details 野...
話時話, 架車人仔 4xx. 依家要改正這麼多以我很少時間在家而言, 倒不如有錢買孖星的...
不過, 依家過吓引又咪算...
只不過依家條 WIRE 斷了, 只有自己想辦法. EVO 都只係想幫我而已. 到最後願不願也是我的決定...
MATHEW 兄, 其實 3 秒膠是不是我地的 AA 膠?
Evo露筍 發表於 2010-3-4 21:10:11 | 只看該作者
其實他也不算是推銷, 起碼我仲考慮好不好自己學人地加 details 野...
話時話, 架車人仔 4xx. 依家要改正這麼多以我很少時間在家而言, 倒不如有錢買孖星的...
不過, 依家過吓引又咪算...
只不過依家條 WIRE  ...
glen6831 發表於 2010-3-4 19:18

3秒膠正是AA膠~
我自己就用pattex呢隻, 超級硬淨~~
(死喇.....我講左牌子名tim, 唔知果d人會唔會又話我賣廣告呢?跟住又copy我copy o既版規呢?)
 樓主| glen6831 發表於 2010-3-5 09:38:12 | 只看該作者
WIRE 我決定改用喇叭線, 因為軟度足. 問題係, 扣 WIRE 的鐵圈在那兒找
車身鐵扣用銅電線馬仔的銅片裁剪, 上車身用大頭釘.....
搞吓搞吓....可能像 CHING 你比我的網站一樣外觀大改革...
Evo露筍 發表於 2010-3-5 10:07:50 | 只看該作者
但係改裝完成會有好大o既成功感同滿足感wor~~
另扣wire鐵圈, 可唔可以用鐵片/銅片屈埋夾實呢?(如果驚易甩可以再用辣雞銲錫上去加固)
 樓主| glen6831 發表於 2010-3-5 10:40:20 | 只看該作者
係 WOR....
依個辦法係最易找材料...
 樓主| glen6831 發表於 2010-3-5 17:14:44 | 只看該作者
終於在外出工作時段買了很多可用物料, 依家待回國內搞. 有關才料, 稍後會補上圖片.