RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1629|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

panter 噴左油唔同晒

ericsky 發表於 2010-3-4 23:28:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

這是我近期幫鴨記個朋友噴的作品

之前

登錄/註冊後可看大圖

之後

登錄/註冊後可看大圖

之前

登錄/註冊後可看大圖

之後

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

我噴過 KV1  Tiger 1  Jagdtiger  4   M41

登錄/註冊後可看大圖
Evo露筍 發表於 2010-3-4 23:40:41 | 只看該作者
我想問呢, 果d舊化係點整架??
 樓主| ericsky 發表於 2010-3-5 00:13:28 | 只看該作者

2# Evo露筍

要用工業大噴槍用火酒開稀的水性油,一層一層好薄噴上去,一邊噴一邊用紙巾印走D油,乾左再重覆做其他色。如果單用細噴槍係做唔好效果,也要用筆慢慢執色上去。
有些配件看得出有金屬感嗎?
毒魚 發表於 2010-3-5 00:37:05 | 只看該作者
甩青應該中性灰用筆畫上去,畫得像不像便要看多些有關的東{banned}
又可以用好稀的油舊洗一下,我比較懶用雙星x-9,之後用毛筆,綿花棒或紙巾抹出你想的型態,如流"金秀"水落雨水織,這個過程都可以加些碎成粉末的粉彩來做泥濘效果
要注意的是,如果用了水貼的話請先噴保護漆來保護水貼,同時將水貼凸出的部分打磨平滑,否則...嘿嘿= =+
毒魚 發表於 2010-3-5 00:44:28 | 只看該作者
3# ericsky

有啊,做了乾掃啦= w =?
pnpxx 發表於 2010-3-5 01:19:50 | 只看該作者
好靚~~
glen6831 發表於 2010-3-5 09:33:38 | 只看該作者
一噴龍門, 升價億倍
 樓主| ericsky 發表於 2010-3-5 11:27:29 | 只看該作者
4# 毒魚
毛筆做甩青不太好,鴨咀筆做至好,做大車和1/35完全是兩件事,1/35做的範圍細,很快就足夠。1/16 要做很重覆工作才足夠。
kowan77 發表於 2010-3-5 20:32:41 | 只看該作者
咁係唔係去鴨記就有得買!
消防船 發表於 2010-3-6 16:02:48 | 只看該作者
師兄做得好靚喎,如果可以有一步一步咁做出來啲相或短片就好喇﹗因可以學到好多嘢﹗
 樓主| ericsky 發表於 2010-3-7 13:02:50 | 只看該作者
10# 消防船

好,我再噴時會試 step by step photos 。